• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Tak jeden dla prawej drugi dla lewej.
Program nie ma możliwości projektowania zwrotnic :( a co to napięcia przy jakim jest mierzony to wszystko się opiera na sile sygnału. Program pokazuje tylko czy jest słaby czy przesterowany czy OK :)
Czy program pokazuje nieprawidłowy wykres co do SPL'u to nie wiem sprawdzę to jeszcze z JIGiem i SW to wtedy pogadamy :) ale to pewnie dopiero po Świętach :)

aha Mikrofon użyty do pomiaru to Kapsułka Panasonica i Preamp Wallina :)

Czy program mierzy źle efektywność to ja nie wiem. Porównamy z SW to sie wszystko okaze :)

WESOŁYCH ŚWIAT !!!

hej dzisiaj w końcu (wreszcie) zakupiłem przetworniki -> Usher Audio 8935A + T-9930-20NC cewki; miałem przyjemność odsłuchać podobny zestaw na miejscu w Akkusie, dlatego zdecydowałem się dopłacić i wziąść to co wziąłem; jedynie trochę głupio zrobiłem że do miwoofa wziałem cewki powietrze -> jedna to 2x tyle ce rdzeniowa i teraz bym rdzeniową brał

więcej info i kilka zdjęć przetworników (szczególnie polecam membrane midwoofa, którego moja mama i brat uznali za uszkodzenie ;p)

http://www.kaczortrex.net/projects/diy/kaczuszki/20081219/kaczuszki-shopping

P.S wiem że dałem kilkadziesiąt złotych więcej (i proszę mi tego nie wypominać) niż by to wyszło w tańszych komponentach, lub z większą ilością przesyłek, ale przynajmniej wsio już mam no i p. Witold oprowadził mnie po swoim magazynie etc. także dzień pełen zabawy, prawie jak w wesołym miasteczku ;)

pzdr

nie wiem czy powinienem pokazywac przed oficjalna premiera ale nie moge sie powstrzymac :roll:
img7640ui0.jpg

Na zdjęciu dużo gorzej wyglądają niż na REAL'u naprawdę są ślicznie, a jak gra :) Dziękuję Pawle.

Pawel S. napisał:
kaczortrex napisał:
p. Witold oprowadził mnie po swoim magazynie etc. także dzień pełen zabawy, prawie jak w wesołym miasteczku
to juz magazynu sie dorobili? :>

wiesz co mają kawałek parteru, i podpiwniczenie jako sekcje roboczą; góra jeszcze w trakcie wykańczania - niedługo ma być gotowy pokój odsłuchowy :); na razie są jakieś 2-3 pary kolumn, plus duża sterta gratów, jakieś wzmaki (chyba nawet nad), odtwarzacz CD i gramofon, także w niedalekiej przyszłości może być bardzo ciekawie;

z tego co zauważyłem to mają dosyć dużą ilość ptzetworników na stanie; akurat jak dzisiaj byłem to się na moje nieszczęście skończyły kolce Harmy i wkręty imbusowe, ale tak to zdaje się że większość dostępna z miejsca

P.S Podobał mi się kolor jednej z obudów - ciemna wiśnia - piękne
P.S2 generalnie wrażenie bardzo pozytywne - poświęcili mi dzisiaj coś koło 1,5h, łącznie z przeglądaniem ch-yk, no i odsłuchem tego co było na stanie, także od tej strony wielki plus dla Akkusa

Pawel S., zrob zdjecie bez lampy w swietle dziennym :smile: wygladem obudowy przypominaja te kolumienki:

...normalnie starszy brat :lol: Moje monitory tez mialy miec eko skure na froncie,ale wtedy musialy by mierzyc 52cm,niestety nie mogly byc wyzsze niz 48cm i skura poszla w odstawke.

no Pawle tym razem pobiłeś siebie samego :) i znowu poprzeczka powędrowała do góry ;p; skąd polecasz wziąść fornir?

marian napisał:
zrob zdjecie bez lampy w swietle dziennym
ja te kolumny skonczylem wczoraj popoludniu a wieczorem juz wlasciciel je zabral. tak wiec nowe zdjecia raczej nie w moim wykonaniu ;)

marian napisał:
wygladem obudowy przypominaja te kolumienki:

tak, dokladnie. na tych byly wzorowane ;)

kaczortrex napisał:
skąd polecasz wziąść fornir?
ze skladu :P napewno nie allegro (tzn ostatecznosc)

Esh0 ładna lampka i ładna fotka, nie ma to jak lustro jednak.
Ja aktualnie kończę prace nad czymś takim:

3xPGA2311 z buforami, selektor wejść na przekaźnikach, LCD BIG 1x16, chociaż wersja z VFD też będzie, sterowanie z atmegi16.

ciemna strona monitora...nigdy więcej nikt jej nie zobaczy :cool:

Załączniki

• ob_255.jpg
    ob_255.jpg
    52.2 KB · Wyświetleń: 0
esh0 napisał:
Sami głośnikowcy tutaj :P

Pozdrawiam,nie tylko-przedwzmacniacz na E88CC w wersji ,,beta"

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2008-12-20, 16:42 ]
wuja69, jak chcesz podkreslic do jakiej wypowiedzi odpowiadasz to zaznacz ja u tej osoby i wcisnij ikonke "cytowanie selektywne" (po prawej w oknie danego postu)

Przemek, widze resztki mat pozostale po wyklejaniu reszty kolumny :lol:
u mnie tych skrawkow bylo troche wiecej :P

esh0 napisał:
Sami głośnikowcy tutaj :P

Oj nie tylko.
Ja swojego 2xECL86 składam nie wiem jak długo...

Załączniki

• dsc00171_987.jpg
    dsc00171_987.jpg
    44 KB · Wyświetleń: 0
  • dsc00432_152.jpg
    dsc00432_152.jpg
    54 KB · Wyświetleń: 0
  • dsc00368_122.jpg
    dsc00368_122.jpg
    41.7 KB · Wyświetleń: 0
Panowie takie pytanie, przy frezowaniu br szczelinowego w jednym "rogu" szarpneło mi troche frezarką i jest jest to całkiem widoczne. jakieś pomysły jak to naprawić ? nałożyłem akrylową szpachle do drewna, schła ponad 24 godziny, przejechałem frezarką i szpachla odpadła :???: ma ktoś pomysł czym to naprawić :?: :shock:

Powrót