• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Przemek, wroce jeszcze do tematu mat bitumicznych. jaki zauwazyles wplyw na brzmienie kolumn po ich zastosowaniu? bo mi wyszlo w kolumnach cos zupelnie innego niz sie spodziwalem :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-20, 18:21 ]
Warg, moze recznie wyszlifuj?

Warg, przypuszczam że szapchla nawet i samochodowa odpadnie niestety taka jej struktura.
Wydaje mi sie ze szpachlówka ta samochodowa ale z włóknem szklanym zdałaby egzamin.

Paweł, no właśnie nie próbowałem mat do obudowy, w samochodzie działają tzn redukują brzęczenie drzwi jednak ciekawią mnie Twoje doświadczenia z matą w kolumience

Rfck, poczekam na wypowiedz przemka bo mi wyszlo zupelnie co innego niz sie spodziewalem po wczesniejszej zabawie z subem :mrgreen:

Pawel S., ręcznie średnio bo bo to jest półokrągłe :p a nie mam aż takiej ręki żeby idealnie półkole zrobić :razz:
Rfck, kupił bym taką z włóknem ale ... ja tego potrzebuje tyle co łyżeczke do herbaty to nie będe przecież kupował całej puchy :roll:

Warg, a co masz na to zamiar polożyć? Fornir?

Możesz spróbować też z wiórami(pyłem) sklejonymi klejem do kolumny, powinno się lepiej trzymać, ew. może żywica? :)

fornir, na lakier czarny a'la fortepianowy nie mam warunków ani znajomości, ale mam już pomysł jeszcze raz zaszpachluje a spróbuje jednak ręcznie przeszlifować, kołek drewniany oklejony prawie do wymiary taśmą a na koniec papierem ściernym :smile:

chociaż korci mnie żeby sobie kupić jakiś mały kompresor z hipermarketu i pistolet i pouczyć się lakierować :mrgreen:

hmm ciekawie mogły by wyglądać kolumny przody ze ścięciami fornirowane czeczorem a reszta paczki lakierowana na fortepianowy czarny :mrgreen: :roll:

wasik1989 napisał:
Możesz spróbować też z wiórami(pyłem) sklejonymi klejem do kolumny, powinno się lepiej trzymać, ew. może żywica?
napewno nie wikol - on przez dlugi czas jest plastyczny. albo lakier albo zywica

Warg napisał:
hmm ciekawie mogły by wyglądać kolumny przody ze ścięciami fornirowane czeczorem a reszta paczki lakierowana na fortepianowy czarny
preferuje raczej odwrotnie

Fakt wikol jest za długo plastyczny, robiłem kiedyś tak jak zmniejszałem otwór pod głośnik:
pył ze szlifowania zmieszany z klejem soundal 72 A chyba, polozylem to palcem, wyschło i było tak twarde jak wiórówka a nawet bardziej.
Warg, no raczej bez sensu kupowanie całej puchy ;-)

pegelmesser, eshO, jaki koszt jest lampki na EL86 i czy warto ja robic? Teraz kompletuje czesci i zaczne niedlugo budowe na ECC83 i EL84

dolphin123 napisał:
pegelmesser, eshO, jaki koszt jest lampki na EL86 i czy warto ja robic? Teraz kompletuje czesci i zaczne niedlugo budowe na ECC83 i EL84

Nie mam pojecia, nigdy nie licze kosztow. Zreszta robie z tego co i tak juz mam u siebie na zapleczu, dokupuje tlyko to czego brak.

Warg szpachluj samochodowka - nic ci nie odpadnie, sprawdzone wielokrotnie, polozona ok trzyma bardzo dobrze.

Ciezko wyczuc. Kupujac wszystko zaplacisz pewnie z 500zl. Wszystko zlaezy jakich czesci uzyjesz, jaka obudowa itp. Ja np. trafo siecowe i jedno glosnikowe dostalem od kumpla, drugie jest z Neptuna 413 ktorego kiedys rozebralem (TG2,5-666-1) Kondenstaopry 330uF/450V Nichicon od kolegi bo nie potzrebowal juz ich (pierwotnie kupil do stroboskopu). Obudowa ze "złomu" - zaslepki od polek z szafy rackowej 19" ktorych mam pelno wszytkich rozmiarow (Rittal). Reszty czesci nie licze, no lampy kosztowlay mnie 10zl/sztuka od kolegi z forum Triody

Pawel S. napisał:
Przemek, wroce jeszcze do tematu mat bitumicznych. jaki zauwazyles wplyw na brzmienie kolumn po ich zastosowaniu? bo mi wyszlo w kolumnach cos zupelnie innego niz sie spodziwalem :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-20, 18:21 ]
Warg, moze recznie wyszlifuj?

Dla mnie kolumny bez mat mają przydźwięk takiego jakby pudełka. Niezależnie jak wzmocniona jest konstrukcja i z jakiego byłaby grubego MDFu - dopiero po dodaniu mat staje sie "bryłą" i to słychać w dźwięku. Oczywiście nie piszę tu o tych kawałkach na przedniej ściance - bo one są tam a może ich nie być - za mała ilość. Natomiast ścianki boczne, góra i dół oraz tył - według mnie koniecznie. Różnica w dźwięku - jakbyś pozlewał kontury, z płynnymi przejściami - i słychać że to gra bryła a nie skrzynka z głośnikami. Coś tam te maty tłumią... Zresztą wystarczy puknąć w kolumnę bez mat i wyklejoną - różnica jest zauważalna.

dolphin123, na szybko licząc mnie wyszedł około 100zł :D Za tą cenę warto. Warto tak do 200zł. Potem już lepiej dołożyć jeszcze trochę do EL84 :) Chociaż np. kupując trafa TG5 łatwo przejść z ECL86 na EL84... A i trafo zasilające będzie pasować :D

Yy... tego no :p
....... najpierw sub....
magiczny cyrkiel:

Ogolnie to srednio na jeza mi sie nadstawka podoba... na druga zabraklo mi wkretow :D heh.... na zdj wyglada jakby horn byl krzywo zamocowany itp... przeklamanie zdjecia;)
Na odsluch niestety za pozno juz dzisiaj... poza tym wzmaka do suba jak narazie brak ;]

Przemek napisał:
Dla mnie kolumny bez mat mają przydźwięk takiego jakby pudełka. Niezależnie jak wzmocniona jest konstrukcja i z jakiego byłaby grubego MDFu - dopiero po dodaniu mat staje sie "bryłą" i to słychać w dźwięku. Oczywiście nie piszę tu o tych kawałkach na przedniej ściance - bo one są tam a może ich nie być - za mała ilość. Natomiast ścianki boczne, góra i dół oraz tył - według mnie koniecznie. Różnica w dźwięku - jakbyś pozlewał kontury, z płynnymi przejściami - i słychać że to gra bryła a nie skrzynka z głośnikami. Coś tam te maty tłumią... Zresztą wystarczy puknąć w kolumnę bez mat i wyklejoną - różnica jest zauważalna.
czyli jednak zupelnie co innego niz ja zaobserwowalem :P

majac wczesniej suba na XXLS12 bez jakich kolwiek wzmocnien maty tlumily drgania i to bardzo skutecnzie. spodziewalem sie ze scianki beda lataly nawet w widoczny sposob a ledwo bylo to czuc...
myslalem ze podobnie to zadziala w przypadku kolumn. jednak sie zdzwiwilem i to bardzo... drgania tlumilo ale te ponizej slyszalnego pasma. ale co dziwne wyraznie zmienialo brzmienie kolumn :mrgreen:
nie wiem gdzie dokladnie bo mialem za malo czasu ale wyraznie bylo slychac ze kolumna z matami gra inaczej niz ta bez mat :P

moze kiedys pobawie sie z tym dluzej i dokladniej ;)

Maxi, wstaw drugi tunel do nadstawki i bedzie to jakos wygladalo

zeby nie bylo ze ja nic nie robilem dzisiaj to

;)

Pawel S. napisał:
Maxi, wstaw drugi tunel do nadstawki i bedzie to jakos wygladalo
No wlasnie sie zastanawialem czy dac jeden czy 2, dlatego dalem tak z boku zeby wrazie draki mozna bylo 2 wstawic;p w sumie br mi nie przeszkadza tylko dziwnie mi ten horn z ta 12" wyglada...

Powrót