• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Pawel S., ale my mówimy o tweeterze a nie wooferze. Zgodze się woofer to XG ale wysokie XT. I te XT dla mnie z ESY były ostre, kujące i metaliczne, nawet mój metalowy twweter nie jest tak metaliczny jak w tej konstrukcji ESA. Dlatego też wybrałem do klonowania ostinato nie meritum bo słuchałem na jednym spotkaniu.

Mi tam HDS i XT odpowiadają. Nie zamienie nich na nic innego ponieważ cieżko by bylo mi się przyzwyczaić do tak niskiego podzialu jak to jest z tymi seasami ,a poza tym miedzy moją klasą głosników a głosnikami jeszcze lepszymi jest duży przedział cenowy (mówie tu o SS). Wiec mam kolumny na lata. Musze tylko zrobić nowe budy ale to za pare miesiecy. Myśle nad czymś w stylu monitorki około 15l w stylu Avalon.

SDS164 vs 15AKX jeden i drugi zestaw z DX25

No i znajomy przy mojej niewielkiej pomocy zrobil zestawik SDS165+DX25 (niedlugo wstawi w gotowe konstrukcje;) Na razie tylko gora zaaplikowana jak przy zestawie ktory mam DX25+15AKX, SDS164 na razie gra całym pasmem. I po kilku dniach juz mozna wyciagnac wnioski, gdyz gora ta sama wiec na niej sie nie skupialem.

co do dolow: Srednica SDSa jest nieco przymglona, gra poprawnie jednak AKX prezentuje barwniejsza bardziej melodyjna i wysuniętą na przód.. Natomiast na basie jest odwrotnie... Wychodzic to moze tez z wielkosci membrany i litrazu obudowy czesciowo, SDS (25L @45Hz) ma po prostu duzo wiecej ilościowo basu, z wykopem też jest nieco lepiej. I tu wychodzą gusta - jeśli zależy mi na średnicy kupuje AKX, jeśli natomiast nie jest tak ważna a ma zestaw grać głośno i z większą ilością basu kupuje SDSa.

Dla ciekawostki dodam, że chciałbym zachować dobrą szczegółową górę, bas SDSa i przy tym mieć nieco lepszą średnicę niż oferowana przez peerlesa i stąd po części w ciemno powstanie nowy zestawik z niskim podziałem:
SDS164 + 22TAF/G
Czuje ze bedzie naprawde dobrze... :wink:

kondrax napisał:
Pawel S., ale my mówimy o tweeterze a nie wooferze
aaaa to przepraszam :oops:

kondrax napisał:
I te XT dla mnie z ESY były ostre, kujące i metaliczne, nawet mój metalowy twweter nie jest tak metaliczny jak w tej konstrukcji ESA
one nie sa metaliczne. poprostu "cykaja"
niby to najwyzsze vify z wysokotonowek ale mi tez za bardzo nie przypadly do gustu :???:

[ Dodano: 2009-03-15, 17:38 ]
dolphin123, czyli oplaca sie jednak kupic SDSa? :D

Już działa. Dzis uruchomiony ostatecznie (?). 2xECL86. Więcej zdjęć i opis postaram się dać w osobnym wątku oczywiście. Obudowa póki co prowizoryczna, ale swoje juz przezyła... Wzmak robi sie od 2004 roku zaznacze...

Do mnie przyszly traka pod EL84 i ECC83 (troszke papieru, polerka i beda sliczne),
ale nie wiem jak je umieścic...
Glosnikowe napewno beda na gornej blasze obudowy,
a zasilajace nie wiem czy wstawic do skrzynki czy umiejscowic je tez na widoku jak na drugiej fotce... Poradzcie ;)

Sieciowe w srodku, plaszczyzny rdzeni skierowac prostopadle zeby zminimalizowac przenikanie pola z trafa sieciowego na glosnikowe.

dolphin123, Tak masz rację,kwestia gustu, najlepiej zrobić tak, by samemu być zadowolony-ale naprawdę warto pobawić się tymi lampami.

Co do vify XT - a tam cykają, sami cykacie :wink: :lol:

To taki głupi żarcik, tylko sie nie obrażac ;) Jak dla mnie to są super i wcale nie cykają. A moze po prostu lubię wyraźny hihat :roll:

paldo, tutaj bardzo duzo zalezy od aplikacji. przy niskim podziale potrafi czasami zagrac paskudnie. a przy odpowiednio wysokim robia sie juz duzo ciekawsze
no i tez zalezy kto co lubi

Powrót