• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Plaskowniki tworza plaszczyzne skosu docelowego po ktorej porusza sie frezarka z frezem palcowym - oczywiscie trzeba tam tez dac jakies podkladki np drewniana ramke zeby podniesc frezarke nad to co wystaje ze skosu.

Opcja druga chyba zrozumiala? duzy fres tylp \/ i wzdluz calego boku jedziesz

o narazie coś takiego

miały być takie jak dał melisław, ale sobie odpuściłem ... teraz pytanie ... zostawić tak jak jest czy dać jeszcze delikatne ścięcie z góry
ps ścięcie ma 15mm szerokości i 30 "głębokości"

melisław napisał:
Ale Warg chyba chce coś takiego jak Michał. K posiada w swoich :) Tak samo DIGIPROCOMP, oraz nowy1... http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=194251&sid=e96ba9be4cd225833a94fcd23040fdb0#194251
Jeśli się mylę to mnie popraw :) I płaskowniki plus plus piła to jedyne wyjście...

nie tylko jedyne jest jeszcze :
1.pilarka
2.frezarka

731821_2.jpg

731870_1.jpg

kurde wiem że lamerskie pytanie .. ale nigdzie nie mogłem znaleźć ... w jakiej kolejności fornirować obudowe ?
dół, tył, boki, góra, przód, ścięcia czy jakaś inna kolejność

Przy dobrze położonym fornirze nie powinno to mieć większego znaczenia jednak dół, tył, boki, góra, przód wydaje się być dobrą kolejnbością. Mamy wtedy pewność, że na ściance, na którą najczęściej patrzymy (czyli przód) nie będzie widać krawędzi forniru ze ścianek prostopadłych do niej. Ta kolejność sprawdza się przy grubych fornirach.

Na koncu klej przednia scianke - nie bedziesz widzial wtedy polaczenia od przodu ,ewentualnie od boku je zobaczysz.

bylem wlasnie u kolegi podlaczyc 8 monitorkow STXa http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=0&vSubPage=375&vItemDB=itemdb
napedzane T.amp'em E800 i sterowane Behringer XENYX 802

o naglosnieniu hotelu juz zakladalem temat. nie wiem jaki tam jest metraz ale naprawde to wystarcza ;)
wzmacniacz jest ustawiony na polowe skali i wiecej dla bezpieczenstwa mu nie podkrecalem

no ale suba brakuje :roll:

Pawel S., jak one grają? :) Mogą być jakąś tańszą alternatywą dla DIY? I jak z basem u nich? Całkiem braknie czy po prostu duży metraż i się gubią?

melisław, lekko kopie - do kina dobre.
bardzo plytkie. zwrotnica chyba dobrze dobrana bo nic sie nie drze i nic nie wybija.
jak beda uzupelnione subem to moga byc. jak maja grac pelnopasmowo to odpada - za mala obudowa

Pawel S. napisał:
wzmacniacz jest ustawiony na polowe skali i wiecej dla bezpieczenstwa mu nie podkrecalem

Jakby to w tym momencie napisal takero " galka potencjometru to nie wskaznik mocy" :)...

Pawel S., a co robi tam ten xenyx i wzmak 2 kanalowy w kinie :)?

n_omyzs napisał:
Jakby to w tym momencie napisal takero " galka potencjometru to nie wskaznik mocy" ...
ale ja o mocy nic nie pisalem :P

n_omyzs napisał:
Pawel S., a co robi tam ten xenyx i wzmak 2 kanalowy w kinie ?
z kina kolega zrezygnowal ;)
albo dobre i latwe naglosnienie lokalu z mozliwoscia uzycia wzmacniacza do estradowek
albo poprostu kino

tak wiec jest stereo :P

szybkie pytanie .. bo mnie już powoli strzela :P jakie macie sposoby na za duże frezy pod wysokotonówki? ogólnie zrobiłem tak, głośnik okleiłem dookoła 2 albo 3 warstwami taśmy malarskiej, włożyłem folie spożywczą (taka cienka plastikowa) frez pod tweeter posmarowałem kitem do drewna, zamocowałem tweeter tak jak powinien być i zostawiłem do wyschnięcia potem potem przeszlifowałem itp, ale brzegi dalej są nierówne bo tego czym zabezpieczyłem głośnik, do tego jedne otwór jest luźny a drugi ciasny :/ :oops: :cry: :cry:

Pawel S., nie chodzi oto że szpachla się kruszy, ale oto że frezy wychodzą nierówne, a szpachla samochodowa i tak przecież wyjdzie nierówna na na krawędziach

Powrót