• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

górę szlifowałem papierem ściernym i taki efekt został

czemu niebezpiecznie jest dawać kondensatory 35V?? Fakt będą pracował na granicy swoich parametrów ale zawsze jest chyba 1-2 V zapasu
Trafo daje 2x26V jałowo, do tego dojdzie spadek na mostku

ścieżki od spodu pobieliłem, taka cienka warstwa cyny się zrobiła ale chyba pokryję większą ilością

dolphin123, jednak troszkę czasu zajęło tym bardziej że musiałem wszystko rozrysować, ścieżki rysowane markerem :D

scythe1123 napisał:
górę szlifowałem papierem ściernym i taki efekt został
trzeba bylo przetrzec rozpuszczalnikiem

scythe1123 napisał:
czemu niebezpiecznie jest dawać kondensatory 35V?? Fakt będą pracował na granicy swoich parametrów ale zawsze jest chyba 1-2 V zapasu
Trafo daje 2x26V jałowo, do tego dojdzie spadek na mostku
oj ja bym sie jednak obawial o to...
lepiej dobrze je zabezpiecz zeby podczas wybuchu nikogo nie zranily :P
no chyba ze to jakies markowe kondy to moze wytrzymaja

Samsungi
trafo miało mieć 2x24V ale w rzeczywistości wyszło 26 :(

czemu to ma już od razu wybuchać skoro napięcie jakieś 36V będzie

scythe1123 napisał:
czemu to ma już od razu wybuchać
Bo jak przekroczysz napięcie dopuszczalne to wewnątrz kondensatora zachodzą pewne procesy (katoda pozbywa się warstwy dielektryka w postaci tlenku metalu z którego wykonana jest elektroda) które warunkują zajście kolejnych procesów które w ostateczności doprowadzają do wybuchu kondensatora :D

Nie sądzę,foty znalazłem w sieci więc może to być oczywiście jakiś fake,chociaż dzisiaj jest wszystko możliwe.I o ile mnie pamięć nie myli to bodajże w temacie "uni-pierwsze.."nawet irek wspominał,że sam się spotkał właśnie z tego typu cyrkiem:w pięknym kubeczku dużego kondensatora znajdowały się dużo mniejsze o innych parametrach...Oby nam się nic takiego nie przytrafiło.Ale trzeba być świadomym takich sytuacji,szczególnie z elementami w "dobrej"cenie.

Odebrałem fronty z cnc

miałem sam robić ale 50 zł za dwa fronty nie opłacało mi sie nawet odpalać frezarki :)

a i robić szablonów itp

brencik napisał:
dolphin123, jednak troszkę czasu zajęło tym bardziej że musiałem wszystko rozrysować, ścieżki rysowane markerem :D
do takiego zsilacza nie potrzebujesz trawic plytki i wyeliminowuje sie przerwy nożykiem :lol:

nowy1 napisał:
majkipe napisał/a
nowy1 napisał/a
50 zł za dwa fronty

Za samą robotę czy ... ?

za mdf na te dwa fronty 230x 430 gr 19 i wycięcie
dobra cena :!:
możesz napisać gdzie :?: bo widzę, że też jesteś z warszawy

doszkalam sie w eagle, wzmacniacz na tda2006 v0.1a ;-)

0f31abfde0d8a001med.png

[ Dodano: 2010-05-09, 20:44 ]
troche poprawione :)
7a79b86580ba40demed.jpg

fscn3325.jpg

dzisiejsze wypociny czyli płytka do LMów

mam pytanie bo ze względu na ciasnotę w obudowie jestem zmuszony masę gniazda wejściowego wsadzić w płytkę

normalnie wszelką masę według tego projektu podłącza się na środku płytki
a mi wychodzi że masa sygnału będzie wchodzić z lewej strony płytki (widać taki brzuszek na ścieżce)
czy coś takiego może być??
i jak wtedy podłączyć potencjometr? ciągnąć masę z gniazda chinch do potencjometru i później do płytki czy od razu z płytki do potencjometru?

bawolek, jeśli chodzi o firmę zagłoba to jesteś zadowolony z zakupów u nich? Jakość towaru jest na poziomie>

Powrót