• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Wystarczy dorobić tuleje do otworów z kołka rozporowego 6-8mm i plastikowe podkładki z byle czego, klocek lego, nakrętka itp.

O mocy nie ma co pisać bo nie o to tu i mi chodzi.
Ja nie jestem imperzowiczem i nie potrzebuję 2x200W wzmanciacza
Spokojnie wystarcza mi do tego końcówka 6x60W której nie udało mi się jeszcze na nawet połowie mocy puścić.

F5 ma 25W/8ohm i 40W/4ohm.
Przy 25W 10A na głośniki no i czyta klasa A.

It has very wide bandwidth, DC to > 500 KHz.
No capacitors anywhere in the circuit. (except in the power supply, of course!)
It has a high input impedance – 100 Kohms, and a high damping factor (~60)
The distortion is very low, between .001% and .005% at 1 watt.
It’s very quiet, about 60 microvolts or so.
It will drive a 2 ohm load without burping, and 1 ohm without misbehaving.
Did I mention that it sounds terrific?

Głośnik jak chyba nie wiesz zmienia swoją rezystację.
No ale bez przesady :)

O mocy nie ma co pisać bo nie o to tu i mi chodzi. Ja nie jestem imperzowiczem i nie potrzebuję 2x200W wzmanciacz

Zależy jakie głośniki masz, Pass wszystkie FirstWatt-y robi pod szerokopasmówki o wysokim SPL (open baffle). Bass-y zasilają X150 w mostku jak się nie mylę :) . Na zdjęciach czasami widać też X1000 :)
http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt7/f5_2.html

Dobra robota.

Nie na temat...
za wiele jej nie będzie z passa...
Pass robi też potwory które mają po 1kW mocy z tego pierwsze kilka set w klasie A :)

Ostatnia edycja:
Nie na temat...

Cytat Napisał csbiczek Zobacz post
za wiele jej nie będzie z passa...
Pass robi też potwory które mają po 1kW mocy z tego pierwsze kilka set w klasie A
Oj czepiasz się:P Zbyt duży skrót myślowy był z mojej strony(domyśliłem się że to będzie coś w A klasie i pewnie z projektów Passa) :P

przez ostatni czas jak ktos mnie wkurzyl to dla uspokojenia szedlem do biurka i lutowalem cos...
i tak przez ostatni tydzien zlutowalem 2 uniampy i zmodyfikowalem stabampa do pracy na 100V

jak widac cos stresowe zycie mam >:(

10A jest maksymalnym prądem wyjściowym.

Tzn. maksymalny w sensie wartosc maksymalna przebiegu sinusoidalnego Im=sqrtIsk czy po prostu maksymalny prad Isk? Sprecyzuj.

Wzmacnaicz dający Im=10A (czyli Isk=7,07A) przy 25W mozna obciązyć 0,5om, po co komu taki wzmacnaicz, raczej nikt nie będzie łączył równolegle 16 kolumn glosnikowych 8-mio omowych rownolegle!
Wzmacnaicz dający maksymany prad Isk=10A przy 25W to obciążenie 0,25om, czyli 32 kolumny glosnikowe zrównoleglone...

Powrót