• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

mam pytanie bo pierwszy raz będę kleił skaj, chodzi mi o to czy dam rade przykleić na kanty tych frontów skaj:

frez był r= 9.5 czy może lepiej pomalować ?

mam pytanie bo pierwszy raz będę kleił skaj, chodzi mi o to czy dam rade przykleić na kanty tych frontów skaj:

frez był r= 9.5 czy może lepiej pomalować ?

Spokojnie go naciągniesz bezproblemowo.

Potwierdzam. Miałem w rękach kilka rodzajów skaju (różnią się elastycznością) i do tego zwróć uwagę, że ładnie się naciąga w jednej osi (bodajże na szerokość rolki). Gdyby był problem z naciąganiem podgrzej (suszarka do włosów wystarczy, natomiast ja przecierałem lub przykładałem szmatę zanurzoną w bardzo gorącej wodzie). Polecam próbę na boku i uwaga na przegrzewanie skaju (powietrzem), zacznie się w przegrzanych miejscach błyszczeć a to źle wygląda :)

Tony niskie, tony wysokie :)
dwa_lmy.jpg

Nie, nie komplet, sprzedali mi same płytki (zresztą na allegro w kicie są inne elementy). Które to PCB są naprawdę wysokiej jakości.
Ale trzeba uważać przy lutowaniu tego LMa -- zostawisz pastę lutowniczą na płyce i będzie się wzbudzał ;)

denaturat a najlepiej izopropanol, w spray'u może nie ale z butli ;p taniej wychodzi

Mi najlepiej izopropanolem w spray'u.

mi również...
Używam też tego czasami:
http://allegro.pl/f-02-preparat-do-usuwania-kalafonii-200ml-i1445512252.html
??
To są jakieś jajca czy wy tak na serio ? Jak na serio to czym się myje ?

serio serio:) Po lutowaniu płytkę powinno się umyć żeby nie była wysmarowana, klejąca się, pozostałości cyny które mogą robić zwarcie usuwasz przy okazji, no i lepiej też taka płytka wygląda

nawet nie wiedzialem - az kiedys zakupie

No nie wierzez az, taki spec a nie opanował podstaw, cos mi tu krecisz.
http://allegro.pl/listing.php/search?string=cleanser&category=67216&country=1
Czystgo izopropanolu, tym bardziej w sprayu szkoda na kalafonie. Lepiej specjalny preparat, oczywiscie nei denaturat bo zostawia biale slady. Oczywiscie najpier grube złogi pozostalosci topnika nalezy usunąc mechanicznie, ew. bardzo dobzre schodzi acetonem ale to tlyko dla profesjonalistów!

No nie wierzez az, taki spec a nie opanował podstaw, cos mi tu krecisz.
nigdy nie czyscilem plytek po lutowaniu bo moje plyki nie wygladaly az tak tragicznie i nigdy z nimi nie mialem problemow...
jakbym mial z tym problemy to pewnie bym cos poczytal

co do wygladu to fakt - zawsze mam pelno kalafoni od spodu :P

---------- Post dodany o 15:23 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

doszly mi dzisiaj zamowione naklejki i jestem pod tak wielkim wrazeniem ze az sie pochwale :D

A skąd kolega zamawiał te naklejki ? Przeoczyłem jakieś zamówienie na forum czy z zewnątrz?
Jak wykonane są te naklejki na panel? Wydruk na "śliskim" paierze czy jak ?

wszystko wyjasnie jak znajde chwile czasu

---------- Post dodany o 18:28 ---------- Poprzedni post o 16:37 ----------

jak juz pisalem naklejki rewelacja ;)

naklejki sa wykonane na bialej foli i drukowane czarna farba zywiczna

calosc zamowilem u ARTCOMP na allegro http://allegro.pl/show_user.php?uid=20937659

trwalosc farby jak narazie jest bardzo dobra. wiele razy jezdzilem palcami po niej i filcem podczas naklejania
dopiero jak nozyk mi sie zsunal to zarysowal farbe
po montazu przetre calosc mokra scierka i zobacze czy to wytrzymuje ;)

Powrót