• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Rewelacyjna prostota :)
Robisz takie na zamówienie? na przykład z klepek podłogowych ? jakie wymiary moze miec klocek - to znaczy jaki promień łuku ?

mialem zrobic raz na zamowienie...
i przez kolege u ktorego jest ten "przyzad" nic z tego nie wyszlo
jak wywioze to do garazu to wtedy mozemy pogadac

o ile moja nowa frezarka wytrzyma :D

Linia na dwóch GDN-22-300 :) Jeszcze tylko narożniki i będzie malinowo. Jak gra? drzwi piwniczne sąsiadów drżą,klamki,kłódki itp... więc chyba dobrze :D

Ale laps:) I na jaki panel się zdecydowałeś ostatecznie?

Ten czarny. Jest spoko,pod dyscmanem (jak widać na focie) i wysterowaniu 50% jest bardzo głośno :)

Ale bestyjka panie marianie :D czy to obicie to jakas wykladzina?

Bestia jest,a ciężka że ledwo w pionie przenoszę. Wykładzina taka gdyż miała się komponować z wykładziną na podłodze,będzie taka sama. Sub będzie leżał (1,45m długości) za ekranem od rzutnika :)

a o masce musze pomyslec bo pozniej smarkam w kolorze drewna :/

No jak ja sobie pomyślę, że mi ten pył do płuc naleci;) Szczególnie przy frezowaniu MDFu jest mnóstwo pyłu, więc staram się mieć maseczkę, chyba że frezuję przez krótki okres. Jakoś mi się wydaje, że organizm tego nie umie się potem pozbyć z płuc. Na BHP kolega który mnie szkolił powiedział że też pył z mahoniu jest szkodliwy, bo jest drobny i dostaje się do płuc a potem może tam gnić... ale nie będę więcej straszył:)

No jak ja sobie pomyślę, że mi ten pył do płuc naleci Szczególnie przy frezowaniu MDFu jest mnóstwo pyłu, więc staram się mieć maseczkę, chyba że frezuję przez krótki okres. Jakoś mi się wydaje, że organizm tego nie umie się potem pozbyć z płuc. Na BHP kolega który mnie szkolił powiedział że też pył z mahoniu jest szkodliwy, bo jest drobny i dostaje się do płuc a potem może tam gnić... ale nie będę więcej straszył

Nie raz już sobie zapchałem płuca zasranym MDF`em, a raz tak, że myślałem, że już "odjadę" :/ Mówię wam Panowie, to naprawdę nic wesołego - nikomu tego nie życzę. Ogólnie dlatego nie cierpię robić w mdf`ie, jak tylko sytuacja mi pozwala to po stokroć wolę i wybieram wiórową.
Płuca się oczyszczają, ale.......
Dużo egzotyków jest szkodliwych...

Jak ktoś ma geldy to polecam używanego karchera puzzi100, przy okazji można sobie dorobić praniem dywanów i tapicerek :D

Shiver
Kupiłem ten wynalazek ze względu na gwarancję 2 lata. Nie daję mu szans aby tyle przetrwał. Używany profesjonalny Karcher będzie bardzo drogi a i tak trzeba będzie go naprawiać. Dla nas amatorów (wyłączam Ciebie :)) posiadających frezarki za 100-150 zł taki biedronkowy wynalazek wystarczy. Niedawno dojechałem domowego Electroluxa Silence. Przetrwał sprzątanie pyłu i gruzu po budowie, pyłu z mdf ale z lenistwa ani razu nie rozkręciłem go aby dokładnie wyczyścić wirnik i łożyska. Więc spłonął śmiercią traginczną :(. Inaczej pewnie jeszcze ze 2 lata by posłużył.

Mam takiego karchera. I ta dwu-letnia gwarancja jak słusznie zauważyłeś nie bierze się znikąd. Jak jeszcze pracowałem na myjni a potem sam taką prowadziłem to średnio co 2-3 lata psuł się w nich silnik, jest to standard, taką ma żywotność i należy to uznać właściwie za standardową czynność "serwisową". Nie mniej działo się to przy pracy średnio 3-4 razy w tygodniu po 5-6 godzin non stop prania, tak więc łatwo wyliczyć ile to roboczo-godzin. W użytku domowym sądzę że ten problem nie pojawiłby się w zasadzie nigdy, zresztą mój kolega sam używa takiego w domu i garażu i nie pamiętam żeby go kiedyś serwisował :)

Dwuletnia gwarancja bierze sie z wymogów prawa. W jej braku na miejsce wchodzi rękojmia sprzedawcy. Natomiast producenci nawet renomowani jak still czy bosch potrafia zgrabnie unikać gwarancji na sprzet mechaniczny. Znam przypadek że zakwestionowano gwarancję na profesjonalną pilarkę podajac jako powód zbyt intensywne używanie.
Ja frezuję w wiórówce i wiórów jest zawsze worek ale mało lotny więc nie ma problemu z wdychaniem. Jest z bałaganem.

---------- Post dodany o 16:28 ---------- Poprzedni post o 16:11 ----------

Warto się przyjrzeć Agromie - myjka klasy i parametrów karchera lub Black&Decker z aluminiową pompą serii półprofesjonalnej. PW1715E - 150bar 1700W. Obecnie bardziej dostępny PW1814PSE (mocniejszy silnik ale niższe ciśnienie robocze). Ceny pomiędzy 300-400 zł.

Po świątecznym jedzonku naszła mnie chęć na DIY;)
Nie chciałem się chwalić zanim skończę no ale nie mogę się powstrzymać;)

Powrót