• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Wydaje mi się, czy gdna nie masz centralnie umieszczone na froncie? Z prawej strony krawędź wydaje się być bliżej..

1,5-2mm mi się zjechało, kiepski cyrkiel mam do frezarki ale w obu jest tak samo. 8 razy (!) męczyłem sie zanim ustawiłem odpowiedni wymiar na seasa ale na szczęście wszędzie jest równo :)

1,5-2mm mi się zjechało, kiepski cyrkiel mam do frezarki

to nie jest wina cyrkla ale wykonania otworu
trzeba dobrze wymierzyc, napunktowac a pozniej wiercic malym wiertlem
jak wiercisz duzym w dodatku nie za ostrym to potrafi sciagac

benek161, rozmieszczenie tych glosnikow wyszlo z czystego przypadku - ale przyznasz ze ciekawie sie prezentuja? :)

---------- Post dodany o 13:10 ---------- Poprzedni post o 13:09 ----------

ile czekales na pajaczka? :D

to nie jest wina cyrkla ale wykonania otworu
trzeba dobrze wymierzyc, napunktowac a pozniej wiercic malym wiertlem
jak wiercisz duzym w dodatku nie za ostrym to potrafi sciagac
Być może choć wierciłem małym wiertłem, 3,2.
benek161, rozmieszczenie tych glosnikow wyszlo z czystego przypadku - ale przyznasz ze ciekawie sie prezentuja?
Mnie się bardzo podoba, zwłaszcza wąska ścianka
ile czekales na pajaczka?

2 sekundy, tego robactwa pełno lata u mnie na działce :)

Ja juz słucham jakiś czas 15AWX+AWX i jest tak jak się spodziewałem po mniejszym gdnie - średnica bardziej szczegółowa od 18tki, bardziej wysunięta na przód. Ma się wrażenie że basu jest ciut więcej za sprawą wyższego strojenia (u mnie 10L@50Hz), ale nie schodzi tak nisko i to rzecz jasna.
Docelowo najlepszą aplikacja byłoby chyba wstawienie go w TL w dwóch trzech aplikacjach:
- 2drogi TL
- 2drogi MTM w TL
- 2,5 drogi TL

średnica bardziej szczegółowa od 18tki, bardziej wysunięta na przód. Ma się wrażenie że basu jest ciut więcej za sprawą wyższego strojenia (u mnie 10L@50Hz), ale nie schodzi tak nisko i to rzecz jasna.

Popieram, ten głośnik ma bardzo dobrą średnicę dlatego postanowiłem go wykorzystać. U mnie będzie to 7.5l OZ. Z 15 cm zejścia do Hadesu nie ma dlatego buduję coś na kształt kolumn Servantessa (2.75way) ;)

hehe...
posłuchajcie go przez min 2 tygodnie :)
wygrzeje się i dopiero twedy zobaczycie co potrafi
wsadziliśmy go koledze w komory ok 6-8L i gra wyśmienicie

A to projekt oversized 2 way już porzuciłeś? Do tych stxów/seasów sam bedziesz projektował zwrotnicę?

Jednak 7,5l OZ to profanacja
;)

Panowie, mam pytanie. Jutro chce lakierować monitory i wybiorę najprawdopodobniej lakier wodny (Beckers panellack). Dotąd lakierował poliuretanowymi i wszelkie szczeliny wypełniałem mieszanką lakieru i sproszkowanego drewna. Jak to jest z lakierami wodnymi, da radę taki trick zastosować?

---------- Post dodany o 21:05 ---------- Poprzedni post o 14:43 ----------

Moje dzisiejsze wypociny po procesji ;)

Benek, możesz tak zrobić. Mieszanka pyłu ze szlifowania i lakieru to właściwie jedyna sensowna opcja jeśli chodzi o wypełnianie szczelin, bo wtedy najmniej rzucają się w oczy.
Monitorki całkiem przyjemne ;)

Powrót