• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

No chyba tak będzie trzeba zrobić. Odezwę się, bo teraz wyjeżdżam na czw i pt.

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Dobra jeszcze dzis robilem proby i wyszlo na to ze moj wzmacniacz daje takie podbicie na 50hz. Wszystkie filtry powylaczane a tu takie cos... przy podlaczeniu pod sam jig i robiac pomiar znika pik. Czy moge bezkarnie robic pomiary bez wzmacniacz gdzie pulse jest na ok 0,8k?

tylko teraz poradzcie jak mam robic aby tego piku nie bylo, wiem ze to pik od sieci, ale jak go zniwelowac?

U mnie Pulse ma +-0,2k i jakos jest ok. DeKeR odezwij sie jutro na GG, cos poradzimy.

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

Nie mam aktualnie nic w domu. Albo wszystko w częściach albo nie działa:)

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

IMAG0081.jpg

dzisiejsze fornirowanie

mialem wszystko poza plytami i cewkami... a ze zamawialem plyty dla pewnego forumowicza to szkoda bylo nie skozystac ;)

Panowie, jedno pytanie: zamawiam elementy do zwrotnic 15awx+seas i zastanawiam się nad cewkami:

*5130 CEWKA 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 - 24,85zł (rdzeń szpulowy)
czy
*5094 CEWKA 1.50 mH 0.200 Ohm dr-1.00 - 17,32zł (rdzeń szpulowy)

oraz

*1992 CEWKA 0.80 mH 0.470 Ohm dr-1.00 - 19.02zł (powietrzna)
czy
*1394 CEWKA 0.80 mH 0.620 Ohm dr-0.80 - 11,73zł (powietrzna)

Brać te tańsze po prostu? Nie wiem czy na tego gdn-a potrzebny jest aż tak gruby drut (raczej i tak będą cięte aktywnie na 60-80Hz, byle tylko wytrzymały np. na imprezie) a cewka przed tweeterem (tańsza) ma trochę duży opór (0,620r - ale to chyba nie przeszkadza?). Jakby nie patrzeć - 30zł oszczędności - gdyby droższe okazały się niepotrzebne. Co o tym myślicie?

bierz takie jakie są w projekcie zwrotki przedewszystkim właściwą ilość mH i odpowiedni opór dopiero później grubość drutu dobieraj

Zlutowalem dzis Arta JIG ( wybaczcie ale cienki za mnie spawacz ).

Ciekawe czy dziala...

Marios Thx ;)

---------- Post dodany o 00:05 ---------- Poprzedni post o 23:32 ----------

No! Dziala :)

Czy ten JIG przewiduje opcję pomiarów parametrów TS głośników z wykorzystaniem zewnętrznego wzmacniacza? ... tak nawiązując do rozmowy z daudio.eu...

Dokladnie tak, dlatego go wykonalem. Przeprowadzilem pierwszy pomiar z zewnetrznym wzmacniaczem i wszystko pracuje gladko bez problemu. Postaram sie zrobic pomiar porownawczy za pomoca zew wzmaka i wyjscia liniowego karty.
Na daudio.eu tez cos skrobne.

Dodatkowo umozliwia pomiar dwukanalowy czestotliwosci ( mozna perfekcyjnie skalibrowac pomiary ) no i nie trzeba odlaczac zadnych kabelkow, tylko przelaczac tryby jiga. Nic nadzwyczajnego w zasadzie :)

Powrót