• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Za co odpowiedzialne są DSP Freescale i CPLD Xilinxa? Bo SRC, eeprom i dac to wiadomo :P

CPLD : konwersja I2S na format akceptowalny przez AD1865 , dzielniki dla SCR (SCR pracuje z oboma protami w trybie slave) , multipleksery przełączające tryb pracy, źródło zegara i trochę glue logic :)
DSP - oversampling x 16 :)

Moje poczynania z Jigiem. 2 dni temu:

zdjęcia z dziś (Jig+Preamp Wallin'a)

Zanim odpalę Preamp, mógłby mi ktoś z Was powiedzieć, do czego służą przełączniki SW1 i SW2?
Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze mikrofonu pomiarowego. Wkładkę mikrofonową już mam, aczkolwiek muszę wykonać do niej jakiś ładny uchwyt. Ma ktoś z was na to jakiś fajny patent? Pomóżcie...

Wkładkę mikrofonową już mam, aczkolwiek muszę wykonać do niej jakiś ładny uchwyt. Ma ktoś z was na to jakiś fajny patent? Pomóżcie...

Statyw za 20zł, rurka za 3zł, opaski samozaciskowe się pewnie znajdą. Wkładka wchodzi w rurkę, wystarczy pociągnąć okablowanie.

---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post o 20:55 ----------

Zanim odpalę Preamp, mógłby mi ktoś z Was powiedzieć, do czego służą przełączniki SW1 i SW2?

SW1 włącza zasilanie urządzenia. SW2 ustala chyba wzmocnienie, czyli przełącza pomiędzy pomiarami nearfield i farfield

Ostatnia edycja:
tak, dokladnie ten
kazda formatka byla frezowana dookola i dopiero pozniej sklejone razem tasma

---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post o 21:22 ----------

LuSzTi, a gdzie ja taką rurkę znajdę? Te wkładki mają jakieś 5mm średnicy

alu rurka 8mm. papierkiem przeszlifujesz otwor i wkladka wchodzi
metr takiej rurki ok 2zl (nie castorama!)

Jimi znajdziesz w castoramie, sam tam kupowalem jak mieszkalem. Chyba w leroju tez sa. Jak cos takie rurki znajdziesz na alejce gdzie sa klamki lub w okolicach o ile dobrze pamietam:)

To ja coś zamieszczę. Wszedłem jakiś czas temu w posiadanie większej ilości takich oto głośniczków tonsil-a. http://www.typyglosnikow.info/gd-8-12-15.php Po odsłuchach wydają się grać przyjemnie ;). Brakuje oczywiście górki ale idzie tego słuchać. Jako, że ostatnio mam trochę czasu to postanowiłem je w końcu wykorzystać i skonstruować coś "innego". Wymiary wzięte z kapelusza. Planuję je w całości tylko kleić a następnie polakierować. Cały "projekt" traktuję jako zabawę i eksperyment.
242881_346650478762054_1551357279_o.jpg

na test 12mm
ale da sie i grubsze frezowac - w tool box pokazane jak
pozniej nakrece filmik jak to robie

dzisiaj zdjalem tasme z tego szescianu
laczenia tych 4 plyt po obwodzie OK. ale boki juz sie rozjechaly troche :/
wina przycinania formatek a nie frezowania czy skladania

---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post o 08:39 ----------

IMAG0098_zpse30e03fe.jpg

wady usuniete!

w taki oto sposob mam sposob na mega tanie obudowy
polakierowac to lakierobejca i moze wyjsc calkiem ciekawie ;)

zobacz wyzej
formatki zamowione w skladzie, frezowane w domu pod katem. po sklejeniu zaokraglone frezem R=11,1mm i przeszlifowane

A tak tak. Ja tez rozkminiam sprawe formatek cietych pod katem, ale raczej bez dobrej pily sie nie obejdzie. Ewentualnie warto kupic frezarke dolnowrzecionowa i frezowac krawedzie.

Powrót