• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Bo jak to Irek kiedyś pisał taka lica pomaga lepiej przenosić wysokie tony
Tylko jakie zadanie ma cewka w torze woofera?
Ile tam mamy wysokich tonow?

A monacor ma małe R i fajnie wyglada ;)

Zrozumiałem inaczej ale jeśli tak to tymbardziej bez sensu

---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post o 23:17 ----------

Kiedyś w kolumnach Arka o nazwie AMJ widziałem zwrotnice na cewce tasmowej wielkości puszki kukurydzy plus kond mundurf gold za 500zl i rezystorze
Gdzieś mam zdjęcia
Jak znajdę to wrzuce

z tego co pamietam irek tlumaczyl ze efekt naskorkowosci wystepuje znacznie powyzej czestotliwosci audio i takie plecionki nie maja tu sensu

efekt naskorkowosci wystepuje w czestotliwosciach audio ale jego wielkosc jest pomijalnie mala. po drugie nalezy zrozumiec czym jest efekt naskorkowosci, to zmiana efektywnego przekroju kabla w funkcji czestotliwosci. czyli im wyzsza czestotliwosc tym 'cienszy' kabel. przeklada sie to na rezystancje takiego przewodu. pytanie po co z tym walczyc skoro jest pomijalnie maly a jak juz to po co robic to lica skoro peosciej i taniej jest dac cewke z grubszego druta :-)

osobiscie jestem ciekaw ile tych zwrotnic na super drogich elementach jest poprawnie zaprojekowana ...

Nie na temat...
osobiscie jestem ciekaw ile tych zwrotnic na super drogich elementach jest poprawnie zaprojekowana ...

- Co możesz powiedzieć o tej zwrotnicy, jakie filtry zastosowałeś?
- Filtry?... Na cewkach z licy i na mundorfach...
- A coś więcej?
- No... osiem stów wyszła mnie para.

Z przymrużeniem oka ;)

No dobra,pokażę jeden monitorek :)

Załączniki

• Obraz 376.jpg
    Obraz 376.jpg
    39.5 KB · Wyświetleń: 0
One tak stoją od paru dni już,na audio show będą gotowe w 100%... przynajmniej taki plan ;)

Nazwa robocza jest taka: Mini Monitor TS60 (TS60 to nic innego jak marki głośników,Tesla i STX,i moc kolumny).

Jak to zwykle bywa produkcja się opóźniła. Mam obiecany towar w pierwszych dniach listopada. Przepraszam za falstart. Proszę o cierpliwość.

Wreszcie coś drgnęło. Formatki na moduły niskotonowe już się sezonują. Będzie pochylony o 7'.
IMG_0007_2.JPG

A to na duże monitory w przerwie dla rozrywki :)
IMG_0005_2.JPG

Powrót