• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nowe procesory do "ciekawszych" projektów:

strm32.jpg

Jeden z tych projektów to "trochę" bardziej cyfrowy przedwzmacniacz z praktycznie nieograniczoną ilością możliwości.

No i jakiś mały projekcik jako potencjometr cyfrowy (45k, 65 pozycyjny, podwójny, logarytmiczny czyli skok o 1 dB tłumienia sygnału, zero-crossing detection czyli zmiana głośności dopiero wtedy kiedy sygnał przechodzi przez 0) :

pot2e.jpg

pot1u.jpg

Ten mały układ to MCU Attiny13 do sterowania DS1807 i impulsatorem wraz z przyciskiem (brak pomysłu na co go użyć ale jest podpięty).

Heh, coś podobnego :) To stary laminat a sama płytka jest tylko do sprawdzenia działania więc takimi duperelami się nie przejmowałem.

Specjalnie dla dolphina prototyp opóźniacza napięcia anodowego :)
- opóźnia załączenie napięcia anodowego czas regulowany kilkanaście sekund - 1.5min :)
- brak przekaźnika - całkiem półprzewodnikowy
- soft start - napięcie narasta powoli robiąc dobrze lampą :D
- możliwość po dodaniu jednego rezystora i radiatora na tranzystor dodania funkcji aktywnego dławika lub stabilizatora (zamiast rezystora trzeba dołączyć diodę zenera)
- w prosty sposób można dodać też funkcję standbybo przełącznik nie musi być włączony w tor wysokiego napięcia.

hpim0879v.jpg

A ja dziś zamiast budowania na ekranie mam rozbieranie na ekranie:P Leżał cały karton płytek z elektroniką do odzysku, a że mi się dziś nudziło to wylutowałem to co może mi się przydać, reszta poleciała do utylizacji + parę płytek do szafy bo było na nich sporo przydatnych elementów a ja aż takiego zapału do lutowania dziś nie miałem:P

Specjalnie dla dolphina prototyp opóźniacza napięcia anodowego :)
- opóźnia załączenie napięcia anodowego czas regulowany kilkanaście sekund - 1.5min :)
- brak przekaźnika - całkiem półprzewodnikowy
- soft start - napięcie narasta powoli robiąc dobrze lampą :D
- możliwość po dodaniu jednego rezystora i radiatora na tranzystor dodania funkcji aktywnego dławika lub stabilizatora (zamiast rezystora trzeba dołączyć diodę zenera)
- w prosty sposób można dodać też funkcję standbybo przełącznik nie musi być włączony w tor wysokiego napięcia.

hpim0879v.jpg

Kiedy seryjna produkcja? :)

Powrót