• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

3lite jak zacznę działać to odezwę sie
Nie działa mi cos lspcad :/

Nie na temat...
Ja nie używam lspcad bo mam dużo wygodniejsze narzędzie ale niestety (lub w sumie stety bo jednak wtedy są porządne pomiary zrobione) wymaga ono pomiarów zgranych fazowo ponieważ nie można zrobić korekcji offsetów głośników jak to jest w lspcad.

Zwłaszcza, że przy wciskaniu eko skóra może się podrzeć lub zadrzeć.

Ale bez nich masz nieskończoną liczbę możliwości :P
Pomiary zawężają Ci krąg "podejrzanych" zwrotek do jakiejś sensownej ilości którą możesz odsłuchać
Jak pomiary będą skopane to możesz pominąć tą najlepszą

Raven oczywiście, ze tak :)
Cały czas o tym pisze

No widzisz - znalazles powod dlaczego gotowe zestawy tak kiepsko graja!
Najlepszy przyklad to morele tempo

Nie przejmuj się aż tak - na tej klasie głośników raczej nie ma co walczyć o super dźwięk, zwłaszcza jak się nie ma do tego warunków i sprzętu.

Nie kupuj missionów, kup http://allegro.pl/tweeter-wysokotonowy-bmw-i-inne-membrana-jedwabna-i3357342287.html i zrób uniwersalny filtr drugiego rzędu z podziałem ok 3,5kHz - i zamów kilka rezystorów żeby tłumik dostosować odpowiednio. I tak to będzie lepsze rozwiązanie niż kupno gotowego zestawu... Tylko zrób, nie kup - bo chodzi też o elementy, kondensator na wysokotonówce ma być bipolarny nie elektrolityczny.

Powrót