• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

No chyba nie Pawle... :) przyjrzyj sie... Te membrany AWXowe to juz wiele firm stosuje, chyba wspolne zrodlo maja w tajwanie :)

Nawet jakby to był zakamuflowany STX to i tak nie zmieniłoby to faktu, że to kiepski głośnik. Sam napis "Davis" nie spowoduje że zacznie grać lepiej.

Moim zdaniem to jest zupełnie inna konstrukcja. STX nie ma przecież monopolu na wyglad membrany z plecionki z włókna węglowego.

Przecież to zupełnie inny głośnik, tylko membrana podobna (lub ta sama).
Cała reszta jest inna, więc...

Witajcie mam do was kolejne pytanko. Mianowicie chodzi mi o referencyjny projekt FX 300. W schemacie stx'a jest aby dolna cześć wypełnić i tu cytat: "piasek kwarcowy albo wata". Mam kupić worek tego:
http://www.leroymerlin.pl/materialy...mzyt/piasek-kwarcowy-kreisel,p28947,l347.html

I przed przykręceniem boku nasypać? Ewentualnie mogę dać wełnę należy ją ciasno upchać tam tak? Właściwie to czemu ma to służyć? Bo mi jako amatorowi to kojarzy się ze zmianą środka ciężkości w dół.

A drugie pytanie to jaki właściwie powinna być rurka bas reflexu w tym modelu. 16 cm dluga otwór n nią ma mieć średnicę 48 mm
czyli to to?
http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-100x165.html
Sa dwie na stronie STx bardzo podobne i troche taki metlik mam.

Z góry dzięki za odpowiedź

Te membrany AWXowe to juz wiele firm stosuje, chyba wspolne zrodlo maja w tajwanie
jeden zrozumial, reszta nie

Nawet jakby to był zakamuflowany STX to i tak nie zmieniłoby to faktu, że to kiepski głośnik.

Witajcie mam do was kolejne pytanko. Mianowicie chodzi mi o referencyjny projekt FX 300. W schemacie stx'a jest aby dolna cześć wypełnić i tu cytat: "piasek kwarcowy albo wata". Mam kupić worek tego:
http://www.leroymerlin.pl/materialy-...8947,l347.html

I przed przykręceniem boku nasypać? Ewentualnie mogę dać wełnę należy ją ciasno upchać tam tak? Właściwie to czemu ma to służyć? Bo mi jako amatorowi to kojarzy się ze zmianą środka ciężkości w dół.
spokojnie mozesz zostawic pusta
chodzi o to zeby ta komora nie rezonowala

16 cm dluga otwór n nią ma mieć średnicę 48 mm
czyli to to?
http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-100x165.html
tak, ten. srednica pod ten tunel to 96-97mm. jak zrobisz 97mm to bedzie sie ledwo trzymalo

Dzięki Pawle dziś chce po pracy jak zdążę zamówić już formatki i dokładnie jak krowa na rowie chce wytłumaczyć w tym zakładzie (drewnolux w wawie). potem urlop jak wrócę odbieram dechy i pisze do Ciebie :)

Moim zdaniem to jest zupełnie inna konstrukcja.
Pewnie że inna ale chraka ma pewne cechy tych carbonowych membran ;)
no i
Głośniki były używane do prób i grały tylko kilka godzin. Nie były lutowane.
Coś chyba w tym jednak jest ;)

---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post o 12:35 ----------

dolphinie jak tam postępy :)
Bo cię jeszcze przegonie :P

bi684nbbuncb7t1xb23x_1374077355.jpg

Eclipse nie drewnolux tylko sek na jagiellonskiej 52 lub 54
W bloku na dole
Sprawdzone miejsce
Frezuja i lamelki robią

Eclipse nie drewnolux tylko sek na jagiellonskiej 52 lub 54
W bloku na dole
Sprawdzone miejsce
Frezuja i lamelki robią

Dzieki nie zlozylem zamowienia wczoraj bo troche zmienila mi sie koncepcja ale miejsce do formatek jak najbardziej wykorzystam. Musze przeliczyc wszystko bo jednak fx 300 nie bede robil zrobie TL'ke z projektu Hermesa ale troche proporcje chce zmienic

zle mnie zrozumiales nie chce zmieniac wzorcowych wyliczen i powierzchni oraz litrazu tylko chce troche je wysmuklic zrobic glebsze a wezsze.

@Hermes dzieki ja pewne wymiary dostalem od kolegi z forum mysle ze porownam z tym co zaprezentujesz

Może i rośnie ale to 2 harmoniczna no i głośnik za 100PLN :) 4 i 5 są bardzo nisko i nie rosną poniżej 2k a to już rzadkość w tym przedziale cenowym.
Więc nie wykluczał bym niższego podziału, z wyższym rzędem może zagrać mimo wszystko ciekawie :)

Powrót