• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Eclipse , ja wiem, że gruby front, ale te TLki to jakoś mnie nie przekonują tym, że front nie jest niczym usztywniany. Przecież to musi rezonować jak pudło rezonansowe i cała przednia ścianka gra razem z głośnikami...

Nie za blisko magnesu woofera wypadnie Ci ta duza cewka od zwrotnicy?

Jaskiniowiec zalecał je dać. Mówił, że poprawiają charakterystykę impulsową układu. Lepszy, dynamiczny bas przy większych mocach. W oryginale ich brak. Niektórzy wlutowali 20 na kanał.

nie ruszaj tym forniru!
chyba ze zalozysz oring 1-2mm
niedosc ze zniszczysz fornir od lozyska, to jeszcze postrzepi go na gorze

Spokojnie. Ja zawsze tak docinam fornir (różne gatunki). Niskie obroty, wolny posuw i taśma naklejona w miejscu gdzie prowadzone jest łożysko. Próbowałem różnych sposobów i taki jest dla mnie najlepszy.

No właśnie, spokojnie, bo jak sam piszesz:

wszystko jest kwestia techniki

;)

nie ruszaj tym forniru!
chyba ze zalozysz oring 1-2mm
niedosc ze zniszczysz fornir od lozyska, to jeszcze postrzepi go na gorze
No co ty :blink: Jakiś jakościowo dupowaty musiałeś mieć frez że się tak zraziłeś. Ja zawsze tak docinam. Gdybym miął taki blind/obłóg 5mm szlifować ręcznie papierem ściernym to bym chyba sfiksował :)

a jak inaczej chcesz wyrownac formatki ciete w casto i podobnych wynalazkach?
wszystko jest kwestia techniki
Ja też tnę mało dokładnie i wyrównuje później na frezarce stołowej, od prowadnicy no ale warunek taki że gdzieś na danej formatce musi być kąt prosty....

No co ty Jakiś jakościowo dupowaty musiałeś mieć frez że się tak zraziłeś. Ja zawsze tak docinam. Gdybym miął taki blind/obłóg 5mm szlifować ręcznie papierem ściernym to bym chyba sfiksował
w sumie to faktycznie nie robilem tak na nowej frezarce... ale nauczylem sie nozyczkami docinac i tak mi pasuje ;)

Ja też tnę mało dokładnie i wyrównuje później na frezarce stołowej, od prowadnicy no ale warunek taki że gdzieś na danej formatce musi być kąt prosty....
ja kat lapie na szablonie... ale to tez trzeba dobrze ustawic

99dbb758aeac8eed8b90d99f783c1ed1.gif

Chociaż tą żarówkę daj pomiędzy zasilanie lub inny ogranicznik prądu, jak coś spieprzyłeś to rozp*** połowę tego wzmacniacza.

Jak nie masz jeszcze zasilania to zastanow sie moze nad przetwornica 1-2kW.

Zrobić własnoręcznie stabilną przetwornice 1-2 kW to dopiero zadanie i chciałbym życzyć szczęścia każdego komu życie niemiłe.

Eclipse , ja wiem, że gruby front, ale te TLki to jakoś mnie nie przekonują tym, że front nie jest niczym usztywniany. Przecież to musi rezonować jak pudło rezonansowe i cała przednia ścianka gra razem z głośnikami...

Nie za blisko magnesu woofera wypadnie Ci ta duza cewka od zwrotnicy?
Front jest przetestowany juz, 8935 to nie zadna kobyla.
Co do cewek miales racje i dzieki wiesz nawet nie zdalem sobie z tego sprawy - poprawione zmniejszylem pilsnie i zupelnie przkrecilem, calosc wchodzi pod 9950. Wygluszenie bylo luzno wsadzone zero wkladu pracy 5 min roboty.
jeszcze raz dzieki

Mówię Ci tomq88, tak rezonuje to pudło, że zagłusza dźwięk z kolumn:-) Mam taki sam projekt zrobiony, który gra i możesz wierzyć lub nie to nic nie rezonuje, gra zdecydowanie lepiej od br-ki.

Gdyby nie sąsiadka z 3 piętra, której dokucza hałas frezarki o godz 15.00, to bym dawno skończył, a tak będę czekał do poniedziałku. Dodatkowo przez pośpiech zfrezowałem za duży otwór na wysokotonówkę o jakieś 2 mm :blushing:. Na szczęście sprawne ręcę zakleiły, wycięły i wyścierały papierkiem cieniutką listewkę hdfu tak ładnie, że wyszło idealnie nawet bez użycia frezarki :thumbup:.

mco3ygagbz1f2l1x7471_1378583850.jpg

Na mnie to Japonce kiedyś naślą Jakuzę - za te wszystkie wzmacniacze .

AA co tutaj sądzicie o ich potencjometrze o dźwięcznej nazwie aava .
Polak potrafi za niedługo ukarze się prototyp :::))) .

jaskiniowiec , witamy na forum :)
BTW, sam siebie ukarze? Za co?;)

Mówię Ci tomq88, tak rezonuje to pudło, że zagłusza dźwięk z kolumn:-) Mam taki sam projekt zrobiony, który gra i możesz wierzyć lub nie to nic nie rezonuje, gra zdecydowanie lepiej od br-ki.
Obudowy prawa fizyki juz nie dotyczą?;) Jakiś specjalny wyjątek? Inne duże powierzchnie grają gdy się przyłoży do nich wibracje, np.: http://www.youtube.com/watch?v=N_HiP7FGcKY
Wiem, może czepianie się, ale ja wychodzę z założenia, że jak już robić to zgodnie ze sztuką (są różne podejścia do tego hobby).

_mucha_ , kolumny zgrabne, a woskowanie jak najbardziej popieram:thumbup:

Hermes skróć chociaż kable od mostka do kondensatorów. Prąd ich ładowania jest naprawdę duży i płynie właśnie na tym odcinku (mostek - kondensatory), tu każda rezystancja ma znaczenie.

Powrót