Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Staram się nie![]()
Najpierw musi się "wygrzać" jak to gadają![]()
jaskiniowiec , witamy na forum
BTW, sam siebie ukarze? Za co?
Obudowy prawa fizyki juz nie dotyczą?Jakiś specjalny wyjątek? Inne duże powierzchnie grają gdy się przyłoży do nich wibracje, np.: http://www.youtube.com/watch?v=N_HiP7FGcKY
Wiem, może czepianie się, ale ja wychodzę z założenia, że jak już robić to zgodnie ze sztuką (są różne podejścia do tego hobby).
_mucha_ , kolumny zgrabne, a woskowanie jak najbardziej popieram:thumbup:
Hermes skróć chociaż kable od mostka do kondensatorów. Prąd ich ładowania jest naprawdę duży i płynie właśnie na tym odcinku (mostek - kondensatory), tu każda rezystancja ma znaczenie.
Ale skąd wiesz, że nie słyszysz? Musiałbyś mieć porównanie do obudowy, której przednia ścianka jest martwa. Na pomiarze wychodzi (ktoś wrzucał pomiary rezonowania plyt drewnopochodnych z roznych materialow), wiec musi byc to slychac. Zreszta na filmiku widac, drga=gra.
---------- Post dodany o 09:47 ---------- Poprzedni post o 09:23 ----------
Tu nie chodzi o to, ze scianka bedzie "grac" w takim sensie, ze głośniki graja jedna piosenkę, a front innaTu chodzi o podbarwianie dźwieku. Odejscie od naturalnosci.
Przyloz reke do grajcego midwoofera lub sredniaka. Drgania (wychylenia) membrany sa ledwie wyczuwalne. A jednak gra -dzwiek slychac. Przyloz reke do grajacego tweetera - tu nawet nei czuc drgan, a jednak slychac jak gra.
To samo z obudowa.
---------- Post dodany o 09:48 ---------- Poprzedni post o 09:47 ----------
A co do praw fizyki, to oczywiste - rozdzial o powstawanie fal dzwiekowych.
Zgłaszać woźnemu ! ![]() | ![]() |
na PW moge pokazac zdjeciePaweł S. polakierowałeś już tego orzecha bo chcę zobaczyć.
Wystarcza odpowiednie związanie ścian i spadają do niezauważalnego poziomu nawet w dużych pbudowach.Ale skąd wiesz, że nie słyszysz? Musiałbyś mieć porównanie do obudowy, której przednia ścianka jest martwa. Na pomiarze wychodzi (ktoś wrzucał pomiary rezonowania plyt drewnopochodnych z roznych materialow), wiec musi byc to slychac. Zreszta na filmiku widac, drga=gra.
Tu nie chodzi o to, ze scianka bedzie "grac" w takim sensie, ze głośniki graja jedna piosenkę, a front innaTu chodzi o podbarwianie dźwieku. Odejscie od naturalnosci.
Przyloz reke do grajcego midwoofera lub sredniaka. Drgania (wychylenia) membrany sa ledwie wyczuwalne. A jednak gra -dzwiek slychac. Przyloz reke do grajacego tweetera - tu nawet nei czuc drgan, a jednak slychac jak gra.
To samo z obudowa.
Skoro się robi kolumny w drewnie, to i mebelki też można samemu zrobić.
Mój plan był taki, aby meble do mojego "pokoju audiofila" zrobić wszystkie samemu.