• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

No nawet mi się widzi:) Ale w drodze jest jeszcze 1 piecyk a może nawet 2 będą w drodze;) Muszę trochę potestować/popodmieniać zanim coś na stałe zostanie. Tak samo z sedoną, fajny piec ale nie wiem czy 760W mi potrzebne na suba:D no i na przód muszę też parę zestawów przetestować:) Ogólnie długa droga przede mną

Przyszedł materiał na maskownice :biggrin:

Załączniki

• mask.gif
    mask.gif
    300.5 KB · Wyświetleń: 0
I jak ten Fountek na basie się spisuje?

Myślałem że po przejściu z Usherów w linii te Founteki zagrają jak pierdzidełka, jednak jest całkiem spoko.
Do piekieł nie zejdą, ale w BR jest wystarczająco abym był zadowolony, naprawdę nie ma tragedii.
Tu się nawet LuSzTi może wypowiedzieć, ponieważ w takiej samej budzie je zaprojektował: http://diyaudio.pl/showthread.php/21859-Wavecor-TW030-WA10-Fountek-FW146-projekt-by-LuSzTi
Dziś zabieram się za monitorek z linią, zobaczymy co zagra lepiej.

---------- Post dodany o 13:26 ---------- Poprzedni post o 13:16 ----------

Przyszedł materiał na maskownice

Ile dałeś?

Jedna sprawa o której mało ludzi zdaje sobie sprawę - jak przesuwacie głośniki względem osi z (głębokość np. głośnik wsadzony w frez) to zmieniacie zgranie fazowej całego zestawu a to, że taki tweeter będzie na przedniej ściance przesunięty minimalnie w prawo czy w lewo to dużo nie zmieni (oprócz ugięcia fali na przeszkodach) ale już głębokość tak.

Aby lepiej sobie zmiany zobrazować polecam użyć LspCAD i parametru offset w głośniku (bodajże to było relative location i parametr dz) i zobaczyć jaki ma wpływ na zgranie fazowe całego zestawu.

Jedna sprawa o której mało ludzi zdaje sobie sprawę - jak przesuwacie głośniki względem osi z (głębokość np. głośnik wsadzony w frez) to zmieniacie zgranie fazowej całego zestawu a to, że taki tweeter będzie na przedniej ściance przesunięty minimalnie w prawo czy w lewo to dużo nie zmieni (oprócz ugięcia fali na przeszkodach) ale już głębokość tak.

Aby lepiej sobie zmiany zobrazować polecam użyć LspCAD i parametru offset w głośniku (bodajże to było relative location i parametr dz) i zobaczyć jaki ma wpływ na zgranie fazowe całego zestawu.

Fakt, mega dużych zmian może nie być ale warto zobaczyć o co chodzi.
myślę że marian zdaje sobie z tego sprawe... :thumbup:

4,20pln za 20m. Wziąłem 40m i myślę ze wystarczy. Naciąga się o jakieś 30%, grubość 1.25mm. W środku tej poliestrowej(?) otoczki są 4 cieniutkie białe gumki.
Teraz czekam na aluminiowe płaskowniki. Będę próbował polerować, a jak nie podołam to pomaluje na czarno.

Jedna sprawa o której mało ludzi zdaje sobie sprawę - jak przesuwacie głośniki względem osi z (głębokość np. głośnik wsadzony w frez) to zmieniacie zgranie fazowej całego zestawu

Oczywista oczywistość :)
Ale bijesz do mojej foty teraz? to jest buda testowa, normalnie wszystko będzie tak jak być powinno. Po za tym, na tym zdjęciu jest wszystko na jednej płaszczyźnie.

EDIT: przeniosłem monitorek do 20mk, i tam już tak piknie nie jest z tym basem, ale tego można było się spodziewać po tak małym głośniku :)

Twoje zdjęcie mi tylko o tym przypomniało iż warto o tym wspomnieć :)

Widziałem nie raz jak ludzie zmieniali gotowe projekty w stylu frez dla jednego głośnika a drugiego nie ponieważ "lepiej wygląda" więc warto jednak wiedzieć to.

Zwiększ jeszcze strojenie i zobacz jak będzie. Luszti u siebie za nisko trochę stroił i to widać na wykresie impedancji. Podał przykłady dla wyższego strojenia, myślę że będzie lepiej i nie ma co męczyć głośnika na dole.

EDIT2: na korektorze podkręciłem najniższe tony, basu jest znacznie więcej a sam Fountek FW146 nie wskazuje na to aby protestował :)

---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------

Do ilu Hz mam podwyższyć?

W nocy posprawdzałem obydwie końcówki Accuphase czy dobrze działają i wygląda na to, że wszystko OK:

4v8k.jpg

Przebić brak, każdy tranzystor działa i cały układ także działa - wybaczcie za jakość ale niestety zdjęcie było robione koło północy i jak flash mignął to i ekran oscyloskopu zrobił się czarny i nic nie widać :P

Można podłączać pod głośniki i testować.

Powrót