• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Dragon nie :) to poprostu cyburgs needle :D tylko nie dla Tang banda :D a do Woodcone :D

http://www.diyaudio.com/forums/full-range/47403-cyburgs-needle-tangband-w3-871s-34.html

Brawo - uderzaj coś w ten deseń !!!

needles_1.jpg

Dragon nie :) to poprostu cyburgs needle :D tylko nie dla Tang banda :D a do Woodcone :D

http://www.diyaudio.com/forums/full-range/47403-cyburgs-needle-tangband-w3-871s-34.html

Brawo - uderzaj coś w ten deseń !!!

A jeszcze inaczej zostanie. Mam TB W3- 881SI oraz szerokopasmowe JVC i zdecydowanie w tej obudowie zostaną JVC
TB ma wiecej basu ale wysokie tony przytępione
A deseń zostanie taki jak na fotce dojdą tylko pierścienie. To sprzęcik docelowy do słuchania na działce :)

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post o 21:06 ----------

Głośnik ze słuchawek w TL ?

Dobre :)

Bravo to przycisz pasywnie za głośne partie
Poprawia sie wtedy wysokie tony

No można się pobawić z TB, ale JVC spełnia oczekiwania dlatego "on" zostaje
Najciekawsze jest to, że głośniczki wymontowane z ori JVC (grających normalnie w BR ok 1L) kosztujące ok. 20-30 zł (na All...) świetnie nadają się do tego typu obudowy
Można się pozytywnie zaskoczyć. Rozstawy otworów praktycznie te same :)

No... jak będziesz często gałą krecił to złotko zejdzie ;)

Nawiązując do tematu przewodniego, u mnie powoli pełnia szczęścia - drugi BSW w wersji mivoca już w drodze do mnie :)

To i tak raczej gałka od wzmocnienia będzie czyli 4-pozycyjny przełącznik - jeden raz ustawiony i po sprawie, DAC zajmuje się głośnością.

A to nie wiecie Panowie że audiofilski sprzęt podłącza się i obsługuje z rękawiczkami na dłoniach? :p
Na AS takie miałem, dla szpanu, ale zanim zdążyłem wrócić do pokoju to chłopaki już sprzęt mi wystawili :D

6 warstw HDF'u 3mm ? W miarę dobrze to się wygina ?

Z tyłu widać prasy w których to kleiłem i w tym bez problemu 6x3mm idzie kleić.

Bezpośrednio na obudowie to raczej po 1-2 warstwy na raz maks. Pierwsza warstwa (ta na szkielet) zostawił bym na 12 godzin (mała powierzchnia klejenia), kolejne można już (o ile szybko to zrobisz w miarę) co 3 godzinki.

Jasne:
hqpx583zjikri5glpah5_1385129846.jpg

Ilość żeberek mocno na wyrost ;-) Blaszane kątowniki w celach "pozycjonowania" (nic się nie przesuwa, a jak się przesunie to zawsze można "dopchnąć").

HELP

Z racji że zwrotnice to dla mnie czarna magia potrzebuje pomocy
Buduje zwrotnice na podstawie schematu raven1985 (dzięki za pomoc ;)) https://diyaudio.pl/i/15982/pvch4s5744lis6hhgnov_1383682207.jpg
lq8c4joo8oas7qxqcbyn_1385140446.jpg

i proszę powiedźcie czy podłączyłem dobrze elementy widoczne na zdjęciu :

.....niskosredniotonowy....

0vg9upovmmbqm4ndfwha_1385140798.jpg

... na podwójne rezystory nie patrzcie jak coś jest po jednym ,po prostu nie rozklejałem ich jeszcze żeby ich nie pomieszać .....
-czy jest jakaś różnica w podłączeniu drutu cewki od środka lub z zew.?
-czy plus i minus jest podłączone dobrze do głośników ?
- jakimi wartościami poszczególnych elementów i w jakim zakresie mogę się bawić aby zmienić brzmienie ?

...i na wysoki....

llhhdyziti3zv3aeosyb_1385140810.jpg

-czy mogę się pobawić w zamianę plus minus na wysokim ( w fazie i przeciw fazie)?

...z góry dziękuje za pomoc....:flapper:

Powrót