• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Po 6 latach, holton AV400 RIP - w zasadzie wbrew kiepskiej opinii zlego slowa nie moge powiedziec.
Gral codziennie, nie ukrywam ze widze je tylko w subie.

Trany trzeba wyciagnac bo przyjdzie do nich nastepna parka + troche gratow za 30zl i powstanie zdeka mocniejszy potworek ;-)
8j87wvuriai2w26grjji_1395059427.jpg

Ostatnia edycja:
Moje dechy raczej nie zagraja w moim pokoju. Bez aktywnego podzialu nic nie zrobie, pewnie pomoglaby adaptacja akustyczna pokoju, ale na dzien dzisiejszy lipton. Ciekaw jestem co bedzie w docelowym pomieszczeniu.

Tego się obawiałem -- teraz pytanie, czy mam ochotę na kolejny pierd..nik z 6 kanałami... A o equalizacji dipola czytałem już dawno.

Ostatnia edycja:
nie,
nie ta faza:)...
jest to model wykonany w zasadzie z mdf-u.
Klejony termosilikonem(!!!), szpachlowany kitem szpachlowym, i malowany.
Tak wykonany nie ma prawa popękać na łączeniach, oczywiście musi być to wykonane zgodnie ze sztuką.
Oczywiście przy budowie kolumn (płyta, kit, szpachla z wypełniaczem, lakier) w taki sposób, aby nie nastąpiły pęknięcia na spoinach jest to jak najbardziej możliwe, ale dosyć trudne w wykonaniu.

Ostatnia edycja:
Tego się obawiałem -- teraz pytanie, czy mam ochotę na kolejny pierd..nik z 6 kanałami... A o equalizacji dipola czytałem już dawno.

U mnie jest problem z podbiciem basu na okolo 100hz. Zeby to zbic i wyprostowac musze dawac naprawde duze cewki i spora pojemnosc ( filtr 2 rzedu ), przez co siada impedancja do niebezpiecznych 2 omow :) Moze trzeba byloby uzyc innych glosnikow, z jeszcze wiekszym qts niz tu.

Charka basu jednego dipola w moim pokoju, oczywiscie bez zadnego bramkowania i bez wygladzania, no i bez zwrotnicy.

Żeby nie było, ze sie nic nie dzieje

---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post o 23:37 ----------

I dana zollery od Focala

Miałem dziś wenę więc trochę pokleciłem:

Jutro testy, ewentualna zabawa z wygłuszeniem i jak będzie git to kocyk:)

Żeby nie było, ze sie nic nie dzieje

To do kompletu parę fotek z powstawania owej skrzynki testowej :) miało być pudło na szybko z wióra ale postanowiłem potestować swoją nową piłę i resztę "warsztatu" zeby ewentualnych baboli nie powtórzyć na docelowych skrzynkach :)

W efekcie powstały nawet solidne skrzynki testowe :) co widać na gotowo na zdjęciach Łukasza :)

Przynajmniej nie będą jednorazowe bo front jest wymienny :)

Powrót