• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Jeśli ten sufit podwieszany w pokoju jest też na styropianie to widzę że trochę niepotrzebnie nawierciłem się przy mocowaniu stelaża pod k-g.

Standartowo, styropian --- siatka do styropianu --- szpachlowanie klejem do styropianu + obsadzanie naroznikow ---- szpachlowanie gipsem ---- malowanie.
Generalnie mozna latwo zrobic cokolwiek tylko sie wymysli i nawet jak cos nie wyjdzie to wystarczy paczke styropianu kupic.
Ponizej 5cm + 5cm

(...)

A nie ma problemu z nagrzewaniem się halogenów? Jak w ogóle wygląda prowadzenie kabli?

metka

Czasy sie troszke zmieniaja i juz coraz rzadziej halogeny sie stosuje, ja mam zamontowane ledy (tez sie grzeja troche), nie ma z tym zadnego problemu.
Kable --> latwiej nozem styropian naciac niz sciane wiec z tym tez nie ma zadnych problemow. W razie jakichs zgrzytow np prawnych (bo nie wiem jak to wyglada z tej strony, bo w naszym kraju na wszystko trzeba miech ''papier'') to mozna zrobic instalacje LED 12V (pasek i tak jest na 12V).

Ostatnia edycja:
Subwoofery do kina domowego gotowe. Jeszcze zewnętrzne wzmacniacze do nich i koniec.

Pierwsze przymiarki do wzmacniaczy od subwooferów kina domowego.

Jest jakiś dostęp do głośnika w tych subwooferach ? Czy w razie uszkodzenia głośnika trzeba budować kolejny subwoofer ?

Cóż ja nie podejmowałem decyzji, co do wyglądu tych subwooferów, bo tak sobie życzył znajomy w kwestii ich wykonania i ja je tylko wykonałem. Nóżki też mi się nie podobają – miałem inną koncepcję, ale jak napisałem zdanie wcześniej nic na to nie poradzę.
Tak głośniki przykręcone są od spodu. Co do tych wzmacniaczy to znajomy chcę je w osobnych jakiś tam obudowach/skrzyneczkach zamykanych, aby je mieć gdzieś pod ręką (np. postawione na stoliku RTV czy gdzieś tam – jego sprawa), co by za często nie odsuwał subwooferów od ściany itp. w trakcie swoich odsłuchów całego kina domowego w salonie?

Ostatnia edycja:
l3ncy7uyfo76oq5shk13_1402433727.jpg

zalegle TDA dla forumowicza
szkoda ze gniazdo okazalo sie wieksze i ze zapomnieli mi zrobic naklejek na wlacznik zasilania

jak ktos chce takie naklejki to mam ich troche ;)

sniay56prn9tjhr34ofv_1402433767.jpg

529ippwmx3g1gfaz2f4c_1402433790.jpg

a taki wiekszy boom-box sie buduje :p

Ale całe panele będą zamknięte szczelnie w skrzynce? Jeśli tak to moze być problem z chłodzeniem.

Panele nie będą zamknięte szczelnie. Jeżeli pozostaną (a na pewno) w skrzynkach tak jak na zdjęciach w moim poście powyżej to mają one już wykonane (góra-dół) w obudowie podłużne otwory i będą służyły, jako wentylacja natomiast z przodu lub z tyłu będzie jeszcze wykonany otwór, jako dodatkowe chłodzenie.

SMPS ciag dalszy.
Test zabezpieczenia przeciazeniowego.
Bezpiecznik w przetwornicy 1A zwloczny - caly czas sprawny.

1. Zwarcie uzwojenia wtornego przy pracujacej przetownicy --> pass
2. Uruchomienie przetornicy z zwartym uzwojeniem wtornym --> pass
3. Operator zywy --> pass
4. Syf na stanowisku pracy ogarniety --> fail :P

https://www.youtube.com/watch?v=vedNDHRhi_8&feature=youtu.be

Powrót