• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Akurat w planach mam trochę bardziej karkołomną konstrukcję, chcę wykorzystać zwykły potencjometr :)

Pteterycz, jako że jestem fanem imbusów, polecam spróbować zamienić krzyżakowe właśnie na imbusy :) Tak czy inaczej, ze stożkowymi wygląda lepiej.

Zmień te stożki z krzyżakowych na ampulowe i będzie OK ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Kolega mnie ubiegł.

Szukałem takich ale ciężko u mnie w mieście o takie a zamawiać kilka sztuk to przesyłka wyniesie więcej jak towar :flapper:

korzystając z tego ze man urlop to się dzisiaj pobawiłem
A ze się coś komuś nie podoba kwestia gustu...

No mi się nie podoba :/ nawet z czarnymi było lepiej, od przodu bym dał imbusy albo ampułowe w kształcie walca oczywiście w srebrnym kolorze, a u góry też imbus albo ampuł ale stożkowy również kolor srebrny :)

iqpb9mfb5ajo1hgu674g_1405165780.jpg

Closed na szybko. Gabka od filtra 12cm srednicy hehe.

1 warstwa oleju. Niestety zdjęcia nie oddają tego co jest w rzeczywistości - wina oświetlenia. Będzie nałożona druga warstwa to porobię zdjęcia w innym pomieszczeniu.

Panowie potrzebuje wskazowki jak mam zrobic w eaglu odsloniete pola takie jak np do kart na zlacza pci do pc'ta.
''piny'' koloru zielonego maja byc na warstwie top i bottom, nie wiem jak to zrobic zeby plytki z zaklady wyszly ok.
Ja narysowalem po prostu sciezki warstwa top i bottom, nastepnie narysowalem prostokaty warstwa ''pads''. Czy tak moze byc ??

6kg8war2qpfky4x9ewjv_1405190938.jpg

DZIEKI

Możesz też rysować ścieżki i położyć na nich polygon na warstwie tStop lub bStop.

taz
Dzieki.
A wiesz moze ktory ze sposobow bedzie 100% dobry tak zeby zaklad nie motal sie za bardzo, pliny maja byc po obydwuch stronach pcb i jak zamowie nie chce muki zaliczyc.

SMPS juz prawie gotowy. Nawinolem trafo troche cienszym drutem i zmodyfikowalem troche plytke.
0psmxm92hm6inu3jil6k_1405194294.jpg

Ostatnia edycja:
Hmm nie wiem :) Wydaje mi się że to bez różnicy.
Jak masz piny na jednej krawędzi pcb to moim sposobem zrobisz szybciej. Odsłonisz po prostu jeden fragment płytki i gotowe.
Przed wysyłką do zakładu możesz sobie podglądnąć gerbery tutaj http://mayhewlabs.com/3dpcb

Closed na szybko. Gabka od filtra 12cm srednicy hehe.
Serious Sub ;)

Weekend pod znakiem lutownicy :

rnkh9kfmrl0xj905brk4_1405275117.jpg

Nowy pcb do zasilacza VAS . Już 3 wersja , na szczęście ostatnia ;)

Kilka kosmetycznych zmian i PSRR "nieco" się poprawił ;)
m4d9i9svuclcqvkq6p3n_1405275163.jpg

No i w końcu znalazłem czas żeby na nowo dobrać optymalne punkty pracy w VAS . Znowu, bo musiałem przez clonerów acuu zmienić trany ;) Krecia robota . Ale wygląda na to, że trud się opłacił .

m5mhdhdx38dbld274vrf_1405275142.jpg

THD i IMD połówki VAS przy 40V na wyjściu i docelowym obciążeniu .

hgczhjm7m6feq79574k8_1405275064.jpg

1t15o94ob9ayk35elskt_1405275062.jpg

Parzyste harmoniczne się niemal skasują bo wzmacniacz jest symetryczny .
To bez żadnego NFB :)

Niewielkie szpilki na 50 i 100Hz są z lapka (na baterii znikają ).

Ostatnia edycja:
Taki projekt i zwykłe trafa, czy tylko tymczasowo?
Z chęcią bym kiedyś podjechał z 7100 i 450 na jakieś szybkie pomiary, odsłuchy i ocenę tego przez Ciebie :-) No i oczywiście poogladać ten "wynalazek" powyższy.

Powrót