Witam. Od dluzszego czasu przegladam i czytam forum, lecz nie wszystko idzie tu znalezc, wiec chcialbym kilku porad.
Buduje zestaw 2 + 1 (glosniki) oraz wzmacniacz na TDA7294 (" Assembled TDA7294 2.1 channel Power amp board with speaker protection -Upgraded"). Uklad mam juz zamowiony, jest to chinski export, ktorego idzie kupic na niemieckim ebay. Uklad jest juz z zabezpieczeniami itp. Sprawa tyczy sie doboru radiatora pod te 4 kosci. Bo niemam zielonego pojecia gdzie szukac i w jakich rozmiarach. Zalezy mi na pasywnym chlodzeniu, ale tez zeby gabaryt obudowy wzmacniacza nie byl przez to za duzy. W ostatecznosci moge dolozyc dwa wentylatory na 12V, sterowane termistorem.
Co do trafo. Wiadomo ze toroid. Na stronie polecaja 2x24V (22V - 26V) i mocy >=300VA. Czy te 300VA w zupelnosci wystarczy? Nie jestm fanem sluchania muzyki na pelen regulator, i zapewno rzadko bede dochodzil do 75% mocy, glownie ma grac pod TV.
Domyslam sie ze softstart mile widziany przed trafo. Ciekawi mnie sprawa, pradu spoczynkowego, czy trzeba bedzie ustawiac, czy moze juz to jest zrobione (uklad zlozony, moze nawet i testowo uruchomiony/wyregulowany)?
Co do glosnikow, to rowniez bedzie DIY na STX'ach. Ale to temat na inne dni. Narazie sie skupiam nad wzmacniaczem. Z gory przepraszam jesli nie ten dzial. Ale nie wiem gdzie pytac, zeby nie zakladac nowego tematu.
Pozdrawiam.