• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie ma to jak radosne diy. Wpadly mi do domu jakies starsze kolumienki diy, solidne grube plyty, porzadne elementy zwrotnicy, kabelki, wytlumienie, git majonez. Szkoda tylko, ze ni jak nie dalo sie tego sluchac. Wrzucilem wiec pod mikrofon i takie o to kwiatki...

Znalazłem trochę czasu i kolejny etap budowy za mną. Wydawało się, że będzie to formalność, a jednak narobiłem się przy tym (wiercenie pokrywy/prętów, gwintowanie, fazowanie otworów pod łby wpuszczane) jak koń na westernie.

u6pnburxwsyo42jz8lg7_1414425502.jpg

Całe szczęście wszystko sięładnie schodzi jak powinno ;-)

Dzięki :-)

Chwilowo na 3 małe kawałki słabej taśmy obustronnej ;-) Docelowo będzie klejone czymś porządniejszym (choć i taśma w zupełności by wystarczyła gdyby dać choćby Scley 774 na całym obwodzie).

Ha, że też o taśmie nie pomyślałem, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taka właśnie obudowa, choć jeszcze nie zdecydowałem się, masa przy tym roboty a nie mam warsztatu, gratuluję konstrukcji.

Nie ma to jak radosne diy. Wpadly mi do domu jakies starsze kolumienki diy, solidne grube plyty, porzadne elementy zwrotnicy, kabelki, wytlumienie, git majonez. Szkoda tylko, ze ni jak nie dalo sie tego sluchac. Wrzucilem wiec pod mikrofon i takie o to kwiatki...

Osz kurde ;) Masz foto ?
Pewnie już rozmontowałeś :) jakie tam głośniki siedzą ?
Zwrota pewnie z kalkulatora ;)

Dzięki :-)

Chwilowo na 3 małe kawałki słabej taśmy obustronnej ;-) Docelowo będzie klejone czymś porządniejszym (choć i taśma w zupełności by wystarczyła gdyby dać choćby Scley 774 na całym obwodzie).

A temperatura je nie pobije?
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

od 500Hz w góre - tak właśnie wygląda na charakterystyce większość tanich kolumn pseudo estradowych dostępnych na rynku ;)

Tyle, że pomiar który pokazał PM nie pochodzi z kolumny "pseudo estradowe'ej"...

Super !

I co to znaczy pseudo estradowej

To taki dziwny twór, który wyglądem przypomina profesjonalne nagłośnienie (a i pod tym względem też nie zawsze tak jest) czyli duża obudowa, duże głośniki które są zgrane ze sobą na "pałę" w wyniku czego sumaryczna charakterystyka przypomina tatry wysokie.

Osz kurde Masz foto ?
Pewnie już rozmontowałeś jakie tam głośniki siedzą ?
Zwrota pewnie z kalkulatora

Nie robilem fotek, ale to jest pomiar takiej klasyki jaka kiedys przewalala sie przez forum, czyli arn i gdwk... ;]

Tragedii nie ma raptem średnio 3dB różnice a ty już dramatyzujesz

Ciesz sie, ze nie musiales tego sluchac... ;]

To taki dziwny twór, który wyglądem przypomina profesjonalne nagłośnienie (a i pod tym względem też nie zawsze tak jest) czyli duża obudowa, duże głośniki które są zgrane ze sobą na "pałę" w wyniku czego sumaryczna charakterystyka przypomina tatry wysokie.
W takim razie to nie kolumna pseudo estradowa - 6" na basie ;)

Powrót