• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Sobotnia próba nadruku opisów na pcb pokryte lakierem bezbarwnym (cienka warstwa), termotransfer żelazkiem . Czas przerzucić się na laminarkę pewnie, bo żelazko pozostawia sporo do życzenia.

Papier o gramaturze 115 połysk, muszę sprawdzić na papierze o gramaturze 90.

Niewiele się rusza, ale zawsze coś, dostawa z chin ;)

sopezji5vq5i2xbv9j60_1415620038.jpg

Jaka jest odległość miedzy górami tranzystorów (min. szer. radiatora) ?

Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o minimalną szerokość PCB z zamontowanymi tranzystorami końcowymi. Nie wychodzą poza obrys PCB. Szerokość płytki to 60-62mm.

Stereo polutowane, pozostało wlutować tranzystory od spodu :)

https://www.flickr.com/photos/125677873@N02/15766068822/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/125677873@N02/15578671629/in/photostream/

gavron
Dlaczego twoje płytki są ładniejsze niż moje :P Naprawdę super ładnie ci to wyszło!

Tranzystory od spodu bardzo łatwo się lutuje, gdzieś zamieszczałem fotkę, wystarczy złapać jakiś dodatkowy tranzystor w obudowie to220 (lub stabilizator, cokolwiek), trzymając taką ''kanapkę'' zalutować i po sprawie.
Piszę to bo sporo ludzi miewa z tym kłopoty.

Czytam początek i tak myślę.. kurde przecież wszystko dobrze zrobiłem to o co chodzi.. :D Dzięki :D

Wiem, wiem. Zdjęcie wrzuciłeś do tematu z BG9 a dokładniej to jest w paczce od Ciebie w 1 poście :) Zaraz się za to zabiorę :)

Jeszcze jak możesz to napisz w tamtym temacie jakąś wzmiankę nt uruchomienia, czy jest tak jak w BG1, że PR skręcam na zero i ustawiam prąd 100mA (na jednej z linii zasilania, trafo mam 2x28V 200W)

Tranzystory od spodu bardzo łatwo się lutuje, gdzieś zamieszczałem fotkę, wystarczy złapać jakiś dodatkowy tranzystor w obudowie to220 (lub stabilizator, cokolwiek), trzymając taką ''kanapkę'' zalutować i po sprawie.
Piszę to bo sporo ludzi miewa z tym kłopoty.

Lutować jak lutować, ale jak to potem przykręcić do radiatora ? O_o

(Nakrętki założone, żeby mi śruby nie wyleciały :) ). Sposób borysa na wlutowanie tranzystorów jak najbardziej ok, jedynie z BD139 troszkę zabawy.

Pod tranami końcowymi jedna długość, pod 2SC4793/2SA1837 inna długość, tak, że we wszystkich tranach wystaje grubość nakrętki + 1,5mm .

Powrót