• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

A można kupić gotowy zestaw głośniki ze zwrotnica?

Jeśli chcesz coś nowego to bez sensu zupełnie jest pakować inne głośniki w obecną obudowę.
Najlepiej zrobić od nowa a te jak Marian polecił sprzedać.

W dziale gotowe konstrukcje masz wiele projektów gdzie podane są modele głośników i elementy na zwrotnice.
Natomiast każdy z tych projektów wymaga odpowiednij obudowy, ustawienia ich na froncie i względem siebie dlatego nie ma sensu wkładania nowych głośników w Twoją obudowę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chodziło mi o to że moim zdaniem nie ma sensu robić 2,5W na 5" głośnikach i mniejszych w tym przedziale cenowym.
Też mi się tak wydaje, lepiej już byłoby zrobić z tego MTM to chociaż efektywność zyskamy.

projekt będzie na 2 x RS150P-8 6". zdjęcie może trochę mylić ze mowa o mniejszych RS125

Też mi się tak wydaje, lepiej już byłoby zrobić z tego MTM to chociaż efektywność zyskamy.
- Nie do końca na dwoje babka wróżyła ... MTM aby była dobra podstawa basowa wymaga sporej kompensacji w TMW może jej wcale nie być lub może być minimalna. Więc z tą efektywnością to nie końca prawda a Średnie tony lepiej zagrają z mniejszą cewką niż większa w torze filtracji... ( z wielu powodów )

- Nie do końca na dwoje babka wróżyła ... MTM aby była dobra podstawa basowa wymaga sporej kompensacji w TMW może jej wcale nie być lub może być minimalna. Więc z tą efektywnością to nie końca prawda a Średnie tony lepiej zagrają z mniejszą cewką niż większa w torze filtracji... ( z wielu powodów )

Skoro masz swoją koncepcję to czekam zatem na projekt ;)

Witam Panowie jestem tu nowy więc na wstępie chciałbym się przywitać :-)
Ostatnio odwiedziłem swojego kuzyna który dał mi kolumny technics sb cs6 chciałbym stare głośniki zdemontować i włożyć coś co lepiej zagra czy macie jakieś propozycje ?
83cb638c71490632ce5fd2aaf68a89d3.jpg

Poradzę Ci podobnie jak reszta, sprzedaj jak sie nie podobają.
A swoją drogą kolumny Technisa, z niektórych lat w zestawie z całością ich elektroniki grają nawet dziś wyśmienicie, i trzeba dobre kilka tyś wydać żeby coś zagrało lepiej niż to.
Nie mowię że każde, ale są takie, do dostania za śmieszną kasę na allegeo.

I prosze nie pisac ze technics nie może grac.... Bo większości ludzi zwyczajnie dupa swędzi że taka popularna marka robiła swego czasu tak wyśmienite sprzęty.

Nic to niestety nie mówi. Odkręć maskownice i wyjmij głośnik, pomierz go dokładnie. Do większości głośników masz tds'y z wymiarami więc coś dopasujesz, gorzej z parametrami elektrycznymi i pasowaniem zwrotnicy.

Jesli wlasciciel wyrazi zgode to moze za ok 2 miesiace udostepnie pelny projekt 2x 18AWX + Visaton W100S + Seas 27TBFCG

Ostatnia edycja:
Z zaloenia maja byc jeszcze lepsze od FX-300 z Seasami, pozbawione kilku ich wad.

Moja filozofia dzwieku to metalowe wysokotonwki i glosniki w OZ, jak dla mnie dzwiek referencyjny

- - - - - aktualizacja - - - - -

To W100s ma lepszą średnice od 7"AWXa ? W jakim miejscu podział między nimi?

Nie zabralem sie jeszcze do projektu zwrotnicy, podzialy planuje robic mozliwie nisko tak nisko jak tylko pozwola glosniki, z uwzglednieniem ze cala kolumna ma wytrzymac sporo mocy bez uszkodzenia wysokotonowki

Powrót