• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mam mały problem :huh:.
Kolumna na samych kolcach będzie się dosyć gibała. Od środka ciężkości do osi obrotu jest ~10cm (oś w linii kolców). Przy sile ~3-4kg przyłożonej na samej górze, kolumna już się zacznie gibać.
Stąd też potrzeba cokołu. Jakoś nie mam zbytnio pomysłu na coś lepszego niż na screenach. Brakuję mi natchnienia.
Sypnijcie proszę jakimiś pomysłami :)

Z tym piachem dobry pomysł. Muszę to przeliczyć.

Z samą podstawą to szersza jak najbardziej. Wersja z szerszymi już jest zrobiona.

Bardziej mnie martwi połączenie zaokrąglenia z cokołem. Samo przejście kolumny w cokół, w miejscu zaokrąglenia.

Właśnie mnie naszła kolejna koncepcja. Zaraz raz dwa namaluję :)

Ostatnia edycja:
"Opuść" to zaokrąglenie żeby robiło za osłonę podstawy, taki jakby wysunięty parpecik tylko pionowo ;)
Efekt zostanie.

Dopieszczanie Tonsili:

Robiłem dopiero godzinę... już mam dość :bored:

I co planujesz w nich modyfikować ?

No właśnie nie mam nic modyfikować, ma być wszystko oryginalne (zalecenie klienta), tylko dopieścić wizualnie oraz technicznie w razie potrzeby.
Pierwsze co zrobiłem to je podłączyłem aby zobaczyć jak grają... 20sek. i podziękowałem :rolleyes:
Wykręciłem głośniki, odlutowałem i zabrałem się za wyciąganie pokręteł, no i na tym etapie się zatrzymałem ponieważ z jednym męczyłem się 15min aby go wyciągnąć (na spokojnie)... w końcu nie wytrzymałem i w ruch poszedł młotek.
Jedno pokrętło wyciągnąłem, wyczyściłem i poprawiłem luty... na więcej dziś już nie mam nerwów.

Panowie, wyciągnąłem pokrętła:

Pokrętło od wysokotonówki:

Dwa rezystory 8,2ohm, polutowane odpowiednio.

A tutaj pokrętło od średniotonówki:

Nie dość że polutowane źle, to jeszcze jest jeden rezystor.

Czy w sekcji średniotonowej powinny być rezystory tej samej wartości co w wysokotonówce (8,2ohm)?
Ktoś coś wie na ten temat?

Głośniki były regenerowane, wymienione zostało górne zawieszenie.
Poprzednik nawet się nie przejął starym zawieszeniem które mu wpadło do obudowy, oraz poucinanymi kawałkami kabla, wszystko zostawił... co za ludzie :rolleyes:

Dzięki za poprzednie rady. W miarę poskutkowały :). Pozostała jeszcze jedna kwestia. Jako cokół użyję MDFu lub płyty z czarnego kamienia ~15-25mm (zależnie od $$ i dostępności). Chciałem mocować cokół do dna kolumny poprzez śruby, zakręcane od środka. Myślę, że to powinno zagrać.
Druga sprawa to czy lepiej dać dystans między kolumną a cokołem, czy stawiać kolumnę bezpośrednio na cokole. Na rys. są dwie wersje. Jedna bez dystansu, druga z dystansem o grubości 5mm mniejszym od dna (doklejony MDF).

Powrót