• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Yyy, jak lepiej zrobić maskownicę. Tzn. czy maskownica ma przylegać do kolumny całą powierzchnią, czy może lepiej na kilku dystansach, które będą przylegać, a pozostała część, będzie w odległości grubości dystansów?

Według mnie opcja pierwsza będzie lepiej wyglądać.

Jak będzie wyglądać to już Twoja sprawa i gusta, ale gdy maskownica będzie przylegać do obudowy to głośniki nie będą się brudzić.
Np. Ushery strasznie przyciągają kurz.

Raven opowiadaj co tam ciekawego wsadziles na dac'a?
Ad1955, leżał w szufladzie i brakowało motywacji ... aż się znalazła ;)
Dług siedziałeś nad PCB do XMOSa oraz kodem do niego?
Nic :) to gotowe rozwiązanie waveio czy jakoś tak .

Mogę się mylić, ale czy jakiś FPGA znajduje się na pcb daca ?
CPLD .

Rozumiem że nie będziecie sobie rościć żadnych praw do tych nazw :P

Wstępne przymiarki .
1 rzędy i zgrywa się bez offsetu :)

cpwo84yqrrm6zfacdbi9_1422120009.jpg

nlrw4mesp43o39kq7q2a_1422119988.jpg

Krążące o hm130z0 opinie nie są ani trochę przesadzone .
Świetny średniak .
Tak samo dobrze mi się słucha tego zestawienia jak mojego 12mu .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Co tam się dzieje na 7 khz ?
Pokazujesz pomiary połączone w tym arkuszu o którym miałeś pisać tutorial :D ?

juz wiem kto mi je z allegro sprzatnal
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem :razz:
Fakt kupiłem je taniej. AT podniosło trochę swoją cene, ale rozważam kupno jeszcze jednej parki :)

Chciałem dać łącznie 4szt. do auta, ale 2xTL i 11mm xmax robi robotę :)

Blackmill Feat. Veela - Let It Be 3/4 mocy i ja nie wiem co się dzieje, a "micha" mi się sama uśmiecha :]

Jak widać ja na nich robię takie podstawy basowe/standy pod monitory (wym. zew. 20x33x70cm)
Takie modułowe 3Way do domu... ale jak się zepnę to zrobię typowego suba TL do auta (do projektów)
plusy to że fajnie grają, a są małe (choć TL już nie jest mała) i łatwo je napędzić...

Ostatnia edycja:
Jak dla Ciebie to chyba ANTYDZWON :)

Antydzwon :D
Padłem :D

A teraz mam pytanie. Chce zrobic obudowy takie jak tutaj:
http://diyaudio.pl/showthread.php/22978-plum-s-Margarett

Z czarnym frontem z przodu. I teraz pytanie, jak to technicznie rozwiązać i w jakiej kolejności kleić i co nakladac zeby nic nie popsuć? Najpierw fornir a potem doklejamy przód? Klej sie nie rozleje na fornir i nie wsiaknie w niego? Moze szlif pomoże? I jak zrobic zeby było idealnie równo? Po ostatniej robocie Pt. Stół gdzie sobie narobiłem masę roboty przez nieprzemyślane budowy teraz mysle zawczasu....

I jako opcja nr2 takie Marianowe :)
http://diyaudio.pl/showthread.php/21350-MONITORY-Usher-Audio-Heban

Ostatnia edycja:
A wystarczyło okleić HDF-em :)
Mniej roboty by było.

Najpierw musiałbym znaleźć kogoś, kto by mi pociął idealnie ten HDF. Właśnie z tego względu muszę tyle szpachlować... turek w Bauhausie nie dociął płyt co do milimetra i jeszcze kąty mu pouciekały...
Nie będzie klawiszowania ;) Już nie jedne kolumny robiłem ta metodą i nic się nigdy nie działo. Ostatnio oglądałem kolumnę "testową", którą też tak robiłem i która poniewiera się w garażu przerzucana z kąta w kąt i po ponad 1,5 roku nie ma śladów na fornirze ;)
Poza tym te budy stoją już ponad rok, więc więcej już nie zapracują. No i trzeba mieć jeszcze dobry gips i wiedzieć jak się nim posługiwać ;)

Tak szpachlowana obudowa moze byc oklejona tylko klejem kontaktowym, bo wikol nie lubi szpachli. Kontakty to sa miekkie kleje, ktore z czasem jeszcze bardziej uwidocznia klawiszowanie. Cierpliwosci, bedzie widac. Generalnie kleje kontaktowe stosuje sie tylko do plaskich powierzchni ( jak blaty ) a nie oklejania kolumn. Jeszcze zrobiles frezy przed fornirowaniem... Chyba lubisz nawalic sobie roboty :P
Podzielam slowa Cashpirovskiego. Okleic hdf, nawet pociety nozem do tapet. Potem frezareczka i cacy. Do tego mamy solidniejsza obudowe, niz bez hdf.

Dokładnie.
A jak nie masz frezarki to docinasz o parę mm więcej tego HDF-u (2mm z każdej strony wystarczy), przyklejasz, a potem nadmiar zdzierasz pilnikiem do drewna (im mniej dasz naddatku tym szybciej pójdzie)... potem wszystko szlifujesz papierem i jest cacy.

Mimo wszystko wolę szpachlowanie :P Dla mnie po prostu wygodniej, łatwiej i szybciej.
PM>poprzednie kolumny były klejone na klej kontaktowy (tzn fornir). Poza tym są też odpowiednie grunty (nie mówię o badziewiach typu Uni Grunt), które kompletnie neutralizują podłoże, więc sprawa też byłaby do przeskoczenia.
W tych kolumnach na przód pójdzie welur, a na resztę... naturalna folia samoprzylepna, więc bez paniki ;) Gdybym miał dostęp do jakiegoś pomieszczenia, gdzie mógłbym sobie swobodnie popracować nad kolumnami to pewnie bym je zrobił waszą metodą i ofornirował. Jednak wystarczy mi to, że frezowałem fronty w pokoju... Było to kilka miesięcy temu, a mimo to nadal czasem znajdzie się jakaś cząstka MDFu. Klej kontaktowy też wietrzyłem ponad tydzień.
Tak więc proszę nie wyzywać mnie od tandeciarzy, nie mam aktualnie warunków i za bardzo czasu do klejenia forniru. I bez obaw, nie wrzucę ich w gotowe konstrukcje - nie będę zaniżał poziomu :P

Powrót