• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

2c99571e0432d1bed99aff042f446618.jpg

Nareszcie skonczony na nowych blatach :)

U góry sklejka szalunkowa. Podobno najmocniejsza :D

Ostatnia edycja:
Tak szpachlowana obudowa moze byc oklejona tylko klejem kontaktowym, bo wikol nie lubi szpachli.
Możesz napisać coś więcej ? zawsze szpachuję kolumny tj otwory po wrkętach i czasem jakieś ranty , no może nie tyle co kolega tutaj ale nie zauwazyłem jakiegoś negatywnego wpływu.. ciężko też sprawdzić w zasadzie, robiłeś jakieś lepsze testy jak sie trzyma klej wikolowy na ciepło klejony do szpachli ?

Na cieplo bedzie lepiej niz na zimno, poza tym zalez ile tej szpachli jest. Wikol w szpachle nie wejdzie jak w drewno, a bez tego nie bedzie mocnej spoiny. To nie jest klej kontaktowy czy poliuretan.

No teorię to znam myslałem że zrobiłeś jakąś konkretną próbkę jak kiedyś z woskami ;)
Jak będę miał chwilę to przykleję fornir na samą szpachlę i zobaczę jak to się trzyma.

Ja nigdy nieuzywalem szpachli kolumnach pod fornir. Robilem tak, aby tego uniknac. Wikol to klej na bazie wody i aby dobrze trzymal, musi spenetrowac material. Sprobuj skleic dwie plyty wiorowe z okleina pcv, nawet troche zmatowane papierem. Nawet po kilku godzinach bedziesz mogl je rozkleic w rekach.

Szpachla poliestrowa powinna mieć jak najmniej kontaktu z wodą, ponieważ jej higroskopijna strukturach ją chłonie. Przy klejeniu na wikol wilgoć z kleju zostaje w środku i mogą pojawić się problemu.

Na zelazko to i owszem. Bo woda odparuje przed klejeniem, w procesie suszenia warstwy kleju. Problem jest wtedy, kiedy klej nie ma jak wejsc w material i nie moze wyschnac. Troche tak jakbys chcial wikolem skleic dwa kawalki szkla ( tak obrazujac mocno )

Powrót