• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Tak, ale przed każdą decyzją o zastosowaniu danego rozwiązania warto zastanowić się i sprawdzić doświadczalnie, która z opcji jest najlepsza. Na przykład czy w układzie M-T-M lepsze jest połączenie szeregowe czy równoległe, jeśli równoległe to czy połączyć je na krótko za wspólnym filtrem dolnoprzepustowym czy filtrować oddzielnie, czy lepsza jest jedna wspólna komora w obudowie czy dwie oddzielne i czy stosuje się to tak samo dla szeregowego i równoległego połączenia. Jak widać jest wiele kombinacji do sprawdzenia.

A skad przypuszczenie, ze ktos tego nie sprawdzil i wybral takie rozwiazanie jakie mu bardziej odpowiadalo? W akustyce nie ma czegos takiego jak tylko lepiej, albo tylko gorzej. Zawsze jest cos za cos.

Aaaa zaczynam rozumiec. Masz do nas pretensje, ze nie nikt nie przeanalizowac tutaj systemu MTM i to co ktos zrobil, to zrobil byle jak? No dobrze, to moze Ty sie tym zajmiesz, zrobisz te super kolumny nas oswiecisz jak to powinno byc zrobione?

To był tylko przykład. Na tym forum brakuje konstruktywnych dyskusji i spędzanie tu czasu jest mało rozwijające. Jest kilka osób które mają coś wartościowego do powiedzenia ale rzadko tu pisują. Na oświecanie innych nie mam czasu.

Informacja
Informuje forumowicza uprzejmie, że wchodzenie, czytanie , udzielanie się na tym jak i innych forach nie jest obowiązkowe .
Nikt Ci pistoletu do głowy nie przystawia .
Nie chcesz nie pisz, nie czytaj .

Tak samo było z tematem o TL. Jak zacząłem się tym interesować na forum nie było za wiele, założyłem temat i ? Proszę spojrzeć ;).
Niestety coraz mniej wiedzy i konstrukcji jest pokazywane na forum a więcej jest przepychanek, ale może by samemu wyjść z inicjatywą i zapoczątkować temat opisując kilka podstawowych założeń konstrukcji MTM ?

panel wstępnie wykonany do E450, wycinany wodą

pozostało wszlifować, szczotkowanie i doczyścić

lepsza anoda czy jakieś malowanie proszkowe?

Mi osobiście odpowiada anoda. Tyle, że z tego co wiem, dużo zależy od stopu i wykonania tegoż anodowania. Proszek jest pewny. Doplhin niedawno sprzedawał fronty alu malowane proszkowo na czarno. Wyglądało to bardzo ładnie.
Także ja bym stawiał na proszek.
Poza tym z tego co piszesz, nie masz nawet sprecyzowane barwy :flapper:, w sensie naturalnego alu czy jakiegoś koloru.

Dzięki, właśnie o to mi chodziło, chyba zdecyduje się na szczotkowanie i lakier , raczej nie wiem dokładnie co to za stop aluminium i jak by wszyła anoda. Zakładzik w którym wycinali to był ich materiał, grubość 3mm, koszt w całości wyniósł 40zeta i to expresem.
Do malowania proszkowego jest potrzeby podkład?
Jeśli zdecyduje się na malowanie proszkowe to na pewno kolor czarny.

Ostatnia edycja:
Spróbuj się dowiedzieć, co to za stop - szczotkowane alu + anoda na czarno wygląda super, moim zdaniem lakierowanie to marnowanie potencjału.

Dokładnie, tak chciałbym zrobić u siebie. Dostałem kawał płyty 12mm alu, z którą mogę się pobawić na frezarce, ale zastanawiam się czy jest sens pracować nad tym parę ładnych godzin, dać do anodowania a potem dowiedzieć się że anoda wyszła gówniana i wszystko na marne. Chyba że uda mi się jakoś rozpoznać ten stop, ale małe szanse.

Jak bym się uparł, to pewnie na wydziale uda mi się do zrobić, ale chyba nie warto dla kawałka aluminium bawić się w takie rzeczy ;)

Powrót