• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

48 metrów do wewnątrz kolumn. 24 metry na zewnątrz. Linki miedziane 6N Posrebrzane w Teflonie w dwóch grubościach 13AWG i 16AWG
odpowiednio splecione odcinki 2 , 4 i 6 żyłowych przewodów, przycięcie i sklejone gotowe do konfekcji i lutowania

Ciężka do akceptacji ilość ale jak głośników w kolumnie jest 5, wszystkie zwrotnice w jednej komorze a kolumny bardzo duże to niestety tyle się nazbierało

ratcx24wswzrr7f8q730_1427055190.jpg

Ostatnia edycja:

maleństwa, całkiem spoko sobie radzą w closed ale bardzo mało efektywności :(
jak w tygodniu znajdę trochę czasu to z jednej z kolumn zrobię BR do porównania

2x 4700uF kit jest z Advance electronic. Mogą być za małe te kondensatory?

4700uF powinno być OK.
Opisz dokładniej to pykanie i czy ono jest od startu czy dopiero jak się kostka podgrzeje ?
Sprawdź czy ciepło jest dobrze odprowadzane od układu . Czy układ jest dobrze dociśnięty do radiatora.
Na scalaku jest "-" zasilania więc pewnie masz jakąś podkładkę izolującą , może tu jest problem.

Ostatnia edycja:
4700uF powinno być OK.
Opisz dokładniej to pykanie i czy ono jest od startu czy dopiero jak się kostka podgrzeje ?
Sprawdź czy ciepło jest dobrze odprowadzane od układu . Czy układ jest dobrze dociśnięty do radiatora.
Na scalaku jest "-" zasilania więc pewnie masz jakąś podkładkę izolującą , może tu jest problem.

Jak przekroczę pewien poziom wysterowania to jest no takie normalne pyknięcie, nie umiem tego opisać (potem przyciszam bo mi szkoda głośnika). Występuje tylko i wyłącznie przy pewnym poziomie - fakt że jak chciałem przywatować to wtedy to się działo, na co dzień ma to zasilać tonsila 25/80/1 w filmach to nie ma szans by do tego poziomu wysterowania dojść ale mnie to zdziwiło dlatego zapytałem.

Radiator nagrzewa się do normalnej temperatury. Tak mam podkładkę mikową pod TDA ale jest szansa że może się stykać z radiatorem w okolicach śrubki bo otwór w podkładce jest troszkę większy niż ten w TDA.

Po kilku minutach może 2 dałem głośno i i już było pyknięcie więc raczej kostka była zimna.

Ostatnia edycja:
To najwyraźniej przesterowywujesz TDA . Na 8 ohm to z TDA masz jakieś 35W , to trochę mało żeby 12 cali napędzać . Nawet na TONSILA to nie ma co męczyć TDA.

Ostatnia edycja:
Dlatego mam skośną górę w monitorach :D
Też z tego samego powodu chciałem zrobić skośną górę, ale sobie odpuściłem.
Najgorsza jest TL z niezabezpieczonym otworem na górze. Rozbierałem stare obudowy i nie mogłem się nadziwić, ile w nich rupieci było. Głównie kocich zabawek... :)

A ja przez ostatnie miesiące popełniam taką duża obudowę wzmacniacza i sprzętu audio RTV :biggrin:

Twór powstał z surowej płyty wiórowej z odzysku z przekładek za grosze i oklejony fornirem hebanowym. Pokryty został 2 warstwami Osmo wosku. Juz coraz bliżej końca :)

Jeszcze tylko froncik na CNC z grawerami i wycieraczkami i gałki (bo te sa otwornica na szybko z dechy jakiejs wycięte :rotfl: ) i pare drobiazgów wykończeniowych typu blaszek miedzianych na kabelki oraz lewy i jestem happy.

Pare fotek z prac :)

Zabudowa fajna, o czymś podobnym też myślałem.

Wzmacniaczami samochodowymi zasilasz kolumny w domu?

Powrót