• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

ja mam w swoich monitorkach i kleiłem tym samym klejem co monitory w sumie tylko jedna maskownice zrobiłem a druga leży w połowie niedokończona.

Okej. Lonevolf będę miał podobną maskownicę do Twojej. Ile magnesów i jakich dałeś na maskownicę? Jak głęboko je osadzałeś w MDF? Czy ramkę maskownicy masz z metalu, czy po prostu też w niej osadzałeś magnesy?

Bez przesady. U mnie 18 revelator gra na HP50 i nawet gdy kręce gałą daleeeko to żadnego furkotu nigdy nie było.
Nie wiem jak jest u Ciebie na revelatorach,odnosiłem się do do własnych doświadczeń z usher8948a.
Testowałem je w 3 objętościach,kilku strojeniach i bez przesady z 10 zwrotnicach.Zbudowałem im nawet budki testowe z szczelinowym br.
Osobiście nie znam kolumn na revelatorach w których by był użyty br o średnicy 43mm.
Może po prostu słuchasz lekkiej nutki?;)

Wklejam dwie fotki pokazujące jak wygląda prędkość przepływ powietrza w br HP50 44mm i HP70 60mm,przy głośnym słuchaniu.
Objętość jak w projekcie Rafała,czyli 18l,strojenie 42Hz.
Dodam tylko że sytuacja jeszcze bardziej się pogarsza,wraz ze wzrostem objętości obudowy.
https://diyaudio.pl/i/16350/b64ec0bfbd8ae2b0a3047fa284101ffbaaf1ea22_1430952387.jpg
https://diyaudio.pl/i/16350/c8f92555d5ee896e212044ab77d0f7dac7fa42db_1430952387.jpg

Kolego swiety1337,mój wpis dotyczący br w Twoich kolumnach ,wynikał tylko i wyłącznie z chęci pomocy.
Myślę że lepiej jest wprowadzić ewentualne poprawki na surowych obudowach a nie gdy będą już polakierowane.
Pozdrawiam.

Okej. Lonevolf będę miał podobną maskownicę do Twojej. Ile magnesów i jakich dałeś na maskownicę? Jak głęboko je osadzałeś w MDF? Czy ramkę maskownicy masz z metalu, czy po prostu też w niej osadzałeś magnesy?

magnesy neodymowe maja 4x2 mm 11 szt. otwory w mdf-ie na 3 mm robiłem tak żeby je minimalnie klejem pokryć ramka jest z jakiegoś plastyku grubość 2mm w ramce też siedzą magnesy tak to mniej więcej wyglądało może kiedyś zrobię je od nowa jak czas znajdę

Dzięki lonevolf.
Dobrze wykombinowałeś z tą ramką. Ja mam zrobioną fazę 2mm na MDF grubości 6mm, w ramach skosu. Magnesy fi6x4 na front oraz fi6x3mm w ramkę. Mam 8szt. na obwodzie. Twoje są słabsze, ale za to masz więcej. Dobrze ona się trzyma kolumny?

Kolego swiety1337,mój wpis dotyczący br w Twoich kolumnach ,wynikał tylko i wyłącznie z chęci pomocy.
Myślę że lepiej jest wprowadzić ewentualne poprawki na surowych obudowach a nie gdy będą już polakierowane.
Pozdrawiam.

Spoko, dzięki za rady. Mimo to, niczego takiego nie odczułem. Stąd też nie widzę potrzeby zmian. Dla pewności, jeszcze przed malowaniem, kolumny skręcę i posłucham ich znacznie głośniej. Nie zaszkodzi, a może pomoże :)

Dobrze ona się trzyma kolumny?

małe bo bałem się że to gdzieś pod fornirem potem wyjdzie ale trzymają naprawdę dobrze :)
tak na szybko pomysł się zrodził i od ręki wszytko wycinałem jak czas będzie to się może nowe zrobi ale pewnie szybciej nowe kolumny wystrugam niż te maskownice:flapper:

pany rzucie okiem taki stolik chcę ogarnąć w sobotę jadę po kantówki plus takie płyty marmurowe 88x17,5 cm tylko mam dylemat bo same płyty to koło 100kg!!! kantówka ma 98x98mm i się zastanawiam czy taką wysokość jak na obrazku zostawić 87cm czy zrobić mniejszy a np szerszy tak żeby dwa klocki weszły na półkę i waga się zmniejszy o połowę
powiedzmy

Powrót