• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Przed i po nałożeniu wosku :)

Zobaczę jak to jutro będzie wyglądać i może nałożę drugą warstwę... ale w sumie mogło by tak zostać.

Tak.
Moja bratanica za kilka dni ma roczek, postanowiłem olać zabawki i zrobić coś własnoręcznie.
Nie będzie się mogła tym pobawić, ale za to za rok czy dwa (a może i więcej), będzie można kupić za tą uzbieraną kasę coś porządnego.
Skarbonka ma 16x16x16cm, obliczyłem że jak by wrzucać tylko piątki, to przy pełnej skarbonce (jak by się ładnie ułożyły), będzie 4.800zł :thumbsup:

Wtedy dopiero będzie warto tą skarbonkę rozwalić... bo to przecież drogie rzeczy są :flapper:

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Osmo jest fajne ale jedna warstwa to troche za mało. Przy drugiej jest juz bajka :)

Ale pomysł ze skarbonka fajny. Ale dziura za duża. Nożem wyjmiesz monety. Powinienes zrobić pasowaną na styk :)

Ostatnia edycja:
Jedna warstwa Osmo daje piekna, gladka i matowa powierzchnie. Dopiero druga nada jakis polysk jak ktos lubi, ale bez dobrego wtarcia i polerki, to nie bedzie ladnie.

Jedna warstwa Osmo daje piekna, gladka i matowa powierzchnie. Dopiero druga nada jakis polysk jak ktos lubi, ale bez dobrego wtarcia i polerki, to nie bedzie ladnie.
Gorzej jak masz wosk mat to nie możesz polerować tego za mocno :) ja wtarłem drugą warstwę i zapolerowałem ręcznie filcem i wygląda to bardzo naturalnie tak jak chciałem, jak prawdziwe drewno które się mieni, pod lakierem jest jednolicie.
Czy w dotyku po woskowaniu macie gładką powierzchnię czy czuć słoje?

Matu nie uzywam, polmat Osmo 3032, ale nie sadze zeby to mialo jakies znaczenie, przy polerowaniu trzeba tylko uwazac zeby nie przegrzac wosku. Oczywiscie poleruje tylko mechanicznie. Recznie to nie polerowanie...

Czy w dotyku po woskowaniu macie gładką powierzchnię czy czuć słoje?
To juz zalezy od forniru. Teoretycznie kazdy da sie wyrownac papierem, ale to ryzykowne, szczegolnie przy modyfikowanym. U mnie po olejowaniu powierzchnia pod palcami jest jak szklo, ale fornir ma oczywiscie zachowane uslojenie i wglebienia.

Mimośrodem ? jaką nakładką dokładnie ?

Tak, mimosrodem.
Co do nakladek to nie kupuje gotowych, mam arkusze filcu 4mm, ktore docinam i nimi poleruje. Tak samo zgabka do wcierania. Docinam sobie na wymiar i mocuje do filcu. Kupowanie do kazdego olejowania nowego padu z gabki i filcu to wyrzucanie kasy w bloto.

Powrót