• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Komputerowy też można przerobić, tylko te najgorsze no name mają mniejszy "potencjał", ale po przewinięciu trafa da się moc sensowną uzyskać.

Z TV pewnie lepsza, ale komputerowe są najbardziej dostępne.

Mam fajny projekt do odpalenia na IR2110 i SG3525, części w zasadzie kupione (poza rdzeniami), ale nie chcę mi się PCB odbijać, bo te duże spod żelazka jakoś słabo mi wychodzą.

Tutaj trafka po przewinięciu:

Główne napięcie+do pre

Wez wstaw jakis wątek ;) kto ciekawy to poczyta, ja na pewno [emoji14] taki zasilacz to z pierwszego lepszego bedzie sie nadawal czy jakas selekcja?

Raczej będzie nadawała się każda przetworka, z możliwie dużym rdzeniem, oczywiście zależnie do potrzeb.

Z tego co mi świerszcze piszczą dj zibi miał coś ogarniać.. w 2013r.

Sam o niej za dużo nie wiem, ale jeszcze więcej przede mną i jak tylko będę coś o niej wiedział więcej to założę temat ;)

A te atxowe zasilacza są mocno nie wymiarowe, samemu zrobić SMPS to trzeba choćby nawet oscyloskop, przerobić jest łatwiej.

Ostatnia edycja:
Ooo w oscyloskop juz sie zaopatrzylem, a nawet nie mialem czasu ani okazji go użyć...
Apex projektowal jakis prosty SMPS, i ktos jeszcze ale blisko 1kW...

Zajrzyj na diysmps.com, tam niektórzy próbują robić nawet TIGi na przetworkach :D Jak masz oscylo to raczej nic Ci na przeszkodzie nie stoii

SowaZ
SMPS tez juz robilem ale narazie polecial w odstawke.
yybjkp4rn6uujrx6jrh7_1401434061.jpg
75q1vn61rj38z3iv1vlo_1401310046.jpg
w78dtn38ru6yfok8sz44_1401645386.jpg
n1ffswcfckdp6cwoot8v_1401955323.jpg

Bardzo prosty na sterowniczku ir23cos tam. Zabezpieczenie zwarciowe na przekladniku pradowym i malym triaku (pozniej robilem testy z tranzystorkiem), sprawnosc byla super. Teraz pewnie robil bym cos 1kW bo koszta duzo wieksze nie sa. Rdzenie ETD firmy TDK mozna kupic bardzo tanio razem z karkasami w UK.

Borys w jakim programie projektujesz płytki i jaką techniką przenosisz wzory ścieżek na laminat?

Kupiłeś już anodowane, czy gdzieś dawałeś do zakładu? Mam takie w BG9 i bardzo chętnie bym je na czarno walnął... :)

Cholera :D, przeczytałem "w piekarzu kupiłem anodowanie" myślałem, ze tylko je tam anodowałeś :D To przez tą temperaturę...

Ktoś się orientuje ile np kosztuje anodowanie forntu 25x10cm i 5mm grubości?

Powrót