• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mi też się podoba wizualnie i bardzo mnie ciekawi jak gra
Może po nowym roku jak będę miał za dużo pieniędzy kupie go i przetestuje
a ja ciagle jestem zly na siebie ze tak pozno go posluchalem...
robia sie skrzynki pod 14 scx + alx ;)

jak kupie skrzynki z allegro to zrobie tez wersje z 17 scx + alx ;)

UWAGA NA KOPULKE!
ja swoja pierwsza wgniotlem kabelkiem ktory mi odsprezynowal podczas lutowania! :(

powinni dawac tam jakies maskownice... ale te z samochodowek nie sa za ladne :???:
moze przerobie front na siateczke z moreli ;)

Można i w domu zrobić adaptację akustyczną, która będzie wyglądać po ludzku :)

Luszti słuchałeś kolumn Ravena z satori i audaxem... Jak ma się ten zestaw do twojego? Złoty audax vs beryl scana, jakie różnice?? Jest spora różnica w jakości czy raczej "co kto lubi" ??

U mnie już obie sztuki alx-ów mają wgniotki. To cholerstwo jest tak delikatne, że trzeba bardzo na nie uważać.
Naprawa pozostawia niestety ślady. Jedynie wymiana kopułki przywraca urok :)

U mnie już od roku gra takie połączenie tylko, że z tą starą wersją scx-a - ogólnie całkiem znośne.

2eb6f5608c5abb113b080c557cc041a5_1451135292.jpg

Na razie:

* 4 wejścia - 2x SPDIF (coax / toslink) i 2x I2S.
* 1 wyjście - I2S.
* Sprzętowy wybór wejścia (dwa piny).
* Dekodowanie SPDIF - regenerowanie zegara, sprawdzanie poprawności ramki, a nawet odczyt słowa zawartego w całym bloku - tylko nie wiem jeszcze na co mi to :P Mój odtwarzacz CD tam wrzuca same zera, ponieważ są to podstawowe wartości SPDIF. Chociaż można sprawdzić, czy blok zawiera dane PCM.
* Asynchroniczne kolejki FIFO osobne dla kanału lewego i prawego.
* Detekcja wejściowej częstotliwości na bazie szybkości wrzucania danych do kolejek.
* Wyrzucanie danych dopiero jak kolejki zapełnią się co najmniej w połowie.

Zostało mi wrzucanie dwóch zegarów (22,5792 MHz i 24,576 MHz) jako MCLK oraz generowanie BCLK / DATA na bazie wybranego MCLK zależnie od częstotliwości wejściowej w celu wyprowadzenia danych z kolejek. Najgorsze już dawno minęło, teraz z górki :)

Luszti słuchałeś kolumn Ravena z satori i audaxem... Jak ma się ten zestaw do twojego? Złoty audax vs beryl scana, jakie różnice?? Jest spora różnica w jakości czy raczej "co kto lubi" ??

To raczej było mało miarodajne porównanie. Kolumn Ravena słuchałem u niego, beryla u siebie, inny sprzęt towarzyszący, inna akustyka pokoju. To pytanie powinno paść bardziej do Ravena, który miał moje beryle u siebie i bawił się nimi :)

@gavron, zadowolony jesteś z wyświetlacza? Zastanawiam się jaki kolor najlepszy z negatywów. I nie wiem sam. Myślałem o pomarańczowym.

U siebie mam OLED żółty,powiększony. Kontrast i jakość koloru mega :) do tego kąt pod jakim widać napis jest nie do porównania względem zwykłych lcd :)

Iampa może do końca tygodnia skończę w obudowie :) a kiedy w gotowych konstrukcjach.. Tego nie wiem :)

1. Złożyć wg spisu.
2. Dodać zworkę przy gnieździe OPS/IPS (2 duże otworki, taka sama zworka jest na OPS2 - zaplanowane działanie a nie błąd).
3. Uruchomić wg opisu OPS3.

Nie ma innych dodatkowych zworek oraz nie trzeba rzeźbić z przewodem od NFB. To tak w skrócie. Złożę iampa do obudowy to będzie czas na poradniki do OPS2 i OPS4 :)

Ostatnia edycja:
Otworzyłem paczkę od Mikołaja :D dostarczył tak jak zamówiłem, jeszcze nie budowanie na ekranie ale dobry początek.. :D

Powrót