• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Jeśli się znajda się jacyś Fani konstrukcji Focal / Zoller to proszę w ramach ciekawostki :)

Na chwilę trafiły do mnie Zollery Expression. Pomiary całej kolumny.
FR nie bramkowany dla 2,83V/1m SPL zmierzony
Harmoniczne dla 90dB 1/48okt
CSD 0-24ms 1/12okt
0897137118fe7171cfef635965e938a9_1451481732.jpg
eeddef0c1e9df43fc431172156d2f2d2_1451481729.jpg
ff889c7dce10b02c59206f39706d784c_1451481723.jpg
d1c45fd39bec7eb1691a05313785ace5_1451481726.jpg

Masz zamiar coś w nich grzebać ?
- Nie już ich nie mam . Były u mnie dzisiaj dosłownie na pół godziny :) nawet Nie posłuchałem :(. Zrobiłem tylko grzecznościowe pomiary.
Znajomy przywiózł przy okazji odbierania innych kolumn na Audaxach :)

Chcecie poprawiać zollery?
- Tyle co posłuchałem to drażniła mnie nieco góra pasma co potwierdziło się w pomiarach harmonicznych. Bardzo wysoki poziom 3 harmonicznej przy tak małej mocy podanej.
Z tym tylko że kolumny są bardzo stare i nie znam ich historii mogły być grzebane. Chociaż właściciel twierdzi że Nie. Szkoda że nie mogłem pomierzyć filtracji kolumn ...

Ostatnia edycja:
Zdecyduj się
Słuchałeś czy nie w końcu
- Tyle co przy pomiarach sinusoidą :) Jak się człowiek nasłucha sinusoidy na różnych głośnikach wyłapuje drażniące rejestry na słuch :) Muzyki nie słuchałem.

A i nie są tak wysoko efektywne jak obiecuje konstruktor :) 98 dB w katalogu ...

Ostatnia edycja:
Troszkę szkoda że z drewna. Metalowe budy do komputerów mają swój sens. To jest kawał radiatora.
Ale i tak to w jakiejś szafie chowasz? Bo to i tak kawał hałasu będzie.

Pobór prądu pewnie niezły, przy okazji w swoim pokoju bym czegoś takiego nie trzymał, dźwięk jednego HDD 3.5" już wystarczająco mnie drażnił.

Były metalowe ale mogłem zamontować tylko dyski jeden na drugim ( temperatury przekraczały wtedy 60 stopni). Usunąlęm szuflady na napędy dvd i wykorzystałem dzięki temu całą przestrzeń + pionowy montaż dysków na wsuw. Całość będzie stałą w salonie jako serwer/ prawie nie słyszalne ( wszystki dyski i szuflada mają wokół podkadki filcowe a wentylatory są wolnobrotowe)

Ostatnia edycja:
Ja mam 4 dyski w kompie i ich prawie nie slychac. Nie wiem co Wy z ta orkiestra macie :P Jeden cwaniak tylko obudowe mi wprawia w wibracje a reszta jakby nie istniala.

Powrót