• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie chcialem zakladac nowego tematu... Chyba jednak bede musia... Wracajac do sedna, tak wtyczka od zasilania sieciowego. Bezpieczniki sa sprawne. Do koncowki dochodzi mi +/- 77V... Mierzone na punktach zasilania koncowki

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Innymi słowy 1μH...

I jednak na początek zdecydowałem się na UCD Philipsa, PCB przewlekane, zobaczę czy mi to w ogóle odpali i potem ewentualnie jak będzie chodzić, wada to brak zabezpieczeń.

Tranzystorki w części sterującej i wejściowej na razie BC5xx, potem może poszukam jakiś tranów z mniejszymi pojemnościami, ale na razie chciałem się*obejść bez kolejnego zamawiania.

Ostatnia edycja:
Tak sobie patrzę na tę zwrotnice i stwierdzam, że ta zwrotka zaczyna zadawać kłam twierdzeniom, że aktywne systemy są bardziej skomplikowane niż pasywki :flapper:
Czemu aż 4 drogi?

Obie są tak samo skomplikowane, do ich zrobienia potrzeba takiego samego poziomu wiedzy
Jedyny co jest łatwiejsze w systemach aktywnych to łatwiej kliknąć niż zmienić klika elementów pasywnych ;)

Widzę że czytasz pana B :)

Hehe, trafiony zatopiony. Choć ja zdecydowałem się pokręcić potkiem głównie dlatego, że bias miałem od dawna źle ustawiony - pamiętam, że dałem około 25-30mA, tyle że wyliczone dla 2 x 0.47R, a ja zapomniałem, że mam 2x0.68R.. no i bias w sumie był lekko poniżej 20mA. Borys ładnie podparł wszystko teorią, no to w końcu się za to wziąłem :)

Czyli lepiej zrobic z bateria niż kupować lepsze kondensatory ;)

Ogólnie to powtarzasz kondensatory x2 i zwiększasz ich pojemność x2 w szeregu
A pomiędzy nimi do minusa montujesz baterie

Przetestuje napewno

Na czym to polega taka bateryjna zwrotka?

Musisz podwoic pojemnosci kondensatorow oraz ich ilosc zeby laczac szeregowo otrzymac pojemnosc jaka miales przewidziana w zwrotnicy. Pomiedzy tak polaczone kondensatory podpinamy baterie 9v lub laczac szeregowo dwie, trzy itd.. laczymy sie poprzez rezystory 2.2mohm.

Bardzo mi pomogl kolega z audiostereo o nicku Sovereign.

Czyli lepiej zmienic rezystory na 0,22 z 0,47 niz ustawiac 50mv?? Ja tak gram, bo tak gra lepiej, jestem ciekaw jaka to roznica

Ostatnia edycja:
Jaka jest z tego korzyść? Jest to bardziej opłacalne niż droższe kondensatory czy jest duża różnica w brzmieniu?

Ja przede wszystkim jestem bardzo ciekaw, jak jest wytłumaczone to zjawisko :) polaryzacja kondensatorów małym prądem, taki niby prąd pokładu?

Ja przede wszystkim jestem bardzo ciekaw, jak jest wytłumaczone to zjawisko :) polaryzacja kondensatorów małym prądem, taki niby prąd pokładu?

Jest mala przeprawa na audiostereo w kwestii tlumaczenia. Moim zdaniem fajnie jak wszystko jestesmy w stanie wytlumaczyc, ale czasami po prostu lepiej posluchac roznych opcji, to daje duzo wiekszy poglad. Masz wtedy prawo powiedziec slysze/nie slysze, podoba mi sie / nie podoba mi sie... im wiecej rzeczy sie sprawdzi, tym latwiej oceniac czy zmiany sa pozytywne czy negatywne, przynajmniej mi. W tym przypadku zmiana jest bardzo duza, ale fakt, ze cala zwrotnica w kontekscie kondensatorow jest inna.

P.s. ponoc cross capy to taki sobie wybor do cvc, cena i wartosci zachecaja, dzwiek juz niestety mniej, przynajmniej w opinii kolegi, ktory mi pomagal.

Ostatnia edycja:
Powrót