• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Coś się tam dzieje .

aa27495193f4ff4ed7712cc8128205b5_1529251412.jpg
Nic z tego nie będzie [emoji16]

Kot mruczy i wprowadza błędy pomiarowe [emoji16]

A tak poważnie mierzyliśmy wczoraj u Pawła_luk satori i jakie zdziwienie było moje jak się bas wyrównał jak w kuchni wyłączył lodówkę. Pokój jest połączony z kuchnią i się okazuje, że lodówka daje infradzwięki które mikrofon wyłapuje.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

2b601fcffd01b62a803dd1f35f0d8e13_1529352087.jpg

trzecia wersja zwrotnicy
przesluchane kilka plyt i jest calkiem ok ;)
pobawie sie jeszcze z tlumieniem tego piku (nie wiem czy to wiecej nie popsuje) i mozna konczyc zabawe

ewentualnie dodam jako opcje tlumienie tej gorki na wooferze

Proponuje jednak nie budować ich w klapkach, też kiedyś nie słyszałem o BHP, ale uwierz że warto podstawy trzymać ...

A u mnie ma ciężkie kłopoty z przełączeniem się między częstotliwościami próbkowania. Czasem jest OK, ale więcej razy zaczyna brzęczeć.
Na W8 nie ma problemu... Na W7 z różnymi kłopotami, ale zawsze są jakieś. Nic z tego nie rozumiem.

A mi ostatnio tak zaczął pływać poziom SPL-u:

To są 3 pomiary po kolei na tych samych ustawieniach, bez zmiany czułości wejść, wzmocnienia, itd.
Sprzęt: Behringer B5, karta M-Audio Transit USB, pre-amp MPA-102, Win 10 i ARTA
Nie wiem o co kaman...

Nie ma aż takiej tragedii ;) .

Tia...
zwłaszcza jak się potem pałujesz z doborem poziomu tweetera, albo dopasowanie woofer/średniak czy woofera dolnego i górnego w 2,5 drogach.
To przecież pływa na poziomie 2dB :mad:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dzięki za info. Kiedyś to przecież czytałem, ale wypadło z pamięci. Starość, nie radość.

Jaro4444
Na woofery jest koło 90 litrów na średni 12 litrów.
Zwrotkować będzie ktoś z naszego forum wszystko zależy od kwestii pieniężnych podejścia osoby zwrotkujacej no i odległości. Kolumny chce osobiście zawieźć ponieważ masa rzeczy była robiona ręcznie bez pomocy cnc itd wiec uszkodzenie skrzynki w transporcie to by była istna masakra.
Koncepcja na woofery była na serie NRX ale może się zmienić póki jeszcze fronty nie zostały zrobione.
Dzisiaj będę kleił szkielet pochwałę się na budowanie na ekranie.
Pozdr

Koncepcja na woofery była na serie NRX ale może się zmienić póki jeszcze fronty nie zostały zrobione.
Dzisiaj będę kleił szkielet pochwałę się na budowanie na ekranie.
Pozdr

Znam woofery serii NRX. Grają szybkim, mocnym basem, ale brak im zejścia i "masy" jakie mają np. Revelatory 22W. Dlatego zaryzykowalbym zestawienie 2X23NBAC + MR16.
Zobacz sobie konstrukcję Revel Performa F208. Może Ci to podpowiedzieć parę rozwiązań.

Ostatnia edycja:
Powrót