• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Holy moly!

Posłuchałby!
Do zrobienia. Tylko słuchanie później innych zestawów może już nie być taką przyjemnością 😉.

Które AE zastosowałeś?
Żadne z dostępnych w regularnej ofercie. To jest wersja modyfikowana pod moją specyfikację.

Żona nie wyrzuci z domu za coś takiego?
Prędzej wyjechałaby żona, niż te kolumny ;-).

Właśnie się zastanawiam nad układem MTM. Jaka jest różnica w brzmieniu gdy odłączasz jedną ze skrzynek basowych? Czy przy tym lepiej słuchać pokoju (t.j. odbić od podłogi/sufitu)?
To jest temat złożony. Różne odległości głośników basowych od płaszczyzn odbijających mogą pomóc w uzyskaniu bardziej rozłożonych modów pomieszczenia i uśrednieniu ich wpływu, ale tutaj zupełnie o tym nie myślałem, bo w praktyce nie ma to ani znaczenia, ani uzasadnienia. Jeśli chcieć uwzględnić to w projekcie zestawów, to już z założenia narzucamy ograniczenia na ten projekt, a po drugie nawet tak dopracowana konstrukcja byłaby zoptymalizowana tylko do tego jednego, określonego pomieszczenia i miejsca w nim. W tym przypadku, jak to z zasady jest w przypadku układów symetrycznych, zaletą są symetryczne charakterystyki kierunkowe w obu płaszczyznach. Dodatkowo, z uwagi na wielkość i rodzaj użytych głośników oraz wartości częstotliwości podziału, charakterystyki te są dość wąskie, więc też ilość potencjalnych odbić w paśmie poza-basowym i tym samym wpływ pomieszczenia na wypadkowy efekt są ograniczone.

Ostatnia edycja:
Było niebiesko, jest zielono. Alpine 137bti diody 0603. Mój debiut SMD. Jestem z siebie dumny.
26b636b1b716d2b8aacec1bd2c82dc53.jpg
96a8b6a53c14c8bbe640371add19b4a7.jpg
0d712ec14c68d8f7bdbab486a3ddc2e2.jpg
fbc70a14a82c9de9e07f1be83c7bb55b.jpg
c93c3df2a31364e6810eee8f4977ddfc.jpg

Przerabiałem coś takiego w Kenwoodach KDC. Zamiana led z jednego modelu do drugiego. Nieboeski stał się czerwonym:)

Buduję klona monitorów studyjnych Grimm Audio LS1. Chcę szerokie kolumny, żeby ukierunkować brzmienie i obniżyć odbicia od ścian/podłogi. Staram się powtarzać oryginał, używając zdjęc z ich fabryki.
87d2fd2661dee6bb4d0ccde0faca3f7b_1536429688.jpg

W końcu nie udało mi się opanować szeroką obudowę. Być może warto było zainwestować w wersję 2.0 z lepszego MDFu, ale miałem na myśli inną konstrukcję i zdecydowałem spróbować ją:

Szare skrzynki to 2 12'' subwoofery.

To konstrukcja półotwarta, pasywna kardioida. Tak samo, jak i szerokie kolumny kardioida daje bardziej ukierunkowaną charakterystykę rozpraszania dźwięku w porównaniu do kolumn wąskich. Zrobiłem amatorskie pomiary kierunkowości. Spadek przy 90° wynosi około 8dB od 300 do 5000 Hz.

Jest to skutkiem watoliny umieszczonej w otworach po bokach kolumn. Prędkość dźwięku w watolinie jest mniejsza od prędkości w powietrzu. Fala z tyłu głośnika wychodzi z niewielkim opóźnieniem i składając z falą od przodu głośnika zmniejsza rozpraszanie dźwięku do boków i do tyłu. Zmniejszenie rozpraszania do tyłu wyróżnia kardioidę od dipola.

Niestety, jak i dipol jest to konstrukcja mało skuteczna i trzeba podpinać 3 drogę z dołu. Ja mam dwa subwoofery i podpiąłem je z dołu z podziałem na 300Hz. Niestety wbudowany w subwoofery wzmacniać okazał się dość wolny i tego słychać przy tak wysokiej częstotliwości podziału. Udało mi się podłączyć je w trybie pasywnym do amplitunera. Okazało się, że Denon spokojnie napędza 2 kolumny i dwa 4omowe subwoofery. Gra przy tym o wiele szybciej niż wbudowany wzmacniacz (ale nie jest on monstrem prędkości).

3 droga jeszcze poprawiła charakterystykę przenoszenia pomiędzy 100 a 300 hz. Chyba z powodu pozycji subwooferów na podłodze obniża te odbicia.
Gra zestaw w taki sposób:

Słychać dość wolny bas i być może mid-bas też do poprawy. Ale ta konstrukcja dość skutecznie zmniejsza pogłos pokoju. Dla porównania wykładam granie klasycznych monitorów w tym samym pokoju:

Głośnik basowy ma dość niską indukcyjność (1mH) ale być może pro-woofer typu Beyma 12G40 lepiej się sprawdzi w tym miejscu. No i wzmacniacz klasy D chyba też może z tym pomóc.

Ciekawe jak grają vadera
Pamiętam twój wyraz twarzy, gdy byłeś u mnie pierwszy raz i puściłeś to, na całość rozkręcając mojego Accuphase P-800, na moich ówczesnych paczkach. Pamiętam też wyrazy twarzy pozostałych uczestników spota. Konkludując - tym razem uśmiech będziesz miał jeszcze szerszy, a my na te kilka minut pójdziemy sobie na spacer ;-).

zrobisz fotke 2szt w poziomie? mozesz miedzy nimi nawet stanac!
bedzie do kalendarza
Paczki mają sporo ponad 200cm wysokości, więc nie będzie łatwo dobrze wpasować je w jakieś tło do ewentualnego zdjęcia, ale pomyślimy :-).

Gra zestaw w taki sposób:

Słychać dość wolny bas i być może mid-bas też do poprawy. Ale ta konstrukcja dość skutecznie zmniejsza pogłos pokoju. Dla porównania wykładam granie klasycznych monitorów w tym samym pokoju:

Wiadomo że nie usłyszymy tego co Ty słyszysz, ponieważ tak się nie da, ale...
Takie "porównanie", to nie porównanie.
W pierwszym przypadku masz sprzęt X oraz muzykę X, zaś w drugim masz sprzęt Y i muzykę Y, dodatkowo pochłaniacz za kolumnami.
Niestety, porównanie żadne... tak się po prostu nie da.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Konkludując - tym razem uśmiech będziesz miał jeszcze szerszy, a my na te kilka minut pójdziemy sobie na spacer ;-).

Ale i tak nie będzie jak na koncercie ;)

Swoją drogą, pamiętam jak podłączyłem MAP-a 407 do moich Wilsonów... w 10m* przewracało flakami :biggrin:

Ostatnia edycja:
Takie "porównanie", to nie porównanie.
W pierwszym przypadku masz sprzęt X oraz muzykę X, zaś w drugim masz sprzęt Y i muzykę Y, dodatkowo pochłaniacz za kolumnami.
Niestety, porównanie żadne... tak się po prostu nie da.

Sorry. Zdjęcie jest trochę starsze. Wideo nagrywałem z pochłaniaczem z tyłu. To ten sam utwór na nowych kolumnach:

Ostatnia edycja:
Masz straszny pogłos w pokoju.
Powieś absorbery na ścianę za kolumnami, bo ten na rogu prawie nic nie daje, będziesz w szoku (na plus).

Ostatnia edycja:
Masz straszny pogłos w pokoju.
Powieś absorbery na ścianę za kolumnami, bo ten na rogu prawie nic nie daje, będziesz w szoku (na plus).
Te na rogu na zdjęciu to te same co stają za kolumnami. Niestety nie robią one dużej różnicy i do tego jakby przekształcają brzmienie. Staje bardziej nasycone niż jest naturalnie. Mi brzmienie z pochłaniaczem przypomina high-lands whiskey.

Spalisz wysokotonówki i potem znowu sobie pójdziesz udając, że nic się nie stało?
To były morele, ich stan po moim wyjściu był jak najbardziej prawidłowy ;)
Inaczej mówiąc przywróciłem im sprawność ;)

Tym razem może nie być tak łatwo ale z twoją klasą D jak najbardziej możemy spróbować :D

Marianie akurat umieszczenie ich w jakieś odległości od ściany jest zdecydowanie efektywniejsze niż na ścianie :)

IMHO nie ma różnicy w dźwięku gdy panele stoją na podłodze, gdy wiszą wyżej. Tylko że gdy są wyżej wyglądają lepiej.

Marianie akurat umieszczenie ich w jakieś odległości od ściany jest zdecydowanie efektywniejsze niż na ścianie

Tak, ale ja pisze o ogólnym rozmieszczeniu.
Panel umieszczony z boku kolumn, czy też za przy samej podłodze, to nie to samo co panel za kolumnami wiszący na ścianie.

nie ma różnicy w dźwięku gdy panele stoją na podłodze, gdy wiszą wyżej.

No to te odbicia masz jeszcze gdzie indziej.
U mnie jest taka różnica w dźwięku, nawet już nie samej muzyce, że jak ściągnę choć jeden panel z czterech umieszczonych za kolumnami, to słychać różnicę.
Jak ściągnę je wszystkie to nie da się wysiedzieć w pokoju, słychać nawet echo szurającego kapcia... o słuchaniu muzyki nie ma mowy.

Powrót