• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Tak, ale ja pisze o ogólnym rozmieszczeniu.
Panel umieszczony z boku kolumn, czy też za przy samej podłodze, to nie to samo co panel za kolumnami wiszący na ścianie.

No to te odbicia masz jeszcze gdzie indziej.
U mnie jest taka różnica w dźwięku, nawet już nie samej muzyce, że jak ściągnę choć jeden panel z czterech umieszczonych za kolumnami, to słychać różnicę.
Jak ściągnę je wszystkie to nie da się wysiedzieć w pokoju, słychać nawet echo szurającego kapcia... o słuchaniu muzyki nie ma mowy.
Kiedy dopiero się wprowadziliśmy czasem ciężko było rozumieć co dzieci mówią.;) Potem kiedy kupiliśmy meble życie stało już komfortowe. Ale dla muzyki wolę mniej odbić. Właśnie dla tego próbuje ukierunkowane kolumny.

Ciekawy jestem jak grają kolumny u @Racjonanalny bo na jego zdjęciu też pusty pokój.

ktoś może doradzić czym skleić ? da się to pokleic od tyłu i do testów powinno żyć.

tomekk, tu akurat nie klasyk. odpadł panel wyżej z daytonami i róg mdf poszedł w membrane.

Ostatnia edycja:
Pytanko do znawców i miłośników kina domowego. Zaczynam budowę głośników efektowych, aktualnie na tapecie jest głośnik centralny. W środku będą dwie sztuki DaytonAudio RS100-4.

Obudowa BR, z wyliczeń wyszło mi 9l. Na papierze niby nie dużo, ale wyszła taka spora beczka.

Głośnik planuję umocować nad telewizorem. Po bokach widać głośniki w obudowach 12l, a ten centralny... hmm trochę duży, tym bardziej, że doją jeszcze reflektory, trochę dojdzie na szerokość. Jestem na takim etapie, że mogę bez bólu cofnąć się i zrobić obudowę zamkniętą. Wyjdzie jakieś 5l. Tylko basu będzie tyle, co kot napłakał. No i tu pytanko, czy potrzebuję tego basu przy głośniku centralnym?

A żeby nie było off topic, kilka fotek z budowy.

Tak, to ma być kopyto pod formę i później pod odlew laminatowy. Taka wprawka przed poważniejszą robotą. Tylko nie wiem czy brnąć w tak dużą obudowę, czy jednak skłonić się ku mniejszej obudowie zamkniętej.

Trochę tych niskich tonów ubędzie, nie wiem tylko, czy w głośniku centralnym są aż tak istotne.

w końcu 13-nastego dzisiaj...

Ja swój 15 calowy estradowiec kleiłem od tyłu i od przodu nanosząc cienkie warstwy butaprenu, trochę czasu schodzi, bo co kilka godzin warstwę, a ich chyba z 6 na tyle i 2 na przodzie. Potem delikatnie sprayem prysnąłem, żeby z daleka nie było widać i efekt zamierzony uzyskałem. Ale to estrada, pare gram nie zrobi różnicy.

Ostatnia edycja:
Szukam sponsora na projekt.
Aplikacja druga od lewej
a0a12266de0efa3db4c5a954db819115_1542490232.jpg

Potrzeba zasponsować głośniki do konfiguracji:
2 x SB17NRXC35-8 z SB26STAC-C000-4 ( wersja z Alu frontem i komorą )
Konstrukcja 2 i pół drożna.

Jeśli ktoś akurat przypadkiem , niechcący , nie ze specjalnie , nic na siłę - marzy o wykonaniu takich właśnie kolumienek dla Siebie to przy okazji pracy z wyżej pokazanymi ceramikami przygotuje projekt for ALL. Obudowa testowa już jest - Solidna nie byle jaka. HDF ładnie obłożona, wytłumiona , okablowana. Żal aby się zmarnowała na wieczne zapomnienie zakurzenie czy z późniejszej perspektywie spalenie.

Ostatnia edycja:
Jak będzie dobrze grać to docelowo do przestrzeni około 55m2.

Marian - coś zostanie zrobione w tym temacie ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak OB

Powrót