• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

W moim wypadku też PHL'e 1120:

4081821f371f1bdd6e308c39e690cbed_1545160741.jpg

Kompresorek też zamówiłem, ale wykonywany na specjalne zamówienie, więc oczekiwanie do dwóch miesięcy. Chyba jedyny kompresorek z berylową kopułką ;) Zostanie tylko 10-12 cali w ilości 4 sztuk, ale tutaj akurat jest ogromny wybór. Zależy jak PDN będzie ucięty.

jedno zawsze mnie w tej firmie "denerwowało" ... ich przetworniki były i są po prostu paskudne ;p

Witam skąd bierzecie wenę twórczą? Ja pół roku nic, o tyle...
Musisz jeść Olimp chela mag b6 forte z 1 rano i 2 przed snem. Mniej pić kawy. I alkoholu i przetworzonego żarcia.
Ja staram się to robić ale i tak energię i wenę mam po 1 w nocy, jak już dawno powinienem spać.

Nie na temat...
Wena to nie problem, czas na jej realizację to już inna sprawa, dzieci, robota, obowiązki w domu, zostaje trochę między 22:00 a 1:00
Wczoraj miałem siąść nad falownikiem swojego CNC, a do 23:00 ogarniałem papiery do księgowego ^^
Po tym + całym dniu pracy, tak oczy mnie bolały że już tylko na wiosło miałem chęci i brzdękałem do północy.

Witam zarabiam se kabelek do i-ampa i mam pytanko, czy ekran kabla powinien byc polaczony z uziemieniem ??
aea285a619b7f14dce3aa6b1842f4fa4.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Wygląda podobnie jak kabel do falownika, jednostronnie się uziemia w większości przypadków.

znalazłem taki poradnik
https://www.audiophonics.fr/en/blog-diy-audio/4-tutorial-diy-power-cable-elecaudio-cs-331b.html
i teraz doczytałem......krok 9 Osłona ekranu połączona w ten sposób skutecznie usunie zakłócenia elektromagnetyczne (EMI) i radiowe (RFI) do ziemi. To połączenie może być wykonane tylko na stronie wtyku Schuko, trochę jak pływająca masa.
czyli ekran powinien być połączony z przewodem PE tylko po stronie wtyczki

Ogółem zwykle się podpina od strony falownika (źródła), więc tak.
A przewody zasilające "coś" stosuje się*po to by ochronić otoczenie od zakłóceń generowanych przez taki napęd, a nie na odwrót, tak samo filtry zasilające, główne ich zadanie to to by falowniki nie siały jak nawiedzone po sieci. Dlatego że takie urządzenia generują niesowicie skomplikowane przebiegi by utrzymać zadane parametry pracy silnika, a przy tym niesamowite zakłócenia.
Mi falownik jak ekranowania nie miałem, resetował*monitor ^^

Przy audio tak, ale przy tym co opisywałem z reguły na odwrót, są nawet specjalne zestawy do uziemiania mocowane do falowników.

Czego w sumie nie dopisałem to nie wiem co przy zasilaniu wzmacniacza miało by dać to że rzuci się 1m ekranu, na ostatnim odcinku kabla zasilającego, jak większość śmieci w sieci energetycznej pochodzi z urządzeń podłączonych do tej sieci.

Czego w sumie nie dopisałem to nie wiem co przy zasilaniu wzmacniacza miało by dać to że rzuci się 1m ekranu, na ostatnim odcinku kabla zasilającego, jak większość śmieci w sieci energetycznej pochodzi z urządzeń podłączonych do tej sieci.

Zawsze możesz po prostu sprawdzić ;) Między innymi taka jest idea DIY.

Dostałem ładne zdjęcia więc pomyślałem sobie, że Wam pokaże raz jeszcze :)

Gotowy setup z podstawami i założonymi soczewkami:

Dostałem ładne zdjęcia więc pomyślałem sobie, że Wam pokaże raz jeszcze :)

Gotowy setup z podstawami i założonymi soczewkami:

Zawsze jak oglądam drogie kolumny ustawione pod samą ścianą, w narożniku w "pustym" salonie z gołymi ścianami, to zastanawiam się co jest priorytetem dla posiadacza takiego sprzętu. Czy wygląd, świadomość ceny jaką zapłacił, marka, podporządkowanie design-owi wnętrza, bo na pewno nie przekaz audio.

jedno zawsze mnie w tej firmie "denerwowało" ... ich przetworniki były i są po prostu paskudne ;p
Mają swój styl tak jak Audaxy :)
Szkoda, że głośnik już nie produkowany :(

Zawsze jak oglądam drogie kolumny ustawione pod samą ścianą, w narożniku w "pustym" salonie z gołymi ścianami, to zastanawiam się co jest priorytetem dla posiadacza takiego sprzętu. Czy wygląd, świadomość ceny jaką zapłacił, marka, podporządkowanie design-owi wnętrza, bo na pewno nie przekaz audio.
Akurat umieszczenie ich pod ścianą nie jest takie głupie no chyba, że możesz je odsunąć na 2m i więcej .

Frezarka jest :
322c6259a8ae7c74465fc2ec3670ddc4_1545411799.jpg

Pora zabrać się za jakąś robotę :)
0e8ef0d673cfa0fde48808a492909160_1545411807.jpg

A tymczasem :
Pro naprawa :
cd7c377137508c10acfe0d5554c334e9_1545411792.jpg

4f5d8019bb04ad8f1cb03cc8451b3015_1545411787.jpg

I pro dizajn :
8a9e1791573134d4e645acd9fc6f487a_1545411811.jpg

Jeśli ktoś myśli, że ten żółty kond obok dławika to element filtru na wyjściu to się myli .
On jest na zasilaniu .
Ten elektrolit pod dławikiem jest filtrze .
W czasie pracy nagrzewa się do takiej temperatury, że nie można go dotknąć .
A ti tylko drobny wycinek rozwiązań z tego suba . eh.
Prawo JBL.
9cf373b8838d59074004f35a54f656f0_1545411814.jpg

Powrót