• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Posiedziałem i ciąg dalszy:

0a0f1e87d81966ebc6f725fd3555d4a7_1545432446.jpg

34d63aa1458621deaa266d4e552b4972_1545432448.jpg

No i myślałem jak to postawić w pionie. Śrub żadnych nie miałem, więc na szybkości wykombinowałem szkielet z nierdzewki. TIG'a się uruchomiło i można spawać:

9434f16180c58d4f3d987e764c314156_1545432442.jpg

1a9049e82a273a72f73667a321ce00f3_1545432444.jpg

af44a831e6ae48689f5222d7f800201a_1545432440.jpg

Nie narzekać mi na spawy bo już mi się po prostu żyć nie chciało ;)

No i efekt końcowy:

f6efd7456019a4ed6fa1ff07e08e0ae3_1545432425.jpg

e0fd3b17fce455a636f56ee32e7e9d7e_1545432418.jpg

aa15563c7f7a0f55cd1055a8a0fdb4c1_1545432420.jpg

Jutro testy tego głośnika. Dzisiaj już nie mam siły ;)

Stawiam flaszkę, że jak skończysz całość, to te Accutony pójdą w odstawkę.
(żeby nie było, nie chodzi mi tu o jakość dźwięku... a może... z resztą, ciężko to opisać)

Możliwe, możliwe ;) Tym bardziej, że całością będzie sterował wzmacniacz DSP, którego też buduję, więc korekcja w pełni cyfrowa.

DAC AD1865 .3lite w kilku etapach :)

Najpierw cynowanie top/bottom , później lutowanie, czyszczenie w myjce i uruchomienie - sprawdzenie napięć. Dodatkowo zostało obniżone napięcie zasilania z 15VDC na 12VDC dzięki czemu trafko ma niższe napięcie i całość się troszkę mniej grzeje. Jest to już któraś sztuka w moich rękach i pobory prądu za każdym razem takie same :D Czas około 14h.

Pogra przez święta i w drogę :)

Zdjęć w lepszej jakości nie mam, wrzucę po świętach na swój flickr.

Cynowanie:

Montaż + mycie (praktycznie wystarczą po 4minuty na każdą ze stron):

Po myciu:

Uruchomienie:

Zdrowych, Wesołych Świąt :) Teraz czas na trochę odpoczynku :D

Pewnie te glosniory bez korekcji EQ albo filtracji z duża mocą będą grać słabo na basie.
Testuje te fonicsy i bez budy ni chu chu.

Muszę sprawdzić teraz z buda i h-frame.
Ogólnie to myśle o hybrydzie i dopalonym dolem.

Ostatnia edycja:
Po to jest właśnie wzmacniacz DSP w celu korekcji spadku i peaku dipola ;) Pasywne klejenie tego jest raczej głupotą.

Posiedziałem i ciąg dalszy:
Konkret OB :)
Tylko daj jakaś dużą cewę na głośnik z 10mh żeby górę odfiltrować inaczej basu nie będzie :)

Stawiam flaszkę, że jak skończysz całość, to te Accutony pójdą w odstawkę.
Nie sądzę to zestawienie c173+12mu+beryl jest dobre na średnicy na tyle, że ciężko będzie je przebić jakościowo.
Tym bardziej jak będzie już DSP to zawsze można podłączyć i się przełączać w czasie rzeczywistym między zestawami :)
Ale jeśli chodzi o czysty fan , wrażenia i dynamikę to inna historia :)

może, do tego z czujnikiem przyspieszenia na membranie i korekcją w sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza m.cz?
Te głośniki nie potrzebują tego :) Inna sprawa, że owinięcie jakiegoś sprzężenia zwrotnego wokół tak dużego głośnika jest delikatnie mówiąc bardzo trudne :)

Dzisiaj od rana mnie nie ma w domu, ale jak wrócę to się chętnie pobawię i posłucham ;) Myślałem aby filtrację zrobić w foobarze, ponieważ nie wiem czy akurat mam jakąś sensowną cewkę. Wrócę to zobaczę.

@pogromca
Narazie odcialem tylko softem i iAMP na samej desce.

Teraz bede robic bude open-back i moze h-frame, dzis dechy kupilem.
Zapne je pod Hypex DS8.0

Obstawiam ze beda za slabe mocowo na moje wymagania.
Plan juz mam na inne fajne pompki ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jako ze dol prawdopodobnie bedzie dopalony czyms, tak wiec juz nie musze szukac typowo glosniorow pod OB na sama deske.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Warto tez dodać ze jestem trochę przyzwyczajony do kolumn br itd.
Dwa, małe pomieszczenie i akustyka kiepska.
Zastanawiam się tez czy nie poczekać na dom i wtedy się bawić w Ob, a tymczasem wziąć te moje speakery i zrobić coś innego ;)

Warto tez dodać ze jestem trochę przyzwyczajony do kolumn br itd

No właśnie Tomku, w takim wypadku zastanów się po co dokładnie chcesz OB ;) Jeśli ci się podoba BR i próbujesz uzyskać podobny efekt w CL czy OB to się po prostu przejedziesz. Bas w BR jest efekciarski... i w sumie to tyle. Jeśli chodzi o dokładne odwzorowanie basu to tylko i wyłącznie OB lub CL. Cytując Linkwitza:

Vented bass speakers are resonant structures and store energy which is released over time. For accuracy, bass must be reproduced from sealed or open baffle speakers that are non-resonant.

Jeśli chodzi o dokładne odwzorowanie basu to tylko i wyłącznie OB lub CL. Cytując Linkwitza:

Vented bass speakers are resonant structures and store energy which is released over time. For accuracy, bass must be reproduced from sealed or open baffle speakers that are non-resonant.

A gówno prawda, ze sobie pozwolę tak napisać :)

Nie słyszałem jeszcze żadnej wentylowanej obudowy, która gra basem dobrej jakości. Takie granie definitywnie nie jest dla mnie

A w jakim akustycznie pomieszczeniu ich słuchałeś? Bo to ma ogromne znaczenie. Poza tym nie istnieje żadna, najlepsza obudowa na bas, a już z pewnością nie jest nią dipol. Chyba, że zrealizujesz w praktyce nieskończona odgrodę z naprawdę duża powierzchnią drgającą.

A w jakim akustycznie pomieszczeniu ich słuchałeś? Bo to ma ogromne znaczenie.

Mam się zastanawiać w jakich pomieszczeniach słuchałem obudowy typu BR i czy czasem nie była to zawsze wina pomieszczenia? Litości...

Ja nie mam zamiaru się o to kłócić i udowadniać komukolwiek czegokolwiek. Twoja dyskusja też nie nawróci mnie na wentylowane obudowy, więc nie widzę sensu jej kontynuowania. Dzięki, ale mam lepsze rzeczy do roboty ;)

Powrót