• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Podstawy sam rzeźbiłeś czy z STX?
Front malowany?

Podstawy no cóż, zamawiane w STX, a fronty to akurat dzieło kolegi Żółwik (któremu bardzo dziękuje za super wykonanie tych frontów) nie malowane, lecz oklejane eko-skórą czy skajem oczywiście jak kto woli a tak ogólnie reszta moja:)

Pozdrawiam.

d8b56596b6fb46ece8759a0b7d42446e_1545603461.jpg

cnc to jednak fajna sprawa :D

prezenty dla moich bratankow ;)
dxf pobrany z sieci, uproszczony, poprawiony, dolozylem "okienka" i wyslany do frezowania ;)
wyszlo taniej i lepiej niz to co sprzedaja na allegro :D
https://allegro.pl/oferta/duza-polka-na-resoraki-tir-ciezarowka-110-szt140cm-6842025035
ten jest wiekszy ale jednak wyglada nieco slabo
https://allegro.pl/polka-na-resoraki-ciezarowka-na-samochody-tir-hit-i7556238149.html
a to kupila siostra. badziew wycinany drutem ze styroduru :(

Czym innym jest bas, jaki jestem w stanie zaakceptować, a czym innym jest bas, który uznałbym na dzień dzisiejszy za doskonały. To cholernie skomplikowany temat, który ma wiele zaleznosci, do tego dochodza gusta muzyczne i doświadczenie w odsłuchu realnych instrumentów i przede wszystkim akustyka pomieszczenia.

Dlatego, zawsze podkreślam, że to jest bardzo indywidualne. Nie ma doskonałego dźwięku, może być najlepszy dla kogoś, a dla innej osoby już nie koniecznie. Kryteria oceny przypuszczam, że u każdego będą nieco inne. Jednak doświadczenie i pewne obycie z tą dziedziną nakierowuja, jakie kryteria są tymi bardziej pożądanymi.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Czym innym jest bas, jaki jestem w stanie zaakceptować, a czym innym jest bas, który uznałbym na dzień dzisiejszy za doskonały. To cholernie skomplikowany temat, który ma wiele zaleznosci, do tego dochodza gusta muzyczne i doświadczenie w odsłuchu realnych instrumentów i przede wszystkim akustyka pomieszczenia.

Dlatego, zawsze podkreślam, że to jest bardzo indywidualne. Nie ma doskonałego dźwięku, może być najlepszy dla kogoś, a dla innej osoby już nie koniecznie. Kryteria oceny przypuszczam, że u każdego będą nieco inne.

Obaj macie rację.

Ja tylko dodam, że jeśli ktoś pisze że dla niego sprzęt X gra najlepiej basem, to trzeba jeszcze podać w jakim pomieszczeniu ten sprzęt grał oraz jakie dźwięki (jakie nagrania, instrumenty) były przez niego odtwarzane.

Dobry bas wydobywający się z kolumn to taki, który nie przekłamuje rzeczywistości.
Ja jeszcze takiego nie słyszałem.

Na święta trzeba sprzątać... :) i przed też by wypadało ...:) Yamaha gra teraz jak trzeba po czyszczeniu ;)

Ostatnia edycja:
d8b56596b6fb46ece8759a0b7d42446e_1545603461.jpg

cnc to jednak fajna sprawa :D

prezenty dla moich bratankow ;)
dxf pobrany z sieci, uproszczony, poprawiony, dolozylem "okienka" i wyslany do frezowania ;)
wyszlo taniej i lepiej niz to co sprzedaja na allegro :D
https://allegro.pl/oferta/duza-polka-na-resoraki-tir-ciezarowka-110-szt140cm-6842025035
ten jest wiekszy ale jednak wyglada nieco slabo
https://allegro.pl/polka-na-resoraki-ciezarowka-na-samochody-tir-hit-i7556238149.html
a to kupila siostra. badziew wycinany drutem ze styroduru :(

Paweł, gdzie wysłałeś do frezowania ?

Jest na rynku dostepny jakis system pomiarowy?
Tak zeby pasmo glosnikow pomierzyc, calego zestawu.

Cos co moge kupic z pudla i dziala.
Czy niestety trzeba drucic JIGa, szukac karty dzwiekowej etc?

Easy, grzebie po ebay.
Grzeb. Grzeb [emoji23]

Najtaniej to wm61a ale podróbek masa i plik jest uniwersalny a nie dedykowany do mikrofonu.

Sprzęt pomiarowy to najmniejszy pikuś.
Pomiary inna para kaloszy. To nie jest zabawa na 15 min nauki.
To jest orka godziny czytania i prób i błędów.

Nie na temat...
Sprzęt pomiarowy to najmniejszy pikuś.
Pomiary inna para kaloszy. To nie jest zabawa na 15 min nauki.
To jest orka godziny czytania i prób i błędów.

Dokładnie.
Sama myśl o rozstawieniu sprzętu do pomiaru, mnie już zniechęca do robienia tych pomiarów... :sleep:
Co innego jak ktoś ma specjalne pomieszczenie gdzie ów sprzęt jest już rozstawiony, wszystko podłączone i tylko stawiamy kolumnę w miejscu wyznaczonym.

Dzieki.
Spoko chlopy, ja tego nie potrzebuje do projektowania pro-zwrotek.

Easy ;-)
Krzysiu je robi ;p

Predze wlasna ciekawosc i chec poznania pewnych zagadnien.

Dzieki.
Spoko chlopy, ja tego nie potrzebuje do projektowania pro-zwrotek.

Easy ;-)
Krzysiu je robi ;p

Predze wlasna ciekawosc i chec poznania pewnych zagadnien.
[OFFTOP]
Rozwijaj się w audio a nie zatrzymuj jak większość [emoji16]

Wczoraj przeczytałem na forum CA jak jeden z czołówki startujących w SPL buduje skrzynki do aut oceniając wielkość obudowy po budowie głośnika (zawieszenie, magnes itp.)
Śmiałem się dłuższą chwilę [emoji23][emoji23][emoji23]

Nie mam chęci w tym startować ale coś czuje, że mógłbym ostatniego miejsca w ich zawodach nie zająć a zbliżyć się ....[emoji23]

Powrót