• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

W Winisd kliknij na transfer cunction magnitude u góry i z listy wybierz cone excursion. W parmetrach wpisz Xmax z broszury. Na wykresie pojawi się jako pozioma linia. Na dole w sygnale zmieniaj moc i patrz jaka częstotliwość i przy jakiej mocy przekracza Xmax. Wtedy możesz powiedzieć, czy ten filtr przyda się bardziej, czy mniej. Najczęściej taki filtr daje się dla obudów z portem, bo tam głośnik lata, a nie wydaje żadnego dźwięku. W obudowach zakniętych pojawia się problem taki, że dużo prądu przechodzi przez cewkę, więc grzeje się i namagnesowuje żelazo. W tym przetworniku raczej nie ma takiego problemu.
Aha i nie wiem czemu taka małą obudowa Ci wyszła. Dodam tylko, że Qtc może być mniejsze niż 0.7 i będzie to grało, może nawet lepiej.

Ostatnia edycja:
Trzeba bylo zamowic Bliesme bez przyklejonej siatki. Bez WG bedziesz mial kompletnie inne brzmienie i mase problemow z dyfrakcja.

https://www.htguide.com/forum/missio...719#post825719

Bede probowal, zobaczymy co z tego wyjdzie. Z dsp mam szersze pole manewru - myslalem nad filtrowaniem tweetera na podstawie usrednionych pomiarow z on i off axis - Baffle jest bardzo waski(16cm, mniej niz woofer), z zaokraglonymi koncami wiec moze tragedii nie bedzie - aluminiak ogolnie ma lepsze pomiary poza osia.

Ostatnia edycja:
Bede probowal, zobaczymy co z tego wyjdzie. Z dsp mam szersze pole manewru - myslalem nad filtrowaniem tweetera na podstawie usrednionych pomiarow z on i off axis - Baffle jest bardzo waski(16cm, mniej niz woofer), z zaokraglonymi koncami wiec moze tragedii nie bedzie - aluminiak ogolnie ma lepsze pomiary poza osia.

Nie da sie skompensowac problemow dyfrakcyjnych za pomoca DSP. Do tego waska scianka stworzy duze znieksztalcenie promieniownia przez tweeter. Zeby z tym walczyc musialbys dac szersza obudowe i przeniesc podzial miedzy glosnikami w okolice 3 khz.

Jak chcesz miec mozliwie waska obudowe to tylko za pomoca WG bedziesz mogl pozbyc sie problemu dyfrakcji w celu osiagniecia rownomiernego CD.

Dzieki za cenne porady - zrobie pomiary w testowej budzie i bede myslal co dalej, pewnie zglosze sie o dalsze porady jesli to nie problem

Ale mam pecha, 1 sztuka sie rozkleila :/
Zwracac go czy po prostu moge spowrotem ten tyl przykleic?
20230117-203925.jpg

Ostatnia edycja:
Tyle to wiem :D
Sklep powiedzial ze moge zwrocic i wysla nowa pare. Zastanawiam sie tylko czy warto i nie lepiej zrobic to samemu, bez ryzyka straty czasu jak powiedza ze to moja wina na przyklad.

wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==
​ Czas na upgrade aktualnego zestawu. Jeszcze tylko muszę się zastanowić co z tym zrobić :)

Ostatnia edycja:

Brakowało mi tego zapachu :)

Materiał na dwie konstrukcje: monitory dla znajomego, oraz...
.
.
.
... "mityczne" kolumny do metalu |;‑)

Projekt kolumn do metalu zacząłem w sierpniu 2021.
Trzeba było zmienić pewne rzeczy.
Zaczynam podejście drugie (czy ostatnie? :D )

Jest tu może jakiś specjalista od magnetofonów ?
Naszło mnie na remontowanie jakiś złomiksów ( w tej chwili to trupiks ) i kupiłem rozwalonego Technicsa RS-M253 z nadzieją że problem jest w paskach niestety nie jest...
Wygląda, że pęknięte jest łożysko (?) od koła zamachowego (nie wiem czy tak się to w ogóle nazywa).
Czy to jest temat do ogarnięcia czy ten mechanizm to trup ?

62c42fa617baa2b594d7e2e8d348a7ab_1674577945.jpg

a6e45922fc1324bb5320aed44a9967d3_1674577937.jpg

2399272497bcee9cda25231d064ba025_1674577931.jpg

Sorki za zaśmiecanie potem skasuje.

Pokaże Wam ciekawy przypadek.

Wziąłem się za mody zwrotnicy w swoich 3Way.
Zacząłem robić pomiary przetworników i mierzę tweetery Dayton DC28F-8.
Kupione nówki we wrześniu 2021 z BlackDotAudio.
Mierzę impedancję i mał zonk :

Pierwsze podejrzenie, że coś siedzi w szczelinie. No ale przecież to nowy głośnik.
Robię pomiar głosnika w obudowie i już widzę jakie śmieci powychodziły :

Rozbieram głośnik i co się okazało ze szczeliny wyciągnąłem ponad 1mm opiłek metalu. W nowym głośniku. Jeszcze dokładnie sprawdziłem czy coś nie zalega wewnątrz ale raczej było czysto.
Robię pomiar impedancji i proszę :

Oczywiście sklep nie jest tu winny. Taki głośnik wyjechał z fabryki. W piątek zrobię pomiar w obudowie i porównam.

Ostatnia edycja:
Powrót