• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Buduję kolumny budżetowe - pierwszy raz

Reakcji
0
Panowie i mam nadzieję Panie!
Chcę zbudować kolumny stereo, forum widzę pełne pozytywnie zakręconych, liczę więc na pomoc z Waszej strony. Żeby nie truć Wam i nie przynudzać, bo kilka wątków znalazłem bardzo podobnych ale pojawiły się pojęcia i tematy mi obce a potrzebuję gotowego rozwiązania, przedstawię główne załóżenia mojego projektu:
- zasób własnej wiedzy określam na poziomie "zero",
- posiadam amplituner Pioneer SVX-D712,
- powierzchnia salonu to 25m2,
- słucham głównie muzyki rockowej, soulu, bluesa ...,
- na głośniki i osprzęt mogę wydać 600 PLN,

Proszę zatem o pomoc w dobraniu zestawu głośników, zwrotnicy i planu z wymiarami kolumny.

Liczę na Wasze sugestie i porady.

Jakieś 800zł (500zł głośniki + zwrota i obudowy) wyjdzie komplet AWX i w TL poradzi to sobie w tym pomieszczeniu. Wolałbym pewien czas słuchać nieofornirowanych kolumn niż na siłę szukać tańszych głośników.

Dolphin dobrze mówi, w diy jest duża zaleta że kasy nie wydajesz jednorazowo a w czasie, no i jednocześnie wadą jest przy braku zaplecza, kupowanie rzeczy o których się nie widziało w okresie projektu.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Wiadro kleju i lakier ze sklepu, dechy, śruby, papier ścierny z piwnicy, fornir okazyjnie z allegro i w 100zl sie wmieścisz. Pytanie tylko czy masz narzędzia. Bez frezarki i piły tarczowej będzie problem.

Niewielki gdn18 AWX to moze byc malo w 25m2, szczegolnie do muzyki rockowej. W TL membrana pracuje dosc wydajnie, co bedzie przekladac sie na modulowanie srednich tonow. 3 drogi ciezko zrobic w takiej kasie, praktycznie niemozliwe. Wychodzi tutaj dziura na "rynku" diy, ktora zapelnilby jakis ekonomiczny zestaw 2way oversize na 20cm midbasie. Cos w podobnie do Hurricane lecz z tanszymi glosnikami.

Tunel też swoje promenuje po za basem

Niebardzo rozumiem? Przeciez Dabyl poswiecil swojemu projektowi wiele czasu i osiagnal wynik, w ktorym tunel nie promieniuje nic poza basem. Predzej z typowego BR wyleca smieci na srednice niz z dabylowej TL.

Nie ma i pewnie nie będzie bo chyba nie da się zrobić 2 way z przyzwoitym basem i średnimi w niskim budżecie na 8 calach.
Jest FW200 ale basu będzie niewiele jest Usher ale basu też nie będzie...
I tak głośniki wyjdą ponad 6 stów bo kopułka nie może być byle jaka.

Narazie to tylko wszyscy gdybaja, a nikt nic w tym temacie nie zrobil.

Ciekawa propozycja, w sam raz dla mnie, i w pełni przygotowana od strony technicznej. A możesz podesłać porjekt zwrotnicy o której piszesz..

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------

ale wiesz ze to sie moze skonczyc nawet kosztami 2-2,5x wiekszymi?

zobacz np podstawowe monitory. koszt glosnikow 160zl a koszt kompletnych kolumn to ok 300-350zl!

Dolphin zaproponował ciekawego "gotowca" który inspiruje, czy możesz podusąć podobne rozwiązanie? Jestem otwarty na wszlkie pomysły...

Nie na temat...
A jak odkręcisz na 12 to sąsiedzi mogą tańczyc?
Posługiwanie się słownictwem: "odkręceniu wzmacniacza na 11"...
Powie to coś komuś? A skale masz do 12 czy do 120?...

To uścislę - amplituner stereo 2x100 W, ta wartość "11", to na potencjometrze poziomu wzmocnienia tak jak na tarczy zegara - nie wiem jak to inaczej nazwać.
Ale nie o to chodzi, tylko o to, że wg mnie kolumny na przetwornikach niskotonowych 17 cm powinny być wystarczające do pomieszczenia 25 m2. Poprzednio miałem podłogówki maestro II 130 i musze przyznać, że z monitorów maganta, mimo kolumny dwudrożnej i małej obudowy dźwięk jest chyba mocniejszy.

Powrót