• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budujemy dipola

@Pogromca - no bez przesady.. szafka z książkami a goła ściana - to jest mega różnica.. i nie zawsze chodzi o pochłanianie - a nawet ze względu na kształt inne odbicia..

Nie jest to moze dyfuzor.. ale ja jednym regałem w pokoju poprawiłem "sporo" (nie mierzyłem, ale nawet na ucho - pogłos zmniejszył mi się znacząco.. dudnienie basu jest znacznie mniejsze)

Ja nie twierdze, ze regal z książkami nie wpływa na akustykę. Wpływa, ale nie wiesz jak. Skuteczna dyfuzja, to skuteczne i przewidywalne rozpraszanie, a książki tego nie robią.

no ok.. wiem o co Ci teraz chodzi.. ale w pierwszym wpisie poleciałeś po bandzie.. Jasne, że jak będę robił pokój odsłuchowy to sobie przeliczę wymiary pomieszczenie i dobiorę tłumienie i odbicia.. ale na to jakoś szybko się nie zanosi.. ;-)
WAF i tak nadwyrężyłem w salonie do max.. wieszając co nieco po suficie.. więc na ścianie bocznej regalik będzie musiał wystarczyć.. a.. że mam trochę asymetryczne ustawienie - to tłumienie ogarniam kanapą i fotelem..

po 30cm pianki.. w oparciach.. - szkoda, że nie sprzedają mebli z pianką o większej gęstości..

Nie musisz się tłumaczyć LubMich , to są rzeczy oczywiste , Pogromca mitow po prostu chciał mi dołożyć obojętnie czy książkami czy sofą po to by moc napisać :Teraz to już nawet to uwielbienie kolegi aktywnych rozwiązań wydaje się bardziej oczywiste. Muszą chłopaki pilnować interesu bo ciężko jest sprzedać zwrotnice pasywną za 2 tyś i daca stereo diy za 2 tyś.

Nie na temat...
Nie musisz się tłumaczyć LubMich , to są rzeczy oczywiste , Pogromca mitow po prostu chciał mi dołożyć obojętnie czy książkami czy sofą po to by moc napisać :Teraz to już nawet to uwielbienie kolegi aktywnych rozwiązań wydaje się bardziej oczywiste. Muszą chłopaki pilnować interesu bo ciężko jest sprzedać zwrotnice pasywną za 2 tyś i daca stereo diy za 2 tyś.

Ooo, widzę kolejny ma manię prześladowczą oraz brak wiedzy w temacie na który się wypowiada.

Dolaczyles na nasze forum stosunkowo niedawno, wiec przypomne Ci jedna z zasad tu panujacych. Staramy sie, aby forum bylo najbardziej rzeczowe, wolne od tematow audio voodoo, pseudo akustyki i wszelkiego rodzaju szamanow. Forum czyta wiele osob, najczesciej poczatkujacych i wazne jest, aby nie karmic ich glupotami. Zwrocilem Ci uwage, poniewaz piszesz dydrymaly na temat akustyki. Owszem, uzywa sie procesrow i eq do poprawy akustyki, ale jest to szlifowanie systemu, ktory juz pracuje w pomieszczeniu dobrze zaadaptowanym akustycznie. Niestety wielu rzeczy procesorem nie poprawisz, a jesli twierdzisz inaczej, to masz szanse zostac bardzo bogatym czlowiekiem. Kazdy audiofil czy posiadacz studia dzwiekowego, tylko marzy o tym aby za pomoca sprytnej korekcji zbudowac dzwiek referencyjny w dowolnym pomieszczeniu.

Drugiej czesci wpisu nawet nie komentuje, bo jak ktos wylewa swoja żółć w rozmowie, to ja na takie prostackie zaczepki nawet nie mam zamiaru odpowiadac.

Ostatnia edycja:
Ooo, widzę kolejny ma manię prześladowczą oraz brak wiedzy w temacie na który się wypowiada.
ty pokazałeś kim jesteś jako pierwszy doradzając koledze jakim sprzętem utrudnić życie sąsiadowi za ścianą , a wiedzą i osłuchaniem błysnąłeś jak twierdziłeś ze głośnik w kartonie brzmi jak z membraną bierną wiec dla ciebie szkoda czasu.
Owszem, uzywa sie procesrow i eq do poprawy akustyki, ale jest to szlifowanie systemu, ktory juz pracuje w pomieszczeniu dobrze zaadaptowanym akustycznie. Niestety wielu rzeczy procesorem nie poprawisz
nigdzie nie pisałem ze jest inaczej , zaczepka była z twojej strony.

- - - - - aktualizacja - - - - -

zaawansowanej korekcji i wyrównania czasowego jakie zrobię na nanoDIGI 2x8 K nie jest w stanie zrobić żadna wasza pasywna zwrotnica choćby na najbardziej magicznych elementach.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Muszą chłopaki pilnować interesu bo ciężko jest sprzedać zwrotnice pasywną za 2 tyś i daca stereo diy za 2 tyś.

zaawansowanej korekcji i wyrównania czasowego jakie zrobię na nanoDIGI 2x8 K nie jest w stanie zrobić żadna wasza pasywna zwrotnica choćby na najbardziej magicznych elementach.

I tylko po to tu jesteś?

Informacja
Przypominam że jest to temat o dipolach a nie o Twoim pomyśle o DSP.

Ostatnia edycja:
pewnie ze nie można korekcją zastępować adaptacji akustycznej, można poprawić to czego nie da się już zmienić przestawianiem regałów z książkami.
to napisałem wcześniej zanim uczepiłeś się książek.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przypominam że jest to temat o dipolach a nie o Twoim pomyśle o DSP.
ok, to przenieście do spam postu posty które zeszły z tematu.

No tak, ale raczej jest to niezbyt przydatne przy poprawie akustyki pokoju :)

Mimo to, na wyrównanie czasowe pasywnie również są sposoby jeśli ktoś ma taka potrzebę, choć musze przyznać ze temat jest bardzo kontrowersyjny.

TB już lecą do mnie zza wielkiej wody!

1d2ae252efc8c5be41d00d25657f7a2c_1542666135.jpg

Ostatnia edycja:

A to zabawki do mojej wersji :) Koaksjalne 8 cali i 18 cali na bas :)

Oprocz sp. Linkwitz'a poczytalbym tez ze strony
John Kreskovsky, ktory tez bawi sie w dipole.

Powrót