• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cło na elementy elektroniczne sprowadzane zza oceanu

Reakcji
0
Witam
Planuje kupic w sklepie w USA 3 przetworniki D/A PCM 2702 z TexasInstruments. Maja one posluzyc do budowy karty muzycznej na USB. Wiem ze niektorzy wykonywali juz karty opracowane na tym elemencie i byc moze wie ktos jakiego cla mozna sie spodziewac na taki cos ? Kosz samych elementow to jakies 30$, wiec niecale 100zl. Szukalem na stronie Urzedu Celnego ale tam niewiele mozna znalesc... strona tego sklepu tez nie posiada takich informacji..

Z gory thx za jakiekolwiek informacje
Jesli kogos interesuje budowa tej karty to byl temat na forum tweak.pl ale forum to chwilowo nie dziala, ale jest tez info na stronie www.proaudio.nwz.pl

Przy przesyłkach z TI t.z. samplach wychodziło coś 30% ale płaciła firma, w twoim przypadku dochodzi jeszcze deklaracja celna, mało kto umie ją wypełnić a firmy biorą 70-80zł

Swego czasu ściągałem części rowerowe z USA, ale proces jest zapewne podobny. Co do opłat celnych to od liczą sobie (od wartości podanej na paczce) 9% cła a jeszcze od tego 22% vat. Nie zapomnij też, że koszty wysyłki mogą wyjśc niemałe, a także przelew na zagraniczne konto też trochę kosztuje (banki amerykńskie dość dużo sobie liczą). Jeśli chodzi o sprowadzanie zza oceanu to najlepiej wychodzi jeśli ktoś Tobie przywiezie osobiście daną rzecz wtedy nie płacisz cła itp.
Najlepiej zadzwoń do urzędu celengo tam się wszystkiego dowiesz.

Jesli to male elementy to nie latwiej poprstu wsadzic w paczke (paczuszke) i wyslac ?? Nie masz Cioci w Ameryce albo jakis kolega ktora mogla by zakupic i wyslac do Polski ?

A jak sie ma sytuacja z czesciami np. z niemiec ? Oplaca sie sprowadzac jakas NOWA elektronike od naszych sasiadow ? (mam na mysli elementy np. :)

No walsnie w niemczech tez ten element jest ale jest on o wiele drozszy. Chyba trzeba bedzie odsiwezyc znajomosci z ameryka polnocna ;]

Znacie jakies linki do sklepow z czesciami w niemczech (po angielsku najlepiej bo niemiecki ni bata:) ? :) typu nasz TME albo cos .. :)

3 miesiące temu miałbyś to za darmo w tydzień ,i to 5 szt. ale Polacy są za cwani i się usrało :-(( a w swoich zapasach nie mam tych kości.

U polskiego dystrubutora jest mozliwosc, ale trzeba kupic 680 sztuk :] Byc moze juz niedlugo bede mial ten element, dzieki pewnej milej osobie z forum :)

To weź i dla mnie :) W ogóle weź pare, bo jak napiszesz posta nowego albo jakoś ogłosisz to pewnie jeszcze nie jeden chętny się znajdzie.

Jak to jest z samplami z TI ?!? Bo zamówiłem kilka dzisiaj... są jakieś opłaty ?!?
napisali ze wysylaja FedEx'em - czyli co bedzie clo+vat ??? cholera bo sporo tego wziałem i sie okaże, że bede musial zabulic wiecej niz bym zaplacil na allegro ...

Wysyla ale kiedys sie za nie nie placilo,a teraz sie placi ;]

Chociaz pamietam jak interesowalem sie temat z TI to oferowali mi zebym zamawial u ich dystrybutora, poniewaz nie mieli mozliwosci sprzedazy osobom prywatnym.

No to masakra ciekawe ile zaplace za pcm2702 pcm2906 pcm2904 tlc272 74hc04 tps76038 wszystkiego po 5 szuk... :/

esh0, jak się strzeli im ścieme w mailu to wyślą :)
tylko wiadomo że takich oklepanych to nie wyślą,
tak samo jeśli zamówimy 2 sztuki jakiś tl 082 :)...

Part Number Qty Status
PCM2702E 5 5 items cancelled on 11/3/2005
PCM2904DB 5 5 items cancelled on 11/3/2005
PCM2906DB 5 5 items cancelled on 11/3/2005
SN74HC04NE4 5 5 items cancelled on 11/3/2005
TLC272AIP 5 5 items cancelled on 11/3/2005
TPS76038DBVR 5 5 items cancelled on 11/3/2005

Widać że nie wysyłają do Polski... mam kumpla co ma znajomych w Irlandii wiec tak sprowadze...(może)...

Powrót