• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Car audio] Płaski sub do vectry B - Mivoc XAW210HC

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
wymagania kolegi znajomego - maly sub do vectry B w takiej skrzynce zeby zmiescil sie wozek dla dziecka...
no to zabralem sie do pracy
najpierw skrzynka miala byc pod IT MDS08 ale ze nie udalo sie go kupic to zastosowalem mivoca XAW210HC
dla obu glosnikow mialo byc 20 litrow - roznica jest tylko w strojeniu b-r
teraz jest 20 litrow i b-r szczelinowy strojony na 45Hz (znajac moje doswiadczenia z winisd oraz b-r szczelinowymi to pewnie jest nizej o 2-3Hz)

projekt: http://rapidshare.com/files/287776918/plaski_sub_20_litrow_mivoc_XAW210.PDF http://pawel.lutuje.se/plaski_mds08.PDF

budowa

po oklejeniu

w samochodzie

(sorki za zdjecia ale strasznie padalo wiec sie spieszylem :roll: )

obok glosnika jest miejsce na wzmacniacz - Pioneer GM-2000A ktory zasila suba
tego obok nie komentuje bo nie znam :P

sub nie jest piekny ale mial byc funcjonalny i taki jest ;)

w tym przypadku sprobowalem zaokraglic 2 krawedzie (widac na foto). dalo to calkiem ciekawy efekt. nastepnym razem zaokragle jeszcze boczne krawedzie bo ciekaw jestem jak to wyjdzie pod kocykiem :D

jak to gra? a no kazdy kto slyszal ten glosnik lub cokolwiek porownywalnego moze sie domyslic - dosc miekko, nie za wolno i w ilosci wystarczajacej dla 99% zdrowych ludzi ;)
mial tylko uzupelnic focale na przodzie a nie roztrzepac karoserie wiec napewno sie sprawdzi ;)

Ostatnia edycja:
Zdecydowanie zabezpiczył bym czymś membrane głosnika(grill,siatka,prety w pionie i poziomie).Jesli jeżdzi tam wózek dala dziecka to o uszkodzenie nie bedzie trudno.Reszta-moze byc choć jestem zdania,ze montowanie suba w aucie jest chore lub co najmniej niezdrowe :razz:

zbyszek, przecież jest siatka na głośniku :roll: BTW sub ok, wygląd nie powala ale spełnia swoje zadanie :wink:

zbyszek, oryginalny XAW210 wyglada tak

tutaj ramka jest zdemontowana i zalozona jest typowa samochodowa maskownica
brak maskownic w samochodzie jest uzasadniony tylko w democarach :P

zbyszek napisał:
jestem zdania,ze montowanie suba w aucie jest chore lub co najmniej niezdrowe
dlatego ja nie uzywam 12-15" :P
8" w zupelnosci wystarcza. no i jest niezbedny do uzupelnienia pasma ;)

Pomysłowy i ergonomiczny subek. W sytacji, gdy w tylnej części kanapy jest zamykana klapka do przewożenia nart, osobiście bym ją otworzył i tak wykonał obudowę, by miała obudowany otwór na przedłużeniu tego w kanapie. Poprawiło by to znacznie odbiór niskich tonów w kabinie.

KAPRINT napisał:
W sytacji, gdy w tylnej części kanapy jest zamykana klapka do przewożenia nart, osobiście bym ją otworzył i tak wykonał obudowę, by miała obudowany otwór na przedłużeniu tego w kanapie. Poprawiło by to znacznie odbiór niskich tonów w kabinie.
to jest liftback a nie sedan wiec w tym przypadku nie bedzie roznicy
w sedanach jak najbardziej ;)
no ale bym musial wiecej czasu spedzic w samochodzie a w tym przypadku klient go nie mial...

zbyszek, a teraz widac?

zbyszek napisał:
Reszta-moze byc choć jestem zdania,ze montowanie suba w aucie jest chore lub co najmniej niezdrowe
Może rozwiniesz to stwierdzenie?
Sam jeszcze jakiś czas temu miałem 15" w bagaju i wiem, że na pewno wróci z powrotem, mimo, że ciężko niektórym uwierzyć, że służy tylko do uzupełniania przodu.

nie
ta maskownica jest wsadzana pod glosnik a na gore przykrycie siatka
frezu pod glosnik brak
poprostu zaloze mu spowrotem oryginalna ramke i na to wieksza maskownice lub jakies prety

Powrót