• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Car audio w Civic Type R FN2

Reakcji
1
Panowie, w HA siedzę twardo jednak CA to dla mnie cały czas egzotyka, potrzebuje waszej porady:

Pacjent: Honda Civic Type R FN2, oryginalne audio poniżej krytyki, to co mam w Toledo II czy nawet Dusterze 4x4 to Hi End przy tym. Jest to 3 drzwiowe auto wiec drzwi są dość duże.
Posiadam: Ama BL 160, wysokie AWXa do CA, wiec zestaw podstawowy jest, z tego co wiem zestaw przy ewentualnym uzupełnieniu o Wavecora małego trudny do pobicia w tej cenie.

Plany:

Opcja 1
Wygłuszyć porządnie GMSem drzwi zamontować Ame i AWXa dorobić zwrotki, pod oryginalne Radio podpiąć wzmacniacz(oryginalne radio jest dość słabe, opinia zaciągnięta z for) i cieszyć się dźwiękiem.
Pytanie?? Jaki wzmacniacz budżetowy 2 kanałowy polecacie(ja myślę nad starym Blaupunkt gta 2100 - dobry amp z moich młodzieńczych czasów)?
Koszty 300zł maty, wzmacniacz ~150zł

Opcja 2.
Wygłuszyć porządnie GMSem drzwi zamontować Ame i AWXa dorobić zwrotki, wymienić oryginalne radio na nowe i spiąć wszystko w całość(opcjonalnie wzmacniacz).

Podobają mi się stacje 2din Kenwooda, na oku mam modele z Navi DNX od 5xxx, aktualnie jest do kupienia DNX 7260BT z 2010 roku(ful zaktualizowana) za 1400zł, jednak boję się kupować starych sprzętów CA w takiej cenie ponieważ nie znam się. Do radia muszę mieć najlepiej 1/2 wejścia na kamerę cofania przód/tył. Fajnie gdyby była nawigacja jednak nie jest to "must have".

W civicu koszty rosną ponieważ muszę dokupić ramkę(450zł) i kable(300zł) co łącznie daje około 2200-2500zł za samą stacje 2din!

Jakie są wasze opinie?? Jeśli porządna stacja 2din jest warta takich pieniędzy dam radę, jednak nie ukrywam ze wolałbym zamknąć się w tej mniejszej sumie a resztę kasy przeznaczyć na szperę:)

Ostatnia edycja:
Łukasz, fajnie jednak nie dla mnie, ja szukam rozwiązań prostych lub prawie prostych. Ja mam cholernie głośny wydech wiec nie będę walczył o iście idealna jakość dźwięku, chce mieć dobrze grające audio...

A stacje 2din chcesz kupic :???:

Wyciągnij sygnał rca z oryginalnej jednostki
Wyglusz drzwi i zamontuj tweetery w slupkach

Juz bedzie lepiej

Stacja 2din poza audiofilskimi bajerami ma inne ułatwiające życie jak kamera cofania, navi etc :) Bardziej traktuje to jako bajer technologiczny niż Hi Endową stacje sterowniczą. Gdyby nie tak drogie ramki to juz bym ja kupił... .
Myślałem o montażu wysokich w oryginalnych miejscach, będzie aż tak kolosalna różnica?

cactr7.jpg

Bedzie różnica ale tak tez moze byc
I tak nie robisz hijendow wiec mozesz tak zamontować

Pamiętaj, zeby tylko wybrać firmową stacje najlepiej wysoki model
Sprawdz tez czy ma wszystko co potrzebujesz do życia i czy nie trzeba niczego dokupowac aby wszystko działało
Teraz popularny jest brak "interfejsow" do bt czy optyka
Zeby i tak nie było tym razem
Np zewnętrzne urządzenie do optyka do stacji alpine kosztuje 500 albo 700zl
Wiec to kosmos

Trzemaj sie z daleka od stacji nie firmowych

Łukasz, a jak stacja ma 4 lata i jest to wysoki model, wszystko w komplecie + aktualizacja softu(Kenio o którym wspomniałem) warto się takim interesować?

Panowie prośba o pomoc w wyborze wzmaka(w sieci mało info). Wzmacniacz zasilał będzie tyko i wyłącznie przody, nie ukrywam ze kupiłbym najtańszy(jest pełno wzmacniaczy za 200-250zł tylko czy są coś warte jako pełnopasmowe??) jednak jak warto trochę dopłacić to czemu nie... lub coś co uznacie za stosowne w tej cenie.

Moje typy:
Używany - Carpower HPB-602 ~150/170zł
Używany - Hifonics SE Limited Mercury ~250zł
Używany - AUDISON SRx 2.1 ~360zł
Używany - Alpine MRV-T500 -270zł.

Nowe:
AUDISON SR 2 - 400zł
CLARION XR 2220 - 350zł
Ground Zero GZIA 2080HPX -320zł

Ostatnia edycja:
Panowie prośba o pomoc w wyborze wzmaka(w sieci mało info). Wzmacniacz zasilał będzie tyko i wyłącznie przody, nie ukrywam ze kupiłbym najtańszy(jest pełno wzmacniaczy za 200-250zł tylko czy są coś warte jako pełnopasmowe??) jednak jak warto trochę dopłacić to czemu nie... lub coś co uznacie za stosowne w tej cenie.

Moje typy:
Używany - Carpower HPB-602 ~150/170zł
Używany - Hifonics SE Limited Mercury ~250zł
Używany - AUDISON SRx 2.1 ~360zł
Używany - Alpine MRV-T500 -270zł.

Nowe:
AUDISON SR 2 - 400zł
CLARION XR 2220 - 350zł
Ground Zero GZIA 2080HPX -320zł

Na strefie masz audisona VR203 - http://www.strefacaraudio.pl/topic/44335-s-audison-vr203/ oraz Pioneera GM-X922 - http://www.strefacaraudio.pl/topic/44499-pioneer-gm-x-922-super-wzmacniacz-w-sportowej-cenie/ :thumbup:

Ostatnia edycja:
Wlasnie dla takich wpisów nie lubię takich co nie słuchają co sie do nich mowi.

Powrót