• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Car audio w Civic Type R FN2

Czy przy okazji wygłuszania lejecie w drzwi jakieś środki konserwujące
oczywiście ze po zakończeniu oklejania spryskujesz wszystko środkiem do zabezpieczania profili zamkniętych. Nie zapomnij o sprawdzeniu droznosci otworów odpływowych na spodzie drzwi.

Mozesz profile wykleić ale nie koniecznie

I nic nie lejemy do środka bo po co?
Mata ma ci zardzewiec.... aluminiowa?

I nic nie lejemy do środka bo po co?
Mata ma ci zardzewiec.... aluminiowa?
nie słuchaj głupot, zabezpiecz wnętrze drzwi tak jak robi to producent w fabryce. Jeśli nie usunąłeś benzyną fabrycznego zabezpieczenia antykorozyjnego to i tak maty odpadną.
Jeśli masz wątpliwości to zobacz jak wygląda wnętrze drzwi po jeździe w czasie deszczu.

Sam wypisujesz głupoty!

Rfck nie masz sie czym martwić
Warstwa butylu i grubej warstwy alu zabezpieczy ci drzwi przed działaniem wody

nie słuchaj głupot, zabezpiecz wnętrze drzwi tak jak robi to producent w fabryce. Jeśli nie usunąłeś benzyną fabrycznego zabezpieczenia antykorozyjnego to i tak maty odpadną.
Jeśli masz wątpliwości to zobacz jak wygląda wnętrze drzwi po jeździe w czasie deszczu.

Środek drzwi czyściłem benzyną, jednak środka antykorozyjnego było bardzo mało jedynie w narożnikach. Kupiłem dodatkowo środek którym polece łączenia blach, i narozniki i tylko to.

Łukasz z Twojego wielkiego doświadczenia, ty bys wykleił te profile? Maty mam sporo kupiłem rolkę 7x0,5 GMS 0,7 Platinum.

Shizo - to Ty nie wypisuj głupot - prawidłowo odtłuszczone drzwi i przyklejona mata nie ma prawa się odkleić. W poprzednim aucie maty wytrzymały mi jakieś 5 lat i w momencie sprzedaży auta nadal było wszystko OK.

Napisałem "jeśli":
Jeśli nie usunąłeś benzyną fabrycznego zabezpieczenia antykorozyjnego to i tak maty odpadną.
bo gdyby kolega zapomniał usunąć zabezpieczenie - nie byłoby mowy o jego uzupełnianiu po wygłuszeniu
Z akustycznego punktu widzenia (tak jak w domowych kolumnach) nie ma sensu oklejanie każdego profilu w drzwiach - zwłaszcza wzmocnień. jak juz chcesz koniecznie to prościej i szybciej pokryć nie oklejone matami miejsca masą bitumiczną.
Co do trzymania mat (choć nie o tym temat) to należy wziąć uwagę że kleje/spoiwa są narażone na ekstremalne temperatury od -20 do +40 oraz ruch powierzchni na których są przyklejone. Poza tym za dużo mat powoduje wzrost wagi drzwi które mogą (choć nie powinny) się opuścić o kilka milimetrów.
Problemem w tym konkretnym samochodzie będzie sama konstrukcja drzwi w której wydzielenie szczelnej zamkniętej nie rezonującej przestrzeni pod głośniki wymaga więcej pracy i pomysłu.

Ostatnia edycja:
Rfck pisalem o rdzy

A reszta to czysta teoria...

Ja bym wykleil te profile... szczegolnie, ze masz mate na nie

Górne profile wykleiłem, dolne częściowo bo bardzo źle się na nich formuje matę, całe ręce pocięte mam...

Panowie próbowałem przepchać kable dzisiaj ale poległem... chyba sobie to odpuszczę.

Wyciągnij ja do środka i włożysz kable bez problemu

A kostkę rozwierc lub znajdz nieużywane piny

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kable dzisiaj przeciągnąłem źle nie było.

Jutro reszta roboty bo dzis juz nie mam siły.

20150409_152359_Richtone%28HDR%29.jpg

20150409_171853_Richtone%28HDR%29.jpg

20150409_121105_Richtone%28HDR%29.jpg

Dzisiejszy postęp prac.

Panowie czy tak zaklejone drzwi są poprawne?? Chwile na jednym kanale pograłem i tylko z otworów na spinki "wieje".

20150410_174541_Richtone%28HDR%29.jpg

20150410_174728.jpg

Panowie czy tak zaklejone drzwi są poprawne?
jest dobrze :)
Jak mi się kiedyś jeszcze chciało bawić w car-audio, miałem takie zboczenie na punkcie wilgoci że impregnowałem masa bitumiczną dystans z MDF, wklejałem kawałek pianki pod panele jako daszek nad głośnik i smarowałem wazeliną techniczną magnes głośnika. To ostatnie sprawiło że po 6-ciu latch głośniki wewnątrz wyglądały jak nowe i sprzedałem je później po w bardzo dobrej cenie ;)
xuFhSg.jpg
6OUT6O.jpg
XeE7Na.jpg

Ostatnia edycja:
Shizo
o daszku zapomniałem, jak będę skręcał do kupy wszystko to zrobię z maty.

Łukasz miał rację, starałem się drzwi wygłuszyć porządnie i samej maty GMS 07 Platinum poszło sporo, myślę koło 5-6m x 0,5m

Panowie, prostackie pytanie czy adapter antenowy trzeba podłączyć pod zasilanie/masę??

5156343060

Ostatnia edycja:
No i pięknie ci ta pianka blokowała poprawne granie woofera
Te poporzeczki wzmacniające sie przycina aby nie blokowały "światła" glosnika a pianke wkleja nad glosnikiem w srodku drzwi
Zeby nic nie przeszkadzało wooferowi dmuchać :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zibi narazie dobra robota :)
Oby tak dalej

Zibi wrzucaj zdjęcia i niech ogarniacze tutejsi akceptują to zaraz będę pokazywał brata furę :P

Powrót